Grave Lokaal

Commissie inwoners en bestuur praat o.a. over vergadersysystematiek.

Keerpunt 2010 heeft diverse aanpassingen voorgesteld die door een meerderheid zijn overgenomen:

Geachte commissieleden,

Op 10 juni jl. is de Verordening op de raadscommissies 2014 in de commissie Inwoners en bestuur besproken. Vervolgens is in de agendacommissie van 3 juli jl. besloten om de vergadersystematiek te evalueren. Dit hebben de fractievoorzitters onlangs gedaan. Gebleken is dat de meerderheid voor voortzetting van het huidige commissiestelsel is. Bij de evaluatie zijn ook de opmerkingen besproken die in de commissievergadering van 10 juni jl. zijn gemaakt.
In verband met de voorbereiding van de commissievergadering van volgende week informeer ik u over de met de fractievoorzitters gemaakte afspraken:  
Over de volgende wijzigingen van de concept-verordening is overeenstemming bereikt:
–       Artikel 2, bij de onderwerpen zal aansluiting worden gezocht bij de programma’s uit de begroting.
–       Artikel 4 en 5, de raad (niet de commissie) benoemt en ontslaat de voorzitter van een raadscommissie.
–       Artikel 4, lid 5, een raadslid mag als gast deelnemen aan een commissievergadering.
–       Artikel 7a, woensdag wijzigen in dinsdag. Toevoegen “tenzij de commissie in meerderheid om redenen van bijvoorbeeld urgentie besluit om de agenda af te werken”.
–       Artikel 8 lid 4, toevoegen: Wanneer de raadscommissie een onderwerp of voorstel onvoldoende voor de beraadslaging voorbereid acht, kan hij aan het college of de burgemeester nadere inlichtingen of advies vragen. De raadscommissie bepaalt in welke vergadering het onderwerp of voorstel opnieuw geagendeerd wordt.
–       Artikel 14, voor de kwalificatie B-stuk is voldoende dat één lid dit aangeeft.
–       Artikel 17, burgers krijgen spreekrecht over alle onderwerpen. Twee maal inspreken (in commissie en raad) is mogelijk. Aanmelding spreekrecht kan tot 12.00 uur op de dag dat de commissievergadering wordt gehouden. Het is de bedoeling om dit ook voor raadsvergaderingen zo te regelen (komt later aan de orde in het reglement van orde van de raad).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *