Grave Lokaal

Arena schrijft over kerntakendiscussie.

Takendiscussie Velp: ‘Oor te luisteren leggen’

Velpenaren verdeeld over herindeling

19-9-2014 om 15:28 – Door Freddy Klooté

VELP/ESCHAREN – De karavaan raadsleden, college en belangstellenden deed afgelopen maandag De Brouwketel aan. Voor sommige Velpenaren was de gang naar Escharen reden om te mopperen. Nadat de eigen dorpsraad uitleg had verstrekt ging het windje snel liggen.

Tijdens een interessante samenspraak tussen gespreksleider Peter van de Geer en raadslid Astrid Floor, kregen de aanwezigen een overzicht van wat er in de eerste takendiscussie in Gassel was besproken. Van de Geer benaderde daarna enkele bezoekers met de vraag naar de reden van hun aanwezigheid. De antwoorden gingen meestal in de richting van ‘opdoen van informatie’, het oor te luisteren leggen’ en het ‘verkrijgen van achtergrondkennis om wijs te kunnen worden uit alle cijfers’.
Een mevrouw was benieuwd naar de besteding van de gelden die jaarlijks voor het asielzoekerscentrum beschikbaar worden gesteld. Net als in Gassel werden ook vragen gesteld over het blijkbaar te grote aantal ambtenaren. Oud-raadslid Wil Baaijens, die nogal veel en uitgebreid aan het woord was: “Ambtenaren moeten zich bewust zijn waar ze mee bezig zijn. Er worden te veel externe bureaus ingeschakeld. Je hebt drie soorten ambtenaren. Allereerst de uitvoerende. Daar moet je niet aankomen. Dan heb je de niet-uitvoerende. Dat zijn de managers, ongeveer 33%. Tenslotte zijn er nog vijf tot zeven procent die niets uitvoeren”. Baaijens had flink wat papier bij zich, waaruit hij heel wat feiten te voorschijn haalde. Uiteindelijk wist de gespreksleider hem tot stilstand te brengen, zodat de Velpenaren ook aan het woord kwamen. Iemand wilde meer gedetailleerde informatie: “Als ik dat niet heb, kan ik ook geen keuze maken. Het zegt me net te weinig.”
Interessante discussies
Na het algemeen gedeelte kon men in de hoeken met de borden met stellingen terecht. Weer ontstonden interessante discussies tussen inwoners en raadsleden. Raadslid Ben Peters moest maar eens uitleggen waarom de bestuurskosten zo hoog zijn. Een raadslid tijdens uitleg van dichtbij in de ogen kunnen kijken, heeft toch wel iets aparts. De discussie verlegde zich logischerwijze naar het item ‘herindeling’. Minder kosten? De meningen waren verdeeld. “Graveon wil het ook zo graag”, luidde een motivatie. “En als we dan allemaal in Cuijk gaan winkelen?” Het antwoord was kort en krachtig: “Samen zijn we sterk”.
Bij het bord ‘maatschappelijke zaken’: “In Velp hebben we al sinds mensenheugenis het derde weekend in augustus kermis. Als ze dan in Grave vier zondagen na elkaar allerlei dingen organiseren, maken ze de dorpen kapot”. Jammer genoeg kwam het er niet helemaal uit dat het eigenlijk over het vergunningenbeleid ging. Een geïnteresseerde inwoner: “Ik kan niet veel wijs uit al die cijfers. Hier staat er voor 2013 een bedrag van 45.000 euro en voor 2014 is dat 245.000 geworden. Ik kan niet zien waarin dit zit. Dus ik luister en hoop zo wat op te steken. Ik vond er geen leeswijzer bij”. Na de hoekendiscussies ging de bijeenkomst plenair verder. Er kon ook gelachen worden. Van de Geer vroeg een inwoner of diens hart sneller ging kloppen van een herindeling. “Nou, ik kan me heel wat andere dingen voorstellen waarvan mijn hart sneller gaat kloppen”. Over een herindeling waren de meningen zeer verdeeld. “Ik weet het echt nog niet. Ik kan de consequenties niet overzien”.

Een voorbeeld van zelfstandig denken in een kerkdorp oogstte veel lof: “De belangstelling voor de Velpse kermis daalde sterk. De inwoners hebben daarom in plaats van die kermis een gezellig dorpsfeest georganiseerd. Een groot succes”. Uiteraard ging de discussie, in het verlengde hiervan over vrijwilligers. De conclusie was voorspelbaar: “Het komt altijd op dezelfde mensen neer”. Het heikele punt van voetbalminnend Grave en kerkdorpen is het gesprek over eventueel samengaan van de vier clubs. “Bij de meisjesteams en de jeugdafdeling gaat het al goed. We zullen in gesprek moeten blijven, want overal is er een harde kern die de eigen identiteit wil bewaren. Laten we kijken of we allemaal van dezelfde accommodatie gebruik kunnen maken”. Buitensport staat voor 95.000 euro op de begroting. Volgens een aantal aanwezigen en raadsleden kan daar nog wel wat op bezuinigd worden. Over de subsidies: “Toon aan dat je meerwaarde hebt. Geen automatische voortzetting”. Een opmerkelijke uitspraak over de bibliotheek: “Boeken zijn passé”. De 79.000 euro die voor recreatie en toerisme zijn uitgegeven staan wel erg ver af van de 1.900 die het opbrengt. “Kan dat bedrag eventueel geschrapt”, was nog een vraag uit de bordenronde. “Ja, dat kan de raad beslissen. In drie jaar kan het bedrag eraf zijn”. Waarom dat drie jaar moet duren ligt aan de verplichting van behoorlijk bestuur die een gemeente heeft.

Toch weer een interessante avond. Na Gassel, waar het hart vóór op de tong lag, nu Velp, waar men meer kwam om het oor te luisteren te leggen.
Derde bijeenkomst op woensdag 24 september in het Dorpshuis in Escharen. Aanvang 19.30 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *