Grave Lokaal

Toch nog gerechtigheid: rechter volgt eis van justitie. Belangrijke uitspraak om veiliger maatschappij te krijgen.

Frank Haans op Facebook


11 uur geleden
Net terug uit de rechtbank. Het recht heeft gezegevierd, hij is op alle vlakken schuldig bevonden en de rechters hebben de eis van justitie gevolgd. Een belangrijke uitspraak in het kader van drugsgebruik en deelname aan het verkeer. Hopen dat het nu in combinatie met een aangescherpte wet leidt tot een veiliger maatschappij! Deze last valt nu van ons af, kunnen we ons louter richten op de verwerking van het verlies.

Uit de Gelderlander na de eerdere uitspraak:

Afkicken

De man werd veroordeeld voor roekeloos rijden. Krijtenburg tekende vrijdagmiddag beroep aan tegen de uitspraak van de rechtbank. Die oordeelde dat de man moet afkicken van zijn ernstige verslavingen – minimaal een jaar in een beveiligde kliniek – en drie jaar geen auto mag besturen.

Ouders
Connie van den Broek en Frank Haans, de ouders van het overleden meisje, laten weten blij te zijn met het besluit van justitie. Zij zijn van mening dat het drugsgebruik van de man en de roekeloze rijstijl in grote mate bijgedragen hebben aan het ongeluk.

De ARENA schrijft:

Drugsverslaafde schuldig aan dood Camille Haans


Gerechtshof legt in hoger beroep 240 uur taakstraf op.

E-mailadres
GRAVE – Het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch heeft woensdagochtend de 29-jarige Rob G. in hoger beroep wél schuldig bevonden aan de dood van de Camille Haans (15) uit Grave. Het ongeluk gebeurde donderdag 22 maart 2012 op de Elftweg ter hoogte van de Graafsche Raam. De rechter heeft de dader, die onder invloed was van GHB en amfetaminen ten tijde van het fatale ongeval, onder meer veroordeeld voor dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij een agent in Groesbeek. Voor ouders Frank Haans en Connie van den Broek valt een last van de schouders.
Frank Haans en Connie van den Broek:

Frank Haans en Connie van den Broek


Vorig jaar juli werd de dader nog vrijgesproken op die twee punten. In hoger beroep heeft justitie toch haar gelijk gehaald. Het gerechtshof maakte korte metten met het verkeerstechnisch onderzoek. Tevens pakte de rechters de verdachte hard aan, omdat die in hun ogen weinig berouw toonde. 


De ouders van Camille zijn blij met het vonnis. 
“De eerste uitspraak was een klap in ons gezicht”, vertelt Haans. “Het is niet voor te stellen dat hij bijna wegkwam met het doodrijden van iemand, terwijl hij onder invloed van drugs was en ook nog eens twintig kilometer per uur te hard reed.”

‘Hele opluchting’


Door de uitspraak valt voor de ouders een last van de schouders. “Het is een hele opluchting”, zeggen ze. “Nu hebben we het gevoel dat we toch nog iets voor Camille hebben kunnen betekenen.”
Tijdens de zitting in het hoger beroep merkten Haans en Van den Broek meteen dat het een andere kant op ging dan de eerste keer. “De rechters waren heel kritisch”, blikken ze terug. “Zij stelden dat je je als chauffeur bewust moet zijn van je omgeving. Wanneer er die avond niet te hard was gereden en de man had opgelet, dan had hij makkelijk kunnen afremmen, zelfs stilstaan voordat hij bij Camille was.”
Daar komt nog bij dat de dader ook terecht stond voor het tanken zonder betalen en het meesleuren van een politieagent. Dit gebeurde in de weken voorafgaand aan het fatale ongeluk. Het heeft hem er niet van weerhouden toch in de auto te stappen. De rechters maakten hieruit op dat de man niet leert van zijn fouten waardoor hij zichzelf en anderen in gevaar bleef brengen. Het was in hun ogen overduidelijk dat de drugsverslaafde fout bezig was.

Voorwaardelijke straf



De rij-ontzegging van de veroordeelde Gravenaar wordt door de uitspraak in hoger beroep uitgebreid naar vier jaar. Daarnaast is zijn voorwaardelijke celstraf verlengd naar twintig maanden met een proeftijd van drie jaar. Daarbovenop krijgt hij nog een taakstraf van 240 uur. Tevens is hij al begonnen met een verplicht afkick- en behandeltraject, maar het gerechtshof liet duidelijk doorschemeren weinig vertrouwen te hebben in de motivatie van de man om echt van de drugs af te raken. 
Haans vindt het een humane straf. “Ze sluiten hem niet op, maar dwingen hem tot een behandeling. Helaas is hij zelf niet bezig met wat hij veroorzaakt heeft. Hij zoekt het probleem bij anderen en doet alsof hem geen enkele blaam treft.”

Nieuwe wet


De uitspraak is een belangrijk signaal voor de maatschappij. “Er komt een wet aan die het strafbaar maakt om met een drugscocktail in je systeem achter het stuur te kruipen”, weet Haans. “Daar zijn we heel blij mee. Om die reden hebben we in november ook meegewerkt aan de aflevering over GHB-verslaving van Zembla. Die journalisten gaven aan dat het het gebruik van de harddrug in combinatie met deelname aan het verkeer aan de orde van de dag is. Je moet het dus in een breder verband trekken: de drugsproblematiek in het verkeer. Het is belangrijk om dat onder de aandacht te brengen. Als het niet via de juridische weg was gelukt, waren wij een petitie gestart om het bij de politiek in Den Haag onder de aandacht te brengen. We moeten meer slachtoffers voorkomen.”

Paul Verstegen

Webmaster: Dit bericht is al meer dan 900 keer gelezen. Foto’s van de stille tocht zijn boven aan in het archief geplaatst als hommage aan de strijdlustige familie Haans. Ze hebben zich als echte “knokkers” gedragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *