Grave Lokaal

Collegevoorstel Burgerinitiatief Ondergronds Afvalinzameling van tafel.

Het collegevoorstel ging van tafel nadat de meningen geventileerd waren. Twee amendementen werden er ingediend. Een door VPGrave/Keerpunt 2010 en een door Trots. Een meerderheid van deze raad ging niet mee met het door Nel Schuts aangevraagde verzoek tijdens een ordedebat. Burgemeester Lex Roolvink vroeg namens Keerpunt 2010 of de indiener van het burgerinitiatief mocht aanschuiven bij het debat. Keerpunt 2010 en VPGrave vonden dit een goede zaak en stemden er mee in. Trots, LPG, CDA en VVD waren zo onfatsoenlijk, mijn mening, om Hester Kruizinga niet aan te laten schuiven voor een verdere toelichting. 
We zullen dit gedrag van de verbreedde coalitie met voorsorterend TROTS richting de verkiezingen nog wel vaker meemaken. Ik blijf dit signaleren en melden. Een Belgische journalist zei tijdens de Winteruniversity van de EPP, na nadere bestudering van mijn weblog, dat ze zo’n persoon de bijnaam dwarskop geven. Dus de geuzennaam Graafse Dwarskop is zo gek nog niet!

Nel Schuts behandelde met verve en gedegen dit onderwerp.

11. Burgerinitiatief ondergrondse opslag  
–  Amendement van Keerpunt 2010 en VPGrave;
In de commissie Ruimte is dit agendapunt breed aan de orde geweest. Bijna commissiebreed was de mening, dat het niet past en niet te verdedigen is als besluitvorming omtrent dit voorstel alleen behelst hetniet in te stemmen met het voorstel tot plaatsen en in gebruik nemen van een ondergronds opslagsysteem voor afval in de binnenstad van Grave.
Beantwoording van de vraag van de indiener om eenHaalbaarheidsonderzoek en onderhandelingen met partijen, zoals de bewoners, ondernemers is om voor ons onduidelijke redenen achterwege gelaten.
Deze manier doet geen recht aan het burgerinitiatief dat met grote inzet en inspanning van de indiener en deskundigen is gemaakt en door 155 mensen is ondertekend.
De commissie was naar onze mening ook in meerderheid de mening toegedaan dat het gebruik van ondergrondse afvalcontainers bijdraagt aan de kwaliteit van de openbare ruimte.
Jammer dat wij de meesten van u – onze collega-raadsleden –
niet aanwezig hebben gezien op het Minicongres van Attero in de Efteling en op het jubileumcongres van de Bestuurscommissie Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel op 1 november j.l. U had danpraktijkvoorbeelden van afvalinzameling gehoord van gemeenten in de regio. Ook had u het jubileumboek ontvangen Blauwe zakken en groene bakken, waarin o.a. wordt verwoord, dat ondergronds inzamelen van afval in de toekomst een vlucht zal nemen.
Om kort te gaan: dit Burgerinitiatief verdient waardering en steun en de toezegging van het college, dat er zo spoedig mogelijk verdiepingsonderzoek wordt verricht naar alle aspecten van ondergrondse
opslag van afval in de binnenstad van Grave.
Wij hebben – samen (met enkele betrokkenen) en met VPGrave – hiertoe een amendement ingediend.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *