Grave Lokaal

KBO-Brabant: Wmo-besparing tenminste 20,7 miljoen Euro

Een aanzienlijk deel van de activiteiten van seniorenorganisaties bevordert de sociale samenhang en leefbaarheid, draagt bij aan deelname aan de samenleving door mensen met een beperking, of is gericht op geven van informatie en/of advies. 
Activiteiten derhalve die onder de prestatievelden van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vallen, voor de uitvoering waarvan gemeenten verantwoordelijk zijn. Veralgemeniseerd naar de hele provincie hielpen de seniorenorganisaties de gemeenten daardoor aan een Wmo-besparing van ruim 20,7 miljoen Euro in 2012. 
Dat betekent dat elke euro die gemeenten investeren in het werk van seniorenorganisaties, gemiddeld 12 Euro aan uitgespaarde Wmo-kosten oplevert. 
Het maatschappelijk rendement in zijn totaliteit, dus ook voor de niet Wmo-gerelateerde activiteiten, ligt hoger. Dan wordt een gemiddeld rendement per geïnvesteerde euro van de gemeenten bereikt van 17 Euro. 
Een digitale versie van het rapport met de titel Van toegevoegde waarde, onderzoek naar het maatschappelijk rendement en de Wmo-besparing van seniorenorganisaties in Noord-Brabant is te vinden op de website van KBO-Brabant, www.kbo-brabant.nl, en op de website van Stichting Oikos, www.stichtingoikos.nl. 
KBO-Brabant telt 132.500 leden die in 300 Afdelingen zijn vertegenwoordigd. De KBO werd ruim zestig jaar geleden in Brabant opgericht en KBO-Brabant behoort tot de drie grootste seniorenverenigingen in Nederland. Daarnaast is het de grootste vereniging in de provincie Noord-Brabant. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *