Grave Lokaal

Grave ruziet over Historisch Stadhuis, Hart van Grave en Catharinahof.

Historisch Stadhuis
De gemeente heeft HKM Realisatie opdracht gegeven voor de renovatie van het historisch stadhuis. Deze opdracht is nog niet afgerond. De reden hiervoor is dat de werkzaamheden niet naar behoren zijn opgeleverd.
De gemeente heeft HKM Realisatie daarom op 3 juni 2013 in gebreke gesteld. Momenteel wordt onderzocht welke (juridische) mogelijkheden de gemeente heeft om ervoor te zorgen dat de renovatie van het historisch stadhuis op een goede wijze wordt af afgerond.
Hart van Grave

De gemeente heeft in 2011 een exploitatieovereenkomst gesloten met Van der Horst Vastgoedinitiatief. Van der Horst heeft voor de bouw van Hart van Grave opdracht verleend aan HKM Realisatie. De gemeente heeft geen

contractverhouding met HKM Realisatie. Van der Horst Vastgoedinitiatief is door de gemeente uitgenodigd om de situatie te bespreken.
Inrichtingsplan

Zoals bekend kan pas worden gestart met de aanleg van het openbaar gebied zodra het college het inrichtingsplan heeft goedgekeurd. Volgens de overeenkomst dient het inrichtingsplan in opdracht van Vander Horst Vastgoedinitiatief te worden opgesteld. De gemeente toetst het inrichtingsplan aan de hand van het programma van eisen en andere beleidsuitgangspunten

(beeldkwaliteitsplan CROW etc.)

De afgelopen periode heeft er veelvuldig overleg plaatsgevonden met Van der Horst Vastgoedinitiatief over het inrichtingsplan. De openstaande
discussiepunten zijn in het overleg met Van der Horst Vastgoedinitiatief (15 mei jl.) besproken en hier zijn werkafspraken over gemaakt, schriftelijke vastlegging hiervan moet nog plaatsvinden. Van der Horst Vastgoedinitiatief kan nu het
inrichtingsplan afronden waarna het college het inrichtingsplan kan goedkeuren.

 

Bestrating hoek Hoofdwagt/Hoofschestraat
Door het zware bouwverkeer is er op de Hoofdwagt ernstige
spoorvorming ontstaan. De aannemer is verantwoordelijk voor het herstel hiervan. In verband met de evenementen (o.a. de vierdaagse en het Smartlappenfestival) die de komende periode plaats gaan vinden en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de gemeente richting de ondernemers, heeft het college besloten op zeer korte termijn de Hoofdwagt (ter hoogte van pand VakantieXperts tot Hema) te herstelle.
Brief advocaat Van der Horst Vastgoedinitiatief

Op 30 mei jl. ontvingen wij van de advocaat van Van der Horst Vastgoedinitiatief een brief. Van der Horst Vastgoedinitiatief is van mening dat de ISV-subsidie (€ 180.000) aan hen toekomt. Daarnaast nemen zij nu de stelling in dat, “indien de ISV-subsidie niet per ommegaande wordt bijgeschreven, er niet wordt gestart met de aanleg en inrichting van het openbaar gebied”.
Van der Horst Vastgoedinitiatief koppelt hier twee verschillende onderwerpen aan elkaar. Van der Horst Vastgoedinitiatief vermengt de verplichting om het openbaar gebied aan te leggen met hun standpunt dat de ISV-subsidie toekomt aan Van der Horst Vastgoedinitiatief.
Overeenkomst
In de exploitatieovereenkomst die is gesloten met Van der HorstVastgoedinitiatief is overeengekomen dat de initiatiefnemer verantwoordelijk is (kosten/ risico’s etc.) voor de aanleg van de openbare ruimte binnen het overeengekomen plangebied. De gemeente heeft geen toezegging gedaan dat de te verkrijgen subsidies toekomen aan Van der Horst Vastgoedinitiatief of dat er een financiële bijdrage plaatsvindt aan de inrichtingskosten van het openbaar gebied. De ISV-subsidie is verkregen omdat er sprake is van een financieel tekort bij de gemeente. Eind dit jaar vindt de eindverantwoording over deze subsidie plaats.
Ten tijde van de onderhandelingen met Van Der Horst Vastgoedinitiatief over de koopovereenkomst is door de gemeente gesteld dat subsidie wordt ingezet t.b.v. het project. Het college heeft dit onlangs nogmaals bevestigd en besloten om de middelen in te zetten in o.a. het opknappen van de (carillon) toren en de herinrichting van het Binnenhof.
Hoe verder?
Al geruime tijd vindt er overleg met Van der Horst Vastgoedinitiatief plaats om tot overeenstemming te komen over het inrichtingsplan. Het college accepteert de koppeling ISV-subsidie – aanleg openbare ruimte niet. Het college stelt zich op het standpunt dat de ontwikkelaar zich aan de verplichtingen uit de overeenkomst dient te houden. Op dit moment beraden we ons op verdere stappen en wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn om Van der Horst Vastgoedinitiatief ertoe te dwingen de inrichting van het openbaar gebied versneld aan te leggen. Daarnaast zal de gemeente Van Der Horst Vastgoedinitiatief erop wijzen dat, zolang de herinrichting nog niet is opgeleverd, de verantwoordelijkheid betreft de veiligheid van de bewoners, passanten en winkeliers binnen het plangebied ook bij Van der Horst ligt.
Bron: Raadsledeninformatiebrief

 Naschrift:

Rond de buitenruimte van het Catharinahof doet zich een zelfde situatie voor. GGB bestrijdt juridisch de gemeente over hun bijdrage aan het aanleggen van de buitenruimte. Voor 1 oktober moet die buitenruimte aangelegd zijn omdat het gebied in een dijklichaam ligt. Drie partijen, Brabantzorg/BrabantWonen, Gemeente Grave en GBB moeten hun gelden inzetten om dit gebied in orde te maken zodat het gebouw op 9/10/11/12/13 geopend kan worden.

Verder lopen er onderhandelingen over de “dubbele” bouwlegeskosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *