Grave Lokaal

Mijn Keek op de Week 2. Nestor spreekt scheidend burgemeester toe. Bestemmingsplan Buitengebied. Start bouw clubhuis de Stuw. Stakende stemmen bij voorstel Binnenhof. Parkeren aan de Stadhouderslaan. Koen Leurs zoekt een “woning” in Londen daags voor de kroning.Nog geen plaquette van Ficq op het Historisch Stadhuis.

                   Nestor spreekt burgemeester Sjoukje Haasjes toe.

Onze opgeknapte nestor Piet Vollenberg spreekt burgemeester
Sjoukje Haasjes toe.
Dat verdient een bloemetje.

Slotwoord in de laatste raadsvergadering.
Er komt nog een openbare receptie in het Palazzo Theater.
Piet Vollenberg gaf in de Gelderlander een toelichting op zijn toespraak namens de raad. Hij roemde in zijn speech haar inzet. In zijn toelichting stelt hij dat Haasjes niet altijd even goed aanvoelde hoe de hazen in Grave lopen “Maar het valt ook niet mee om zo’n flamboyant iemand als Delissen op te volgen”. 
Keerpunt 2010 kan zich in die omschrijving niet herkennen. 
We wilden, net als VPGrave, haar de moeilijke klus in Grave af laten maken. Maar een meerderheid in de raad dacht er anders over. Burgemeester Wilma Delissen heeft, dat blijkt achteraf, gewoon de handdoek vroegtijdig in de ring gegooid om de procedure van herbenoeming te ontlopen. Ze heeft de periode van 6 jaar niet volgemaakt en vertrok na 4 jaar naar Limburg. De mythe rond haar burgemeestersperiode blijft bij sommigen nog voortleven. 
Mij staat nog helder voor de geest hoe zij de criminaliteit op het AZC onterecht aandikte, de beslotenheid van het presidium bepleitte en de fractievoorzitters naar het politiebureau stuurden om ondervraagt te worden over het lekken van informatie.

Bestemmingsplan Buitengebied.
Ons commentaar.


Start bouw clubhuis de Stuw.

Aannemer plaatst bouw- en werkketen.

Stakende stemmen bij raadsvoorstel Burgerinitiatief Binnenhof.

Dankzij o.a. Leo de Vreede wisten wij dat de indiener van een burgerinitiatief mag deelnemen aan de beraadslagingen. Daarom nodigden wij de voorzitter van de Wijkraad Binnenstad uit om aan te schuiven bij onze fractie. De voorzitter wilde, zoals het reglement van orde voorschrijft, een stemming onder de aanwezige raadsleden houden of een meerderheid dit verzoek van Keerpunt 2010 wilde steunen. Omdat de stemmen staakten bij 5 tegen 5 kon de al bij Nel Schuts en Jacques Leurs aangeschoven Hester Kruizinga, zonder een woord te zeggen met koffie en al weer op de publieke tribune gaan zitten. De VVD-ers  de Greeff, Bannink, de CDA-ers van Raay, Cruijssen en LPG-er Piet Vollenberg waren tegen de inbreng van de voorzitter van de Wijkraad en de indiener van het Burgerinitiatief. De LPG-ers Henisch en Joosten en Trots voorman Reijnen steunden ons verzoek! De voorzitter concludeerde terecht uitstel!


Parkeren aan de Stadhouderslaan.
Het actiecomité de Mars trekt tevergeefs aan de bel bij de gemeenteraad. Verdere acties volgen. Via de sociale media wordt steun verworven om dit onzalig plan uit te voeren. Vandaag wordt de Mars en het Blauwe Dorp weer voorzien van een Nieuwsbrief. Het college ontving ook een brief; teksten hieronder:

Brief aan het college.

Aan het gemeentebestuur van Grave

Postbus 7

5360 AA Grave

Spoed

PARKEERTERREIN STADHOUDERSLAAN

Grave, 
25 april 2013

Geacht College,

Via
derden hebben de bewoners van de Mars en de directies van de scholen de
Raamdonk en de Wegwijzer moeten vernemen dat op uw
voorstel de gemeenteraad op 26 maart 2013 heeft besloten –zonder enig overleg met de wijkbewoners
 en de scholen- aan de Stadhouderslaan een groot parkeerterrein te realiseren.  Wij hebben u eerder bij brieven van 7 april 2013
laten weten dat zowel de boodschap als de wijze
waarop door belanghebbenden daarvan moestworden kennis genomen voor hen niet
aanvaardbaar zijn.

Inmiddels zijn we een maand verder en hebben we
niets naders van u vernomen., terwijl u weet dat er in de wijk en op de scholen grote
onrust is over uw plannen. Men is volstrekt in het ongewisse over de realisering van uw
plannen.

Wij weten niet meer dan dat er voor liefst 71
auto’s parkeerruimte wordt aangelegd bovenop de 32 al aanwezige plaatsen, een en ander ten
koste van een in de natuur gelegen speel- en sportterrein van de kinderen in de wijk en de
scholen. Eveneens zijn er grote zorgen over de verkeersveiligheid voor de kinderen bij de
aanleg van het beoogde parkeerterrein.

Kennelijk vindt u het niet nodig de
wijkbewoners en de scholen te informeren over een plan dat diep ingrijpt in de leefbaarheid van de wijk
en het bewegingsonderwijs van de scholen.

Nu u op het punt van informatie en
communicatie wederom ernstig in gebreke blijft, verzoeken 
wij u op de kortst mogelijke termijn, dat wil
zeggen binnen drie weken een bijeenkomst te
beleggen waarin u de wijkbewoners en (de ouders
van de kinderen van) de scholen tekst en
uitleg geeft over de achtergrond en inhoud van
uw plannen. Wij nodigen u uit om met spoed
met ons een afspraak te maken over de
organisatie van bedoelde bijeenkomst.
Met vriendelijke groet,
L.M. Laarhoven,                                                                   J.
Ulijn,
Lid actiecomité                                                                    Directeur
‘De Raamdonk’                                                                                                                                                                       
Namens het actiecomité                                                    Namens de beide scholen
en de wijkraad
        
      
           Cc: Leden Gemeenteraad Grave

Onderstaand het verslag uit de Arena


‘Politici zijn niet goed ingevoerd, maar nemen toch ingrijpend besluit’



Gemeenteraad blijft bij parkeerbesluit Stadhouderslaan



GRAVE – Het aantal demonstranten tegen de aanleg van een parkeerterrein in de Stadhouderslaan was maandag 22 april tijdens de raadsvergadering nog verder gegroeid. De publieke tribune was te klein. Helaas voor hen was het protest aan dovemansoren gericht.

In drommen kwamen ze aan. Richting stadhuis. De inwoners van de Graafse wijk De Mars. Met spandoeken. Oud en jong, door elkaar. Door ziekte van burgemeester Sjoukje Haasjes werden ze verwelkomd door voorzitter Piet Vollenberg. De vraag van Jacques Leurs (Keerpunt 2010) om het parkeren in de Stadhouderslaan op de agenda te zetten, vond geen instemming bij zijn collega’s. VVD en CDA merkten op dat zij consistent zijn en bleven achter hun in de vorige vergadering genomen besluit staan. Dat leverde hen een oorverdovend boegeroep van de tribune op. 

Twijfel zaaien
Anja Henisch (LPG) zei hetzelfde, maar op een andere manier. Ze sprak rechtstreeks tot de aanwezigen en gaf tips op welke wijze zij hun bezwaren en zienswijzen kenbaar kunnen maken. Theo Reijnen van Trots deed hetzelfde. Zijn uitleg zaaide zelfs twijfel bij actieleider Hans Satter. Die sprak de wethouder aan op een eerdere uitspraak dat Reijnen het mis had. Eric Daandels wenste echter niet te reageren. Jammer, want hij had onzekerheden weg kunnen nemen. VPGrave en Keerpunt 2010 wilden wel opnieuw over het eerder genomen besluit vergaderen. Ook het verzoek om spreekrecht werd op formele gronden geweigerd. “Het punt Stadhouderslaan staat niet op de agenda. Het reglement is hierin duidelijk. Niet op de agenda betekent geen spreekrecht.”

Leefwereld
Bepaald niet vrolijk verlieten de bewoners van De Mars de zaal. Hans Satter liet voor de achterblijvers een informatiebrief achter. Enkele fragmenten: “Het actiecomité heeft de afgelopen twee weken gesproken met de fracties van de LPG, VVD en Trots. Met het CDA niet; de fractie had geen tijd. Onthutsend waren de vragen die in het overleg van de fracties naar voren kwamen. Ligt daar een speel-/sportveld? Wordt dat door de scholen gebruikt? Zijn daar afspraken met de wijkraad over gemaakt? Liggen daar al tweeëndertig parkeerplaatsen? Waar dan? Men is niet goed ingevoerd, maar dat is geen beletsel mee te doen aan een voorstel dat ingrijpt in de leefwereld van inwoners en schoolgaande kinderen.” De strijd tussen gemeente Grave en de bewoners van de Mars is nog lang niet gestreden.

Freddy Klooté

Koen Leurs zoekt “woning” in Londen daags voor de kroning.
Mijn jongste zoon, dr.Koen Leurs, heeft een aanstelling gekregen aan een Londense universiteit in het kader van een Europees project voor jonge wetenschappers. Via o.a. de sociale media probeert hij tijdelijke woonruimte te  vinden voor zijn jonge gezin. Helpt U mee zoeken?
Plaquette pud-burgemeester Ficq.
Na het verlaten van de Sint Elisabeth, waar ik mijn kostersbeurt had gedaan, ontmoette ik Lourdes en Theo Linders voor het Historisch Stadhuis. Tot mijn verbazing zag ik dat de plaquette nog steeds niet op de buitengevel is aangebracht. Op 4 mei, is toegezegd, zal de Dodenherdenking op de Markt/Hoofdwagt  gehouden worden. Daarvoor wordt de plaquette op de afgesproken plaats bevestigd. Nel Schuts en Rein Keereweer vertelden dat op 2 mei de plaquette wordt aangebracht. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder