Grave Lokaal

Achteruit- en vooruitblikken. Grave, Graver en Graafst.

Knallend Grave

Toevallig gezien in de uiterwaarden van de Maas op oudjaarsavond

onderweg naar Jeannette’s graf.

Terugblikken

De journalist van de Gelderlander, Frank Houtappels, plaatste op de laatste dag van het oude jaar een jaaroverzicht in 12 onderwerpen. Voor zijn kijk op Grave: Overzicht Graafs nieuws weblog de kleine stad.

Lekkende politicus, de Graafse scheepswerf, bomenkappen op de Kat, niet parkeren bij de Mariakapel en de gedenksteen van oud-burgemeester Ficq passeren allemaal de revue.

Vooruitblikken

De diverse jaaroverzichten in couranten, radio en t.v., cabaretvoorstellingen enz. hebben me geïnspireerd om het volgende “apostolisch wensenlijstje” te maken.

1. Emiel Roemer wordt door minister Plasterk voorgedragen om de eerste burgemeester te worden van de nieuwe grote gemeente Noordelijke Maasvallei. De provincies Noord-Brabant en Limburg en het ministerie van Binnenlandse Zaken willen de Noordelijke Maasvallei als voorbeeld stellen voor de nieuwe aanpak Krachtige Gemeenten. De bestuurlijke perikelen in Sint Anthonis, Cuijk, Gennep, Heumen, Mook en de vier burgemeestersvacatures in Grave, Gennep, Landerd en Mill hebben tot dit besluit geleid. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 kunnen de burgers zich nog uitspreken over deze samenvoeging.

2. Het Historisch Stadhuis wordt onderkomen voor de VVV, Binnenstadmanagement, Wijkraad Binnenstad, Trouwlocatie en openbare ontmoetingsruimte voor recepties, fractieoverleg enz. De carillontoren wordt opgeknapt. Pastor Rene Aarden schenkt apparatuur om het carillon beter te bespelen en bespeelt bij het in gebruiknemen samen met Albert van Woerden het carillon. In mei wordt de dodenherdenking op de Markt/Hoodfdwagt gehouden in de buurt van de herdenkingssteen van oud-burgmeester Ficq.

3. Het Kultuurhuus, Multifunctioneel Centrum, in het Catharinahof wordt beheerd en geëxploiteerd door BrabantZorg/BrabantWonen. De nieuwe gebruikers gaan op 9,10,11,12,13 massaal gebruik maken van de nieuwe gemeenschapsaccommodatie.

4. De strijdbijl tussen de Gemeente en de bouwers van Catharinahof over   de  dubbele bouwleges wordt bijgelegd. Er komt geen gerechtelijke uitspraak.

5. GBB en de Gemeente Grave komen alsnog tot een ontbindingsovereenkomst over de Wisseveldplannen.

6. De Graafse Scheepswerf krijgt alle medewerking om een doorstart te maken en gaat weer schepen bouwen.

7. De plannen voor de nieuwe Brede Scholen en het opknappen van de school de Ester en Esterade worden eindelijk gepresenteerd. De jeugd en jongeren praten hier volop over mee.

8. De eigenaren van de Prinses Margriet, Ben Litjens, Stadstuin Grave en de indieners van diverse bouwplannen komen tot overeenstemming met het college over de diverse verzoeken enz. De eerste bouwaanvragen voor nieuwe woningen worden ingediend. Er mag op de EMAB locatie paalwoningen gebouwd worden. Dit is een toplocatie.

9. Raad en college gaan geheel digitaal. Communicatie via de website gaat daardoor ook stukken beter!

10. Wijk- en dorpsraden krijgen een betere status en ook een hoger eigen budget.

11. De Burgerparticipatieraad wordt een steeds belangrijker adviesorgaan.

12. Er komt geen tweede Keerpunt partij in Grave. Trots gaat onder de oude naam door. 

Ons motto: We laten niet over ons heen walsen!

Een gedachte over “Achteruit- en vooruitblikken. Grave, Graver en Graafst.

  • Harry C.A.Daudt

    @Jacques…..er zijn niet alleen 12 apostelen; maar in dit geval: 12 apostolische NIEUWJAARSWENSEN! Je staat,naar ik inschat, niet alleen in deze wensen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *