Grave Lokaal

Het goede en het slechte nieuws uit Grave.

Tijdens de begrotingsbehandelingen kreeg Keerpunt 2010 forse kritiek op de berichtgeving via dit medium. Vooral het CDA en LPG hebben dat niet onder stoelen of banken gestoken. Vanuit onze functie als oppositiepartij, die rol is ons door de coalitie opgelegd, volgen we dagelijks het reilen en zeilen binnen onze gemeente. 
We gaan door met onze burgers te informeren. 
Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 zullen onder het kopje “Het goede en het slechte nieuws” uit Grave actuele beslissingen en andere zaken uitgelicht worden en van commentaar voorzien worden.

Het goede nieuws


1. Barack Obama herkozen als president. 

Het was een hele omschakeling van de Graafse besluitvorming die van 4.00 uur tot bijna 23.00 uur, met een onderbreking van een etentje in het Chinees Restaurant in de Hoofschestraat,  duurden naar de Amerikaanse verkiezingen. Wat een mediaspektakel. Rond 8.00 uur kon ik gerust gaan slapen na de fantastische toespraak van Obama gehoord te hebben. Daar krijg je weer goede zin van! Zijn directe uitdager had meer dan een uur nodig om zijn nederlaag speech te schrijven die hij was vergeten te schrijven. Een schrale troost voor onze Mark Rutte, die fel onder vuur ligt van zijn eigen Achterban en Clubblad de Telegraaf, ook daar worden communicatiefouten gemaakt. Zou het draaien aan de knoppen iedereen gerust kunnen stellen? De media waren er als de kippen bij om het Nederlandse Volk wel goed te informeren. Schoorvoetend krijgen de media nu gelijk. De media hebben zich hier prima van hun taak gekweten. Ook in Grave moeten we kritisch gevolgd worden door de diverse media en weblogs


2. Mevrouw Ton Verhaak trofee uitgereikt in het oude Maaszicht.
Deze groep medewerksters van Maaszicht kreeg
deze prijs voor het beste idee:

Een gezamenlijkevakantie voor de bewoners
van de afdeling Beschermd Wonen.

In de overvolle recreatiezaal/restaurant werd de jaarvergadering van de clientenraad  gehouden.


3. Het opknappen van de buitenruimte van Catharinahof loopt geen vertraging op. 

Tijdens een schorsing bij de behandeling van de GREX werd, staand in de griffierskamer, koortsachtig overleg gepleegd met een meeerderheid van de raad en wethouder Daandels. Jacques van Geest kon later in de raadszaal, namens alle fracties, melden dat de wethouder door kan gaan met o.a. de plannen van de Buitenruimte van Catharinahof. Ook kan hij doorgaan met plannen voor bebouwing van Oranje Bastion/voormalige Merletcollegeterrein, het voormalig Coxterrein en Achter Catharinahof.


4. CDA, LPG en Keerpunt 2010 willen snel een behandeling van het Rekenkamerrapport over het Wisseveld. 

Tijdens de behandeling van de begroting gaven mevr. Anja Henisch van de LPG en Matt Cruijssen van het CDA aan dit rapport snel te bespreken. Op onze vraag aan het college waarom de reactie van het college er nog steeds niet is reageerde wethouder Daandels: “Excuses dat dat nog steeds niet gebeurd is. We komen snel met een inhoudelijk reactie.”


5. Rondleiding in de HEMA; alles op alles wordt gezet om half december te openen.


6. Computer- en televisiewinkel de Mars in de Klinkerstraat is een aanwinst voor het Hart van Grave.

Het slechte nieuws


1. Het jongerencentrum moet binnen afzienbare tijd zijn deuren sluiten. 

De coalitie en de heer Reijnen trekken de stekker eruit. Ze dienden een gezamenlijk amendement in te stoppen met deze voorziening. We waren faliekant tegen en stemden dus tegen deze motie. Wethouder Adams hield nog een tevergeefs een pleidooi om dit niet te doen


2. De rekenkamercommissie wordt slapende gemaakt. 

Dezelfde fracties, CDA, LPG, VVD en Trots, zetten het budget van de rekenkamercommissie op nul. Saillant detail is dat vorige week in het presidium de fractievoorzitters van CDA, LPG en VVD aan de commissie nog een opdracht verstrekt hebben om zo snel als mogelijk is een onderzoek te doen naar de handhaving in Grave. Hier geven we weer een middel dat de raad heeft om controle uit te oefenen uit handen. Slechte zaak.


3. Uit onze spaarpot van het Wisseveld, ter dekking van verliezen, wordt meer dan 8 miljoen gehaald. 

Om te  voorkomen dat de teller van het verlies, door rentebijschrijvingen nog meer oploopt, maken we deze spaarpot leeg.


4Asbestaffaire de Ester. 

De GGD, indien om advies gevraagd, zou geadviseerd hebben de wintervakantie te gebruiken om de minimale verontreiniging op te ruimen. Nu is er veel onrust ontstaan en kan de gemeenschap weer voor deze kosten, die niet zo hoog hadden hoeven te zijn als er beter was overlegd, opdraaien.


5. Meer dan 300.000 euro alsnog nodig om buitenruimte van Hart van Grave op te knappen. 

Het kwam als een onaangename verrassing bij ons binnen dat er alsnog een fors bedrag nodig is om de buitenruimte op te knappen. Enige maanden geleden hebben we hier vragen over gesteld en nog steeds geen antwoord op  ontvangen. Nu weten we via een omweg dat de afspraken met  ontwikkelaar van der Horst niet duidelijk zijn geweest. Ons werd steeds voorgehouden dat deze ontwikkelaar verantwoordelijk was voor het hele gebied zelfs het Binnenhof.


6. Meer dan 1.000.000 euro nodig om vooruit te kunnen op het Wisseveld. Grave zit geketend aan  GBB. De raad wil uitvoeriger geïnformeerd worden. 

Om met de woorden van de heer Wim van Raaij van het CDA te spreken:“De teller loopt weer opnieuw”


Zie ook goed nieuws.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *