Grave Lokaal

Raadslid Nu congres in Bussum op 22 september.

VNG ondersteuningsprogramma Slim Samenwerken – Intergemeentelijke samenwerking:‘Mag ik daar als raadslid ook nog wat van vinden?’

Overal in het land gaan gemeenten samenwerkingsverbanden aan. Soms zijn het innige relaties, waardoor de ambtelijke organisaties helemaal worden samengevoegd. Soms zijn het niet meer dan bestuurlijke afspraken om er samen beter van te worden.
Samenwerken kan voor je gemeente veel opleveren, maar heb je als raadslid nog wel iets te zeggen over al deze samenwerkingsvormen? En zo ja, hoe doe je dat dan effectief? Hoe blijf je op de hoogte van wat er gebeurt en stuur je zo nodig bij? Daarover gaat deze workshop van VNG-project Slim Samenwerken over.
Workshopleiders:
  • Martine Meijers, projectleider Slim Samenwerken
  • Hester Tjalma, bestuurlijk consulent Slim Samenwerken



Vernieuwing gemeentelijke organisatie: De zeven van Delft

In de gemeente Delft krijgt een nieuwe overheid al flink vorm. Binnen
Delft zijn diverse maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en
de gemeente zelf (pro-)actief met het verbinden en samenwerken in alle
acht Delftse wijken. In deze workshop wordt ingegaan op de praktijk met
de ‘Zeven van Delft’ waarin de visie en het traject van Maatschappelijk
Verantwoord Verenigen (MVV) heeft gezorgd voor een actieve inzet van
maatschappelijk middenveld, van bedrijfsleven en van burgers. Lees verder

BIOS – Integriteit in de raad

BIOS is het kennis- en expertisecentrum op het gebied van integriteitsbevordering in ambtelijke en politieke context. Tijdens deze workshop onderzoeken we de reikwijdte van integriteit. Dit gaat er naast regels en richtlijnen onder andere om hoe u als raadslid bij uw werk aandacht heeft voor integriteit van mederaadsleden, college en ambtelijke organisatie, hoe u keuzes maakt, risico’s signaleert en hoe u ondersteund kunt worden. In gesprek met u proberen we tijdens de workshop een beeld van te geven van het thema integriteit in uw werk.
  • Mw. Mr. Marijntje Zweegers, hoofd BIOS
  • Dhr. Marc de Droog MSc, adviseur integriteit

Sport & Bewegen in de Buurt
Met het programma Sport en Bewegen in de Buurt wil VWS ervoor zorgen dat de gezonde keuze ook een gemakkelijke keuze wordt. Wanneer mensen gemakkelijker kunnen sporten en bewegen, bijvoorbeeld door aansluiting te zoeken bij werk, school of het veldje om de hoek, worden zij gestimuleerd in een actieve en gezonde leefstijl.

Om dat te bereiken berust het programma op twee belangrijke pijlers: een vraaggericht lokaal sport- en beweegaanbod en het stimuleren van meer lokaal maatwerk. De lokale plannen moeten aansluiting vinden bij het lokale sport- en beweegbeleid en idealiter bij wijkgerichte Buurtactieplannen. De actieplannen dienen te leiden tot een hogere sportdeelname en dragen bij aan een gezonde en actieve leefstijl. Daarbij wordt gebruik gemaakt van goed beschreven activiteiten/programma’s die elders al succesvol zijn gebleken.

Deze activiteiten staan beschreven op de Menukaart Sportimpuls. De Menukaart Sportimpuls is een geselecteerd overzicht van succesvol sport- en beweegaanbod dat de afgelopen jaren is ontwikkeld en uitgevoerd door sportbonden, beweegaanbieders en andere organisaties. In deze workshop hoort u wat u aan dit geselecteerde overzicht heeft om een actieve en gezonde leefstijl binnen uw gemeente te stimuleren.

Sdu Uitgevers Raadsledennieuws – De toekomst van digitaal vergaderen en communiceren – een interactieve brainstorm met Raad2020

Wij heten u van harte welkom bij een interactieve workshop rondom het thema digitaal vergaderen.

Zowel de politiek als de technologie veranderen in ongekend tempo. Veel mensen zien dit als de opmaat naar een nieuw tijdvak, met grote veranderingen. Technologie kan ondersteunen bij dit proces. Maar hoe scheidt u zin van onzin? Hoe wilt u debatteren en hoe wilt u communiceren met burgers? Sdu en GemeenteOplossingen organiseren onder de noemer Raad2020 een interactief debat, waarbij uw mening centraal staat.
Een bezoek aan dergelijke bijeenkomsten is altijd de moeite waard. Het aanbod aan workshops is weer heel divers. Mijn keuze ziet   u hierboven. Hoop dat er nog meer collega’s uit Grave naar Bussum gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder