Grave Lokaal

Rechtspraak digitaal!

College B&W mocht niet beslissen over uitbreiding Scheepswerf Grave.
‘s-Hertogenbosch  , 25-5-2012 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grave moet het eerder afgewezen verzoek om mogelijke uitbreiding van de scheepswerf doorsturen naar de gemeenteraad. 

Het college verklaarde het bezwaar van de scheepswerf ten onrechte niet-ontvankelijk. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank ’s-Hertogenbosch vandaag bepaald.

In september 2010 heeft Scheepswerf Grave BV een verzoek ingediend om het bestemmingsplan te wijzigen om de locatie aan de Maaskade in Grave uit te breiden. 

Het college besloot in december 2010 geen medewerking te verlenen aan een mogelijke planologische uitbreiding. 
In december 2011 verklaarde het college het bezwaar van de scheepswerf niet-ontvankelijk. Daartegen stelde de Scheepswerf beroep in bij de bestuursrechter.
De rechtbank stelt voorop dat de scheepswerf, ondanks haar faillissement per 8 mei 2012, nog steeds belang heeft bij een uitspraak op het beroep. Tijdens de zitting op 16 mei jl. legde het college een bericht van de bewindvoerder van de scheepswerf voor waaruit blijkt dat een doorstart van het bedrijf wordt overwogen. 
De rechtbank ziet de collegebeslissing van december 2010 – in tegenstelling tot het college van B&W – wel als een juridisch besluit. Dat betekent dat het bezwaar hiertegen ten onrechte niet-ontvankelijk is verklaard. Het beroep van de scheepswerf is daarom gegrond. Door zelf afwijzend op het verzoek van de scheepswerf te beslissen, is het college van B&W buiten zijn bevoegdheid getreden. 
Het is immers aan de gemeenteraad om te oordelen over verzoeken tot wijzigingen in het bestemmingsplan. De rechtbank herroept het collegebesluit van december 2010 en draagt het college op het verzoek om mogelijke planologische uitbreiding van de scheepswerf door te sturen naar de gemeenteraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder