Grave Lokaal

Persbericht Grave.

 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grave wil, naar aanleiding van het genomen raadsbesluit van 13 april jl. en naar aanleiding van gesprekken met de Scheepswerf Grave B.V. (voortaan scheepswerf) opnieuw stappen zetten om voortzetting van het bedrijf mogelijk te maken.
Op 13 april jl. heeft de gemeenteraad tijdens een extra raadsvergadering besloten om onder voorwaarden de bouw van 135-meter schepen tijdelijk mogelijk te maken. Daarom heeft het college ter uitvoering van dit besluit en de raadsmotie van 20 december 2011 op 17 april 2012 geschreven dat het bereid is om aan de afgifte van een tijdelijke vergunning mee te werken en dat het in afwachting van de mogelijke verlening niet handhavend zal optreden.
De scheepswerf heeft in haar brief van 23 april 2012 gesteld dat deze tijdelijke oplossing naar haar mening en naar de mening van mogelijke opdracht- verstrekkers, onvoldoende waarborgen biedt om de continuïteit van de onderneming op korte termijn mogelijk te waarborgen.
Het college wil in alle beslissingen rondom de scheepswerf het belang van de werkgelegenheid bij zijn oordeelsvorming zeer zwaar laten meewegen. Het college wil dan ook in constructieve zin meedenken aan oplossingen voor de gerezen problemen en heeft daarom andermaal gepoogd de zaak vlot te trekken.
Bij brief van 23 april 2012 heeft de scheepswerf gesteld dat de bouw van schepen met een lengte van 135 meter zonder planologische wijzigingen naar haar mening mogelijk is. Het college heeft echter ook kennis genomen van de zienswijze van de scheepswerf op het tervisie liggende bestemmingsplan waarin deze zegt dat zij het noodzakelijk acht om een droogdok te mogen bouwen met een lengte van 150 meter, dat zij de tekening behorend bij de revisievergunning van 2010 planologisch vertaald wil zien in de verbeelding van het nieuwe bestemmingsplan en dat zij een planologische uitbreiding de Maas op wil. Dat alles is meer dan door de scheepswerf in haar brief van 23 april wordt voorgesteld. 
Het college heeft niettemin besloten om deze zienswijze nu buiten beschouwing te laten.
Het college heeft nu in een brief aan de scheepswerf aangegeven bereid te zijn om aan de gemeenteraad voor te stellen in een bestemmingsplan vast te leggen dat er schepen met een lengte van 135 meter gebouwd mogen worden.
Echter, het college koppelt aan die bereidheid een aantal voorwaarden waarmee zij de onverkorte uitvoering van het raadsbesluit van 13 april 2012 wil
borgen. Concreet wordt aan de scheepswerf gevraagd om te onderzoeken en ook aan te tonen dat een inpassing zowel planologisch als milieutechnisch mogelijk is, dat dit geen enkele wijziging van de ontwerpverbeelding tot gevolg heeft, dat er geen bouwkundige uitbreiding plaatsvindt en dat de scheepswerf loyaal meewerkt aan de uitvoering van de motie Trots (visie op de toekomst van de scheepswerf, ontwikkelen, mogelijkheden tot verplaatsing onderzoeken, draagvlak onder omwonenden en andere betrokkenen verwerven) zoals door de gemeenteraad aangenomen op 13 april jongstleden. 
Het college wil dit alles in een vooraf af te sluiten convenant tussen de
scheepswerf en de gemeente Grave vastleggen.
Bron: Gemente Grave.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *