Commentaar. Opinie. De Gelderlander. Geheimtaal.

Wie zet hier nu wie voor schut? Het Graafse raadslid Jacques Leurs heeft sinds deze week alle recht om die vraag te stellen. Hij lekte “vertrouweliijke” informatie van de gemeente Grave die bij nader inzien toch niet vertrouwelijk bleek te zijn. Grave zei aangifte te doen, een uitspraak die na vier dagen werd ingetrokken omdat Grave een fout had gemaakt.
Ondertussen loopt  Leurs mooi rond met een ander stempel: die van de verradende volksvertegenwoordiger. De manier waarop Grave hier handelt, kun je daarom het best omschrijven met vier woorden: eerst doen, dan denken. Of in één woord: amateuristisch.
Had Leurs, terecht of onterecht, het stempel toch niet moeten respecteren? Nee. Nu niet. Ieder raadslid moet die afweging keer op keer als individu maken. En niet na één keer ja knikken stoppen met denken. Dat blijkt wel achteraf. Ja, Leurs had de parlementaire weg kunnen kiezen. Maar helaas loopt die ook achter gesloten deuren: het fractieleidersoverleg  is al ruim een jaaar niet meer openbaaar.
Zoals veel selecte gezelschappen is die van politici in Grave een verblindende. Waar je je eerst als buitenstaander over verbaast, wordt na een tijdje gewoon. Dan hoor je erbij. Zo gaat dat met het stempel “vertrouwelijk”: je kunt er alleen over van gedachten wisselen met de andere leden van het gezelschap. Dat is het tegenovergestelde van democratie.
Meerdere raadsleden zeggen zich voor schut gezet te voelen door Leurs. Dat is geheimtaal voor: wij hadden hetzelfde willen doen. Sommigen zeggen : Leurs loopt op het randje. Inderdaad. En op randjes lopen kan gevaarlijk zijn. Maar dan ook alleen maar als je je evenwicht niet onder controle hebt of een blinddoek draagt.
Bron: de Gelderlander/Maasland/zaterdag/28 januari/2012/reageren: redactie.boxmeer@gelderlander.nl

Een gedachte over “Commentaar. Opinie. De Gelderlander. Geheimtaal.

  • 28 januari 2012 om 12:45
    Permalink

    Deze boemerang van Leurs zal hard aankomen in het coalitiekamp. De Greeff, Henisch en Cruijssen moeten nu ook aan het werk om bijv. snel starterswoningen te bouwen en de IDOP wensen uit te voeren. De datum van nieuwe verkiezingen nadert al snel. De burgemeester en secretaris kunnen nu ook voortvarend samen aan de slag om Grave, Cuijk en Mill samen te voegen. Boxmeer en Sint Anthonis doen het zelfde en over enkele jaren volgt de samenvoeging met deze twee blokken. Een bestuurlijk Land van Cuijk daar willen de meeeste inwoners naar toe. Nu de bestuurders nog!!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: