ICT Benchmark Gemeenten: softwarekosten met 25 procent gestegen.

De softwarekosten van gemeenten zijn met 25 procent toegenomen, blijkt uit de ICT Benchmark Gemeenten. “Daarom willen wij een landelijk netwerk van shared service centers”, zegt directeur Tof Thissen van het KING.
“Wij hebben het vermoeden dat het flink goedkoper kan”, laat Thissen weten. “Maar ik wil voorzichtig zijn. Daarom beloven we geen gouden bergen; toch zal het met ons plan van aanpak in ieder geval veel minder meer gaan kosten.”
Achterstand
Uit de benchmark van M&I Partners blijkt dat het aandeel van de softwarekosten in de totale kosten voor ict is gestegen tot 30 procent. Er is vooral in front- en midoffice applicaties geïnvesteerd. De verwachting is dat de kosten ook de komende jaren zullen stijgen, omdat er bij veel gemeenten sprake is van een investeringsachterstand. Vaak is de afschrijvingstermijn voor applicaties namelijk verstreken. 
Een plan van aanpak zal dus welkom zijn. Wat moet er gebeuren, volgens het KwaliteitsInstituut Nederlandse Gemeenten (KING)? “Wij willen een landelijk netwerk van shared service centers voor de ict”, meldt Thissen. “Door het gezamenlijk te organiseren is winst te halen, maar niet alleen financieel. Het gaat vooral om de kracht van de uitvoering, zo veel mogelijk door het gebruik van open standaarden. Je moet als gemeente je ambities waarmaken.”
E-overheid
Veel gemeenten hebben investeringen gedaan om hun digitale dienstverlening toegankelijker te maken. De bedoeling is natuurlijk ook dat deze investeringen wat gaan opleveren, wat nog moet blijken, volgens de benchmark. 
“Er is nog geen verbinding gelegd tussen dienstverlening en bezuinigen”, ziet Thissen. “Er woeden nog kerntakendiscussies. Tegelijkertijd moeten wij dienstbaar zijn aan de samenleving. Het netwerk van shared service centerszal hierbij helpen.” De geesten zijn rijp voor dit plan, volgens Thissen. “Tijdens ons congres zinderde het door de zaal. Waarschijnlijk is het door de crisis in een versnelling gekomen: gemeenten willen echt samenwerken.”
De Benchmark is het jaarlijkse onderzoek van adviesbureau M&I Partners, dat zeventien gemeenten ondervroeg. Het onderzoek is niet volledig representatief voor alle gemeenten. Vooral de grotere gemeenten deden mee.
Business case
In februari presenteert KING een business case voor het plan van aanpak. Directeur Thissen benadrukt dat gemeenten de koers moeten bepalen. “Daarom zijn we voor regionale centra. Met een landelijk netwerk is de schaal niet goed te overzien voor het lokale bestuur. De autonomie van gemeenten zit in de verbindingen die ze maken met hun inwoners.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: