Grote kans dat Graves stadstuin blijft. Bron: de Gelderlander.

door Frank Houtappels

Zijn mond viel open. Opnieuw. Want als ze dit meteen hadden gezegd, had Theo Gerrits zich nooit zo’n zorgen gemaakt om zijn Graafse stadstuin, zegt hij. De kans is namelijk groot dat hij zijn stadstuin toch niet hoeft af te breken. ” Het tegenovergestelde van wat de gemeente Grave me al die tijd vertelde.” Wat is er aan de hand? Een nieuwe aflevering in wat inmiddels De Kwestie Gerrits heet.
Ruim twintig jaar heeft Gerrits een woongalerie (zeg:winkel)  in het oude notarishuis in de Maasstraat. En hij heeft er een stadstuin, vol beelden en terrasjes voor toeristen. Halverweg oktober kreeg hij een brief van de gemeente Grave: zijn stadstuin was strijdig met het bestemmingsplan. Verschillende bouwsels waren te hoog. En als hij daar geen verandering in zou brengen, moest Grave misschien handhavend optreden. Lees: een dwangsom opleggen.
Gerrits kwam in actie, protesteerde in mime voor het stadhuis, praatte met de gemeente, maar tevergeefs. In november kreeg hij een nieuwe brief: zijn stadstuin voldeed nog niet aan de eisen. En als hij de tuin niet zou afbreken, zou de gemeente het wel doen. Op zijn kosten. 
Maar nu blijkt dat Grave aan een nieuw bestemmingsplan voor de binnenstad werkt. Dat vernam Leo de Vreede, de Graafse oud-wethouder die Gerrits (“hij is meer artiest dan zakenman”) bijstaat, van Gerrits’ rechtsbijstandsverzekering.
In het nieuwe bestemmingsplan wordt de stadstuin mogelijk gelegaliseerd. Die kans is groot omdat de gemeenteraad zich daarover moet uitspreken. Veel raadsleden zijn gecharmeerd van de stadstuin. “Sowieso is dan altijd de eerste stap: kijken of de zaal gelegaliseerd kan worden”, zegt Leo de Vreede.
De verzekering informeerde bij de gemente Grave naar de stand van zaken. En hij kreeg ook te horen dat Grave waarschijnlijk voorlopig niet zal handhaven omdat er toch een nieuw bestemmingsplan ankomt (in april of maart 2011). “Het zou immers niet correct zijn om nu handhavend op te tredentegen strijdig gebruik dat binnen afzienbare tijd gelegaliseerd zal zijn”, schrijft de gemente Grave volgens De Vreede aan de verzekering.
Wat de Vreede van de zaak vindt? “Ach ik hoorde ooit de spreuk: “Erger u niet, verwonder u slechts”.
Theo Gerrits begrijpt het niet meer. “Waarom doen ze zo lullig? Ze doen zo raar.” Een woordvoerder van de gemeente Grave meldt dat er (nog) geen handhavingstraject loopt. Verder wil hij niet reageren. Dinsdag praten burgemeester en wethouders verder over de zaak.

P.S. Met de wetenschap van nu, er loopt geen handhavingstraject, had onze motie ook zonder problemen  door iedereen gesteund kunnen worden. Men steunde de motie niet omdat men de overtuiging had dat er wel een handhavingstraject liep!!! Hopenlijk komt er na dinsdag duidelijkheid in de Zaak Gerrits/Gemeente Grave.

Een gedachte over “Grote kans dat Graves stadstuin blijft. Bron: de Gelderlander.

  • 23 december 2010 om 18:13
    Permalink

    Het lijkt erop dat er goed nieuws kan komen. Laten we het zeker hopen. Grave en zeker ook omstreken is gecharmeerd van de stadstuin, zo ook wij. Is er een mogelijkheid om dhr. Gerrits te steunen, door middel van een petitie o.i.d.?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: