Grave Lokaal

Onbehagen wegnemen door empathie en betere communicatie!!!

Een zaal vol betrokken CDA mensen schreven geschiedenis; nu zijn de  bestuurders aan zet!

 Algemene beschouwingen bij de begroting 2011
KEERPUNT 2010 wil meehelpen om de negatieve tijdgeest te doorbreken. We willen dat onze burgers niet langer met de ruggen naar elkaar staan maar met meer empathie met elkaar omgaan. Dit kan alleen als op andere niveaus hetzelfde gebeurt. De kloof tussen de politiek en de inwoners wordt dan ook kleiner.
Onze inwoners moeten via dorps- en wijkraden met eigen budgetten en bevoegdheden over hun directe omgeving beslissingen kunnen nemen. Bestuurders moeten respectvoller met elkaar omgaan en elkaar iets gunnen. Delen kun je alleen als je iets geeft. Ook onze managers en leidinggevenden moeten zich meer inleven in de medewerkers.
Voordat we onze visie over de aangeleverde stukken geven het volgende:

KEERPUNT 2010 wil eerst zijn complimenten uitspreken over de afdeling financiën. Het was een gigantische klus. Voor de presentaties van de beheerplannen onze complimenten. De technische toelichtingen waren goed. We willen een naam vooral noemen. Het hoofd van de afdeling Beheer en Middelen, Cub Roelofs, verdient een dikke pluim. Hem was niets teveel en regelmatig kregen we de laatste informatie binnen. Hij kan nu iets meer tijd nemen om zijn meegebrachte boterhammen tijdens de middaglunch op te eten. Dankzij hem is er nog veel historische besef in de organisatie die soms goed van pas komt. De Buraps vragen nu weer zijn aandacht. Het is dankzij de hoge kwaliteit van de aangeleverde informatie mogelijk om een boeiende bijdrage te leveren aan de begrotingsbehandelingen 2011.
KEERPUNT 2010 wil ook zijn waardering uitspreken voor het werk van onze griffier Jos Roelofs. Onder soms moeilijke omstandigheden blijft hij de gemeenteraad met goede raad en daad bijstaan.
KEERPUNT 2010 wil het ambtelijk apparaat, managementteam en het college bedanken voor hun inzet en ijver.
Aanbiedingsbrief
Terugblik
In maart 2010 zijn er gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Er werd een bestuursakkoord geschreven door de LPG, het CDA en de VVD. Dit akkoord had niet onze voorkeur. We wilden meer keerpunten in het bestuursakkoord zien. Onze inbreng werd niet gehonoreerd. Ook de collegevorming speelde zich af in achterkamertjes en was voor onze burgers en KEERPUNT 2010 allesbehalve transparant. Wel was het een grote verrassing dat de wethouders van het CDA en de VVD hun biezen moesten pakken. Dit heeft jarenlang grote nadelige financiële gevolgen. Deze middelen konden beter elders ingezet worden. Wethouders van buiten kwamen en de burgemeester vertrok in het kader van haar carrièreplanning. Ondertussen vormden zich donkere wolken boven Nederland, Noord-Brabant en Grave wat betreft de financiële mogelijkheden. Het kabinet stapte op en de verkiezingen en de langdurige coalitievorming waren er de oorzaak van dat er nog steeds geen inzicht is in bijv. de uitkering uit het Gemeentefonds.
Onze reactie
KEERPUNT 2010 heeft zich daarom voornamelijk gebogen over het jaar 2011. De toekomst is nog erg ongewis omdat er nog geen uitgewerkte regeringsplannen zijn. Waarschijnlijk zullen de bezuinigingen bij de gemeenten meevallen is een veel gehoorde opmerking in het VNG blad en Binnenlands Bestuur. Het vaststellen van onze programmabegroting is een “onzekere” zaak.
Weliswaar geeft het financieel overzicht een batig saldo aan voor 2011. Klopt dit? Bij ons leeft sterk de vrees dat dit niet lukt. Kunt U ons overtuigen van het tegendeel? Ondertussen is een ambtelijke werkgroep al in de weer met onze financiële huishouding in de toekomst. Via de auditcommissie komen de uitkomsten bij de gemeenteraad. Wanneer gaan we ons daarover buigen?
Beheerplannen
De bezuinigingen op de beheerplannen en het chronisch capaciteitsprobleem, zowel kwantitatief als kwalitatief, baart ons grote zorgen. Al vele jaren constateren we dit. De staat van onderhoud van de buitenruimte, de verlichting in bijv. het centrum en de staat van de brug op Henri Dunantsingel zijn ver beneden het door ons gewenste peil. Komt bij deze brug de veiligheid niet in het gedrang?
Grondexploitatie
Nederlandse gemeenten
Uit VNG Magazine d.d.21 oktober 2010
De VNG concludeert dat alle gemeenten zorgen hebben over de economische crisis in samenhang met grondbeleid. Iets meer dan zestig procent van de respondenten van de ledenpeiling over dit onderwerp geeft aan dat het geldelijk probleem voor de komende vier jaar tussen nul en tien miljoen euro ligt.
Grave
In de aanbiedingsbrief wordt aangegeven dat de besluitvorming over de herziening van de grondexploitatie verwerkt zal worden in de programmabegroting als deze is vastgesteld. Het belangrijkste onderdeel van de GREX is het Wisseveld. Als een zwaard van Damocles hangt dat boven de Graafse schatkist. Veel van de financiële toekomst van Grave zal afhangen van dit ooit zo ambitieuze project dat begon binnen het provinciale Bouwen binnen Strakke Contouren. Ballast Nedam haakte af met zijn Wilwaterbaanplannen. De Grondbank kwam binnen en is tot nu toe partner met de afspraak “samen op samen af”. Een traject van Ruimtelijk Toetsingskader en Bestemmings-plannen voor honderden woningen werd voortvarend ingezet. Vooraanstaande architecten tekenden plannen en vertrokken weer. Projectleiders kwamen en vertrokken ook. Maaszicht kwam gelukkig in beeld en bleef doorzetten. Het Kultuurhuus (Multifunctioneel Centrum) komt er nu gelukkig ook. De verwachtingen zijn hooggespannen; alleen nog even het beheer regelen!!!
Wisseveld
Vergeleken met vorig jaar is er veel gebeurd rond het project Wisseveld. Na een weggestuurde wethouder zijn er twee wethouders vervangen, een burgemeester vertrokken en een waarnemer benoemd. Twee ingehuurde projectleiders met plannen voor de verplaatsing van de Scheepswerf, bouw AZC complex en binnenhalen van een Chinees distributiecentrum van LED-verlichting zijn weggestuurd. In het voorjaar van 2011 komt het college met nieuwe voorstellen naar de raad. Ondertussen worden de cijfers steeds somberder en moeten we weer een greep uit de kas van Algemene Middelen doen. Kan het college ons een tussenstand geven over de onderhandelingen met bijv. de Grondbank? De kogel zal toch een keer door de kerk moeten vreest KEERPUNT 2010. Het Wisseveld verdient een beter lot en de gemeentekas ook!! Misschien wil de provincie nog bijspringen als we het terrein gedeeltelijk blijven gebruiken voor een bedrijvenstrook in het kader van revitalisering van bedrijventerreinen? De gedeputeerden van de provincie Noord-Brabant wezen op de conferentie in Boxmeer hierop. De gemeenten moeten dan wel met gezamenlijke plannen komen.
Organigram
Wat is de looptijd van de Pilot Bouwen binnen Strakke Contouren?
Als dit project is afgelopen wordt dan het projectenbureau gesloten? Hoeveel mensen zitten er nu nog als externen op diverse projecten? Kunnen we de provinciale evaluatie van dit pilotproject inzien?
Programma 2: Woon- en leefomgeving
Julianaplein Gassel
KEERPUNT 2010 vindt het gepresenteerde plan van de Dorpsraad Gassel erg ambitieus. In principe willen we een bedrag beschikbaar stellen om het plein eigentijds te maken onder de regie van de Dorpsraad. We hebben voldoende vertrouwen in de Gasselse vrijwilligers die steeds opnieuw laten zien dat ze de handen uit de mouwen willen steken voor de leefbaarheid van hun dorp. Laat ze deze klus zelf klaren in samenspraak met de inwoners.
Openbare ruimte: de fietsenstalling en omgeving
Al jaren lang is dit een doorn in het oog voor iedereen. Vooral ouderen en mensen in een rolstoel of met een kinderwagen of rollator moeten hier het fietspad op om de “fietsenberg” te omzeilen. In de betaalde fietsenstalling staat een handjevol fietsen. En de beheerder brengt zijn dag door met digitale kaartspelletjes. Moeten we hier nog jaren mee doorgaan vraagt KEERPUNT 2010 zich af? Kan IBN deze medewerkers geen betere baan geven die meer arbeidsvreugde geeft? Kan door middel van een elektronisch slot de fietsenstalling niet aantrekkelijker gemaakt worden? Altijd kun je bij je fiets enz. Maak een gedeelte van de stalling open zodat de berg fietsen kleiner wordt. We verwachten op korte termijn een voorstel van het college. Vooral nu het busstation Grave is gereconstrueerd!
Kinderboerderij Velp
Na het aantreden van de nieuwe voorzitter Harry Opsteegh heeft dit project weer voortgang gekregen. Hoe staat het er nu mee? Vorig jaar bij de begrotingsbehandelingen heeft de raad op initiatief van de lijst Jacques Leurs een bedrag beschikbaar gesteld om dit project te realiseren. Zijn de subsidiegelden veiliggesteld? Is er al een overeenkomst met Dichterbij? Wanneer beginnen de opknapwerkzaamheden?
Programma 3: Voorzieningen en sociale samenhang
Maatschappelijke voorzieningen en scholen. We have a dream
Kan het college uitsluitsel geven wanneer de raad voorstellen krijgt n.a.v. het rapport We have a dream? Deze zaak loopt al zo lang en de visies zijn bekend. Wij zien geen voortgang en de maatschappelijk onrust groeit en niet alleen in Escharen. Scholen, bestuurders, ouders en kinderen hebben er recht op om zo snel mogelijk geïnformeerd te worden. Nu doen er weer verhalen de ronde dat Visio naar Nijmegen of elders vertrekt en de gebouwen te koop zijn. Graag ook hierover duidelijkheid.
Bijstand
Zijn in Grave de uitgaven voor de bijstand en de bijzondere bijstand ook fors gestegen? Menige gemeente heeft extra budget gevraagd aan het Rijjk.

Oud-papier inzamelen
KEERPUNT 2010 wil geen wijzigingen in het bestaande beleid. In het hele Land van Cuijk verzet men zich fel tegen veranderingen die dreigen plaats te vinden. Grave heeft de discussie nu pas opgepakt met de inzamelaars. KEERPUNT 2010 pleit er voor om weer met alle inzamelaars om de tafel te gaan zitten en uitleg te geven hoe het proces tot nu toe verlopen is. Als op 3 november het bestuur van het RMB het voorliggende voorstel van tafel haalt en wacht op een nieuwe aanbesteding is dat een verstandig besluit.
Kinderfolklore
KEERPUNT 2010 wil samen met de collega-raadsleden middelen zoeken om deze Stichting structureel te helpen. De Sinterklaasintocht bijv. is pure promotie van de stad Grave. Zien we de Sint in gezelschap van de waarnemend burgemeester dit jaar weer terug op het bordes van het Stadhuis?
Weekmarkt en kermis
KEERPUNT 2010 wil graag de evaluatie van de kermis(sen) zien. Wanneer is er een structurele oplossing voor het parkeren op dagen dat de Lunette niet gebruikt kan worden?
Dorpsraad Ravenstein/beleid gemeente Oss/goed voorbeeld
In een advertentie van de gemeente Oss om vrijwilligers te werven voor de Dorpsraad in Ravenstein stond vermeld dat deze vrijwilligers per jaar een bijdrage krijgen van 790 euro. Dat is andere koek dan de leden van onze wijk- en dorpsraden min of meer verplichten in het bestuur van Quadrant te stappen.
Quadrant
Nadat het bestuur opstapte kwam er een interim-bestuur dat vervolgens ook haar taak neerlegde. Hoe staat het met de structurele invulling van het nieuw te vormen bestuur? Is de gemeentelijke ingehuurde medewerker nog steeds de man in het spinnenweb? We vernemen problemen met de voortgang van de bemensing voor de dagelijkse werkzaamheden in tenminste 1 van de accommodaties. Wat is er aan de hand?
Kultuur
Vorig jaar heeft de raad via een aangenomen motie besloten, ook weer op initiatief van de lijst Jacques Leurs, om een stadsdichter aan te stellen. Het enige wat we er van gezien hebben is dat het Graafs cabaret een prima persiflage maakte van een van onze potentiële Graafse amateurdichters. Is dit voorstel door het vertrek van de burgemeester een vroegtijdige dood gestorven?
Subsidie Kunstzinnige Vorming Scholen
Is de evaluatie van deze subsidieregeling gereed en beschikbaar?
Nieuwe nota gezondheidsbeleid
Het lijkt ons een goede zaak om dit gezamenlijk in het Land van Cuijk met alle vijf de gemeenten op te pakken. Gebeurt dat ook?
Programma 4: Economische aangelegenheden, toerisme en recreatie
Ondernemers en de gemeente
Grave moet ondernemersvriendelijker worden. Wanneer wordt het ondernemersloket ingevoerd? We verwachten een positievere instelling van het bestuur en de organisatie en niet steeds “nee tenzij”. De cluster economische zaken en recreatie en toerisme verdient versterking. De beleidsmedewerker economische zaken moet meer bij ondernemerszaken betrokken worden. Dit moet goed met andere afdelingen besproken worden.
Hoe staat het met de aanvraag van de Scheepswerf betreffende verplaatsing van de activiteiten? Stuurt de provincie nu weer boetes? Kunnen de Gasselse ondernemers die met de Neie Weg, een variant van van Dongen/van Wanroij uit Escharen, nog op medewerking van de gemeente rekenen? De gedeputeerde Rüpp zei in een volle Viersprong: ”Als jullie dit project willen en omarmen wie zijn wij dan om dit te dwarsbomen? De gemeente moet er dan wel voor gaan.” Het onderzoek naar alternatieven was een slechte studie waar veel kritiek op kwam.
 Recreatie en toerisme
KEERPUNT 2010 is verheugd op de inzet van middelen voor recreatie en toerisme en het Bezoekersmanagement. Alle vrijwilligers die festivals organiseren, vierdaagselopers ontvangen, feestverlichting laten branden, Kinderfolklore in leven houden, EHBO diensten draaien enz. verdienen een pluim op hun hoed!!
Welkomstborden
Wanneer worden de nieuwe borden geplaatst? Nu is het een armetierige ijzeren frame waar de passanten tegen aan kijken.
Programma 5: Duurzame ruimtelijke ontwikkeling
Woningbouw
Starterswoningen
KEERPUNT 2010 bepleit weer, net als vorig jaar om snel starterswoningen te bouwen. Ga met Mooiland Maasland rond de tafel zitten en ga op de aangewezen plek in de Stoof een kleiner project realiseren dan oorspronkelijk de bedoeling was. De buurtbewoners waren vooral tegen de massaliteit van het te bouwen complex. We vernemen graag reacties van onze collega´s die toch ook een plicht hebben om onze eigen Graafse jeugd een starterswoning aan te bieden. Velen vertrokken al naar Wijchen, Oss, Landerd en Cuijk. Komt het college met een voorstel als een meerderheid van de gemeenteraad zich hierover positief uitspreekt?
Locatie Prinsenstal/Oliestraat/Brugstraat/Maaskade.
Hoe staat het met de plannen van Mooiland met het gebied Oliestraat/Brugstraat/Prinsenstal/Maaskade? Op 12/12/2012 kan de sloper in Oud Maaszicht zijn gang gaan!!! Als het Hart van Grave gereed is moet de schop op deze locatie de grond in gaan. Bespaar Grave een nieuwe plek à la het Hofplein. Zet deze locatie ook op het Projectenlijstje. Graag ook weer de mening van onze collega’s.
De Neie Weg in Gassel
Graag wil KEERPUNT 2010 weten of het college wel of niet energie gaat steken in dit initiatief.
Fase 2 woningbouw door de Bewoners Vereniging Velp
Al veel te lang horen we niets over de voortgang van dit project. Meestal is er dan iets aan de hand. Mediastilte is een slecht voorteken. Kan het college meer duidelijkheid scheppen over de voortgang? Welke knelpunten zijn er? Wanneer kan met de tweede fase gestart worden?
Hampoortbruggen
Een van de belangrijkste keerpunten van ons!! Intern is er geld weggefietst door de problemen rond Wisseveld. Nu toerisme en recreatie en parkeren speerpunten zijn van beleid moet er ook met Visio overlegd gaan worden en een plan gemaakt worden voor de noodzakelijke ontsluiting van de Hampoort. Als het museum gereed is en het Arsenaal een Welness-centrum wordt is deze toegangspoort van Grave bij uitstek een plek om te ontsluiten. We komen hierover zeker met een motie!! Graag ook de visie van het college op dit nog nooit uitgevoerd plan. Ook de collega’s mogen reageren. KEERPUNT 2010 denkt dat het CDA en LPG ons zullen steunen.
Historisch Stadhuis
Trouwlocatie
Grave loopt veel huwelijken mis, omdat het historisch stadhuis niet beschikbaar is. De aannemer is gereed met zijn klus. Op zeer korte termijn moet het gebouw van een lift worden voorzien, de toiletgroep aangepast worden, schoongemaakt en gebruiksklaar worden gemaakt. Voor 2010 is daar 120.000 euro voor beschikbaar. Voor 2011 190.000 euro. Kan het college aangeven wanneer Grave en omgeving weer van deze unieke locatie gebruik kan maken?

VVV- en Bezoekersmanagementkantoor
Het huurcontract van de Graafse VVV loopt af. De benedenverdieping van het Historisch Stadhuis moet zo snel mogelijk aangepast worden zodat de VVV en het Bezoekersmanagement daar eindelijk een definitieve plek hebben. De VVV moet niet tijdelijk weer ergens anders ondergebracht worden. Al heel lang is bekend dat de gemeente Grave de VVV in het historisch Stadhuis wil huisvesten. In de begroting staat dat de financiële middelen gezocht moeten worden. KEERPUNT 2010 leest in het Bestuursakkoord dat toerisme en recreatie speerpunten zijn. Investeer dan ook in deze voorziening die in het centrum van Grave thuishoort. Door het Bezoekersmanagement daar ook onderdak te verlenen zal dit orgaan laagdrempeliger worden en een grote rol kunnen gaan spelen voor de Graafse samenleving. Wanneer wordt de benedenverdieping officieel in gebruik genomen door deze beide organisaties die belangrijk zijn om de doelstellingen te halen die in het Bestuursakkoord zijn afgesproken?
Stadsparken Bekaf en de Kat.
Wanneer worden de werkzaamheden uitgevoerd om deze stadsparken op te knappen? KEERPUNT 2010 vraagt speciaal aandacht voor het kerkhof van de Franse Paters op Baston Bekaf. Een vrijwilliger houdt op verzoek van de recent overleden pater Wevers de kruizen bij die op de diverse graven staan. De gemeente heeft de plicht om de rest bij te houden. Wanneer wordt het kerkhof opgeknapt?
Programma 6: Publieke dienstverlening en communicatie
Digitalisering
KEERPUNT 2010 wil een inhaalslag maken op het punt van digitalisering. Het papierloze tijdperk willen wij met rasse schreden betreden. Er zijn al meer gemeenten die ons daar in volle tevredenheid voorgingen. We zijn ook voorstander van een digitaal raadsinformatiesysteem waardoor we ons werk beter kunnen doen en sneller over informatie beschikken dan nu. Ook onze inwoners kunnen dan beter over informatie beschikken als een gedeelte openbaar wordt gemaakt.
Tenslotte bepleiten we om de raadsvergaderingen via internet rechtstreeks uit te zenden. In Cuijk en Boxmeer wordt er door de bevolking enthousiast op gereageerd. Bovendien is het een uitstekend middel om de kloof met de burgers te overbruggen.
Het budget ICT laat nog wel ruimte toe om deze plannen te realiseren. Doe dit ook na overleg en samen met onze buurgemeenten die ook al veel kennis in huis hebben. De ICT-ers van de Land van Cuijkse gemeenten hebben al intensief contact met elkaar. Maak ook zo snel mogelijk een Midoffice systeem voor MIll, Grave en Cuijk. Door het afketsen van de samenwerking in het Land van Cuijk is een prachtige kans voor één Midoffice verkeken. Of misschien toch niet? Graag een reactie van het college.
Afhandeling van brieven
Hoe lang is de gemiddelde doorlooptijd afhandeling van brieven na de ontvangstbevestiging?
Waarom beantwoorden we nog steeds brieven met een ontvangstbevestiging met de standaardtekst van binnen 8 weken komt er een reactie? Soms wordt er al een actie gevraagd binnen enkele weken.
Programma 7: Financiële kaderstelling en bedrijfsvoering
Toekomst van Grave
Grave blijft een zelfstandige gemeente in de regio. De toekomst zal het leren. Op de conferentie in Boxmeer over de Toegevoegde Waarde van het Land van Cuijk was duidelijk overeenstemming dat er veel meer en beter samengewerkt moet worden. Het voltallige Graafse college was aanwezig. Jammer genoeg waren er maar twee fractievoorzitters aanwezig. Uit kontakten met burgemeesters, secretarissen, wethouders en raadsleden bleek dat de bereidheid om met elkaar te gaan samenwerken is toegenomen.
In de benoemingsbrief van de waarnemend burgemeester, mevr. Sjoukje Haasjes – van den Berg, adviseert de Commissaris van de Koningin de gemeenteraad om een gemeentelijke toekomstvisie te ontwikkelen en deze te betrekken in het profiel voor een nieuwe burgemeester.
KEERPUNT 2010 heeft er alle vertrouwen in dat dit traject, onder haar leiding, succesvol zal verlopen.
Organisatieverbetering
Al drie jaar wordt er aan gewerkt. De opdracht bij het aantreden van de nieuwe secretaris was om in een periode van een half jaar deze klus te klaren. Wanneer is de klus echt geklaard?
KEERPUNT 2010 wil dat het college snel werkt aan een voorstel om met Cuijk en Mill één ambtelijke organisatie te maken. Er kan worden voortgeborduurd op de voorstellen die er al lagen van vóór het terugtrekken uit de bestuurlijke samenwerking van het hele Land van Cuijk door Boxmeer. De tijd is er nu weer rijp voor!! Is het college voorstander van deze samenbundeling van ons menselijk kapitaal?
Onroerend Zaak Belasting
Voor KEERPUNT 2010 is het een vreemde zaak dat de OZB maar minimaal stijgt ondanks de forse bezuinigingen die van Rijks- en Provinciale wegen ons te wachten staan. Wij en onze burgers krijgen uiteindelijk op enig moment de rekening gepresenteerd. Zolang de VVD deel uitmaakt van de Graafse regering is er steeds een minimale OZB verhoging geweest en werd de financiële armslag van onze gemeente steeds kleiner. Verenigingen, clubs, besturen enz. merken dit nu al en dat zal alleen maar erger worden. Onze financiële reserves zijn bijna uitgeput. In goede tijden had de financiële buffer beter gevuld moeten worden!!
Hondenbelasting
Waaraan wordt de opbrengst van de hondenbelasting ter grootte van 33.000 euro besteed? Wanneer vindt er een evaluatie van het beleid plaats? Lopen er veel “illegale” honden in Grave rond? Levert de controle op het betalen van hondenbelasting meer op dan het kost?
Bijzondere Opsporings Ambtenaren
Sinds kort mogen de gemeenten een deel van de opgelegde boetes van de BOA’s zelf houden. Hoeveel is dit? Welke veranderingen over de afhandeling van bestuurlijke boetes zitten er aan te komen? Komt de BOA-poule Land van Cuijk er nog?
Paragraaf weerstandsvermogen
Bedrijfsrestaurant
Hoe is de stand van zaken m.b.t. de hoogte van de gebruikerskosten voor het gebruik van het gebruikersrestaurant?
IDOP’S
Waarom wordt alleen melding gemaakt van de IDOP kern Grave? Hoe staat het met de aanvraag IDOP’S Escharen, Gassel en Velp?
Paragraaf bedrijfsvoering
Tekst
Een groot gedeelte van de tekst komt in hoge mate overeen met de tekst in de Programmabegroting 2010.   Waarom is dat zo?
Verandertraject
Is het resultaat merk- en meetbaar en te benoemen van het verandertraject dat vanaf april 2009 is ingezet?
Geven de cijfers op de site www.waarstaatjegemeente?.nl een stijgende curve aan?
Hoe zijn de cijfers van de site www.Hoedoetjegemeentehet?.nl

Paragraaf Verbonden Partijen
Samenwerking Land van Cuijk
Conferentie Land van Cuijk met Brabantse Toegevoegde Waarde
“Met acht bazen wordt het nooit wat,” verzuchtte CDA Statenlid Noud van Vugt op de conferentie Land van Cuijk met Brabants Toegevoegde Waarde. De CDA gedeputeerde Ruud van Heugten riep de vijf Land van Cuijkse gemeenten op om de handen in elkaar te slaan. Iedereen knikt ja, maar wat blijft erover als het concreet moet worden gemaakt? De gedeputeerde stelde ook dat de vijf Land van Cuijkse gemeenten elkaar voor het komende jaar moeten vinden op het gebied van recreatie en vervoer. De eindconclusie van deze conferentie was dat samenwerken bittere noodzaak is en dat de Noordelijke Maasvallei een prachtig gebied is met veel potenties. “De bijdrage van 1 euro voor de Noordelijke Maasvallei is prima besteed”: zei wethouder Adams die ook vertelde dat Grave de hoogste prioriteit geeft aan recreatie en toerisme. De beide nieuwe wethouders lieten merken trots te zijn op Grave. Waarnemend burgemeester Sjoukje Haasjes hoorde de initiatiefnemer van het Oncologisch ziekenhuis in Boxmeer zeggen dat de omgang tussen mensen in deze streek als een warme deken
voelt .
Gemeenteraden aan zet!!!
KEERPUNT 2010 wil in het voorjaar de gezamenlijke gemeenteraden van Cuijk, Mill en Grave bij elkaar laten komen om onder leiding van de griffiers te praten
over allerlei zaken. De suggesties van de gedeputeerde over bijv. revitailisering van bedrijventerreinen en recreatie en toerisme gezamenlijk oppakken kan dan ook besproken worden. In een later stadium kunnen misschien Boxmeer en Sint Anthonis aanschuiven.
Het is duidelijk voelbaar dat er een andere wind in het land van Cuijk waait na de verschillende bestuurswisselingen in Cuijk, Mill, Grave, Boxmeer en Sint Anthonis. Misschien kan uit dit overleg het voorstel komen om in Grave, Cuijk en Mill een zelfde soort bestuurskrachtmeting door het VNG orgaan KING te laten maken. In het reguliere overleg van burgemeesters, secretarissen en wethouders van deze drie gemeenten kan dit balletje opgeworpen worden. Graag een reactie van college en raad.
Tenslotte
De tijd die ons, raadsleden en achterban, is gegeven om ons voor te bereiden op de begrotingsbehandelingen, inclusief GREX, is veel te kort geweest. Amper een week voor het indienen van onze visie hebben we nog stukken ter zake van die begroting toegezonden gekregen.
De aansturing is dan ook ver beneden de maat geweest en geeft de fractie van KEERPUNT 2010 en de achterban geen gelegenheid om op een fatsoenlijke manier de begroting te bestuderen en te bespreken.
Daarom behoudt KEERPUNT 2010 zich uitdrukkelijk het recht voor om tijdens de behandeling van de begroting nog nadere standpunten in te brengen. Het kan zijn dat tijdens de algemene beschouwingen nog ideeën van de fractie of achterban naar voren komen.
Fractie KEERPUNT 2010
Nel Schuts-Pennings
Jacques Leurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *