Vraagtekens bij Graafse wethouderszoektocht.

door Frank Houtappels / de Gelderlander

Een heel nieuw college via een open sollicitatieprocedure zoeken is onverstandig, zegt demissionair wethouder Harry Opsteegh (CDA) van Grave. In Grave schuiven de coalitiepartijen VVD, CDA en LPG geen eigen kandidaten naar voren, maar zoeken ze externe wethouders. “Alle kennis gaat zo in één klap verloren”, zegt Opsteegh. Bovendien kost een sollicitatieprocedure tijd. “Ik verwacht niet dat we voor 1 mei een nieuw college hebben.” Opsteegh keert niet terug in de Graafse politiek. Hij zal niet reageren op de vacature. “Ik heb nu pas inzicht hoe het gelopen is. Blijkbaar ben ik gewoon niet geschiklt geacht.”

Gezocht: wethouder (m/v), partij n.v.t.

Grave gaat op zoek naar externe wethouders. Maar met Anja Henisch (LPG), Hans Bos (VVD) en Harry Opsteegh (CDA) heeft elke partij toch een kandidaat?

Het zijn van die zinnen die je even op je in moet laten werken. De nieuwe Graafse coalitie (VVD,CDA,LPG) gaat “het dualisme meer gestalte geven”. Is zondag besloten. De drie partijen willen Grave ook dekomende vier jaar besturen en gaan daarvoor op zoek naar wat de kenner “externe wethouders” noemt. Met andere woorden: er komt een open sollicitatieprocedure voor het wethouderschap. Ook al hebben de partijen alledrie een geschikte wethouderskandidaat, maar daarover later meer. Even voor deduidelijkheid. Dualisme is een fenomeen dat sinds 2002 in de gemeentepolitiek bestaat. Waren wethouder en bijbehorende raadsfractie vroeger twee handen op één buik, nu moeten die twee onafhankelijker van elkaar werken.

Wat is dan dualistischer dan een “vakwethouder” van buiten het bekende kringetje? Een wethouder die er niet zit om een politieke partij te vertegenwoordigen, maar omdat hij of zij verstand van zaken heeft? Een wethouder die in de ideale situatie niet standaard de steun krijgt van een vaste coalitie, maar van wisselende meerderheden in deraad, zoals Trots-leider Theo Reijnen voorstelde?

Het idee is inderdaad mooi. Maar is het de Graafse partijen ook hiet om te doen geweest toen ze “het dualisme een impuls”wilden geven? Nee. Het dualisme is er tijdens de onderhandelingen bijgehaald, namelijk.
Hoewel VVD, CDA en LPG de laatste tijd steeds vaker riepen met elkaar verder te willen, is het nieuwe Graafse coalitieakkoord niet even achterop een bierviltje ondertekend. Want de wethouderskandidaten passen bij de portefeuilles als stukjes in de bekende puzzeltjes waarbij je net zo lang schuift tot het plaatje compleet is. Alleen ontbreekt er hier niet één puzzelstukje, maar twee. Of drie.

Dat gaat ongeveer zo: de VVD wil Hans Bos op financiën, “maar dat is niet onze favoriet”, geeft CDA-leider Ben Peters toe. Harry Opsteegh (CDA) en Anja Henisch (LPG) willen allebei wethouder sociale zaken zijn. En ruimtelijke ordening dan? Die zware portefeuille? Opsteegh? Die is dan weer niet de favoriet van de VVD. En zo is er op iedere wethouder wel wat af te dingen. Het CDA keek nog even linksom naar een regering met VPGrave (en KEERPUNT 2010; toegevoegd door de webmaster), maar verwachtte daar de zelfde problemen. En regeren is toch wat het CDA in Grave wil. Een externe wethouder voor (een van) die twee lastige posten dan maar? Nee, dan gaan wegelijk op en komen alle wethouders (twee of drie) van buiten, besluiten de partijen uiteindelijk. En dan is het dus, zoals Peters nu zegt, “dan maar het dualisme als uitgangspunt”, ook al duurt de zoektocht naar wethouders wat langer. “Dat is de kapstok. Deze oplossing was ook niet onze eerste keus”.

Dan maar het dualisme. Woorden om over na te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: