Grave Lokaal

Stichting Graeft Voort vraagt dringend aandacht voor bescherming Graafs Heem.

Geachte leden van de raad,

Bestuur en Raad van Advies van de Stichting Graeft Voort vragen dringend uw aandacht voor het volgende.

Zoals U weet, is de Stichting Graeft Voort statutair verplicht het Graafs Heem daar waar mogelijk te bevorderen en te beschermen. Vanuit die verantwoordelijkeid is het bestuur alert op al die plannen, van wie dan ook, waarbij dat Graafs heem in het geding is of komt.

Bij de door raad en college in de komende raadsvergaderingen van 15 en 17 december te behandelen plannen voor de Loswal en directe omgeving ziet het bestuur in dit licht voor zich een duidelijke taak; misschien wat minder voor de eerste fase, waarin de gebruiksmogelijk-heden van de Loswal worden vergroot, maar des te sterker voor het vervolg, waarin de omgeving van de Loswal aan de orde komt. Deze omgeving is namelijk in historisch opzicht van het grootst mogeljke belang. Hier liggen uitermate waardevolle restanten van vestingwerken, zo waardevol, dat ze de status hebben van Rijksmonument. Behoud en zo mogelijk herstel van die vestingwerken is sinds jaar en dag zeer terecht een speerpunt van gemeentelijk beleid.

Maar daarnaast en daarenboven is hier direct de toekomst van het Maasfront van de voormalige vesting Grave aan de orde, tot en met de halfbastions Bekaf en Blauwkop aan beide zijden en inclusief de restanten van het Kroonwerk Coehoorn aan de overzijde. Vanaf de zijde van de Maas heeft de vesting Gave vanaf het vroegste begin laat dertiende eeuw een GESLOTEN karakter gehad: de stad achter veilige grenzen, eerst in de vorm van een houten palissade, vervolgens door middel van muren en daarna door middel van een systeem van muren, wallen en bastions zoals die aanwezig zijn geweest tot zeer ver in de negentiende eeuw. Dit karakter wordt nog geaccentueerd door het kroonwerk als vooruitgeschoven bescherming tegen een vijandige aanval van over de Maas. En precies dit historische karakter van Grave, de stad als som van haar geschiedenis, is tot nu toe de kern en de kracht geweest van het toeristisch profiel waarmee Grave zich aan de buitenwacht presenteert. Vanuit historisch ogpunt is het ONVERANTWOORD daarop in te breken; maar ook uit toeristisch oogpunt is een inbreuk dus buitengewoon onverstandig.

Een Grave zonder geschiedenis is geen Grave meer. Een passantensteiger in het seizoen past overigens voortreffelijk in het historisch beeld, woningbouw en horeca die de historische omwalling zouden doorsnijden en/of uit het zicht zouden doen verdwijnen zeer duidelijk niet. De scheepswerf , op zich uiteraard niet wezensvreemd aan een stad aan de rivier, past qua schaal en gebouwen eveneens volstrekt niet in het historisch beeld.

Om deze redenen en vanuit die geschetste veantwoordelijkheid schaart de Stichting Graeft Voort zich nadrukkelijk achter de inhoudelijke bezwaren die de Stichting Menno van Coehoorn inmiddels bij U heeft ingebracht.

Laat er geen misverstand over bestaan: Graeft Voort zelf werkt er met hart en zil aan om de toeristische aantrekkeljkheid van Grave (en haar kerkdorpen) te vergroten. Maar zij doet dit steeds met de geschiedenis als leidsvrouwe, niet meer en niet minder.

Bestuur en Raad van Advies roepen U van het dringend op om elke verdere aanpassing van het Maasfront buiten de inderdaad noodzakelijke opknapbeurt voor de Loswal niet te starten alvoren er een grondige afweging heeft plaats gevonden gebaseerd op het primaat van historisch Grave, in overleg met Monumentenzorg, deStichting Menno van Coehoorn, uw eigen commisie Ruimtelijke Kwaliteitszorg en de Stichting Graeft Voort zelf.

Voor de goede orde zij vermeld dat de voorzitter van de Stichting, de heer Peter Hendriks, tevens raadslid der gemeente is. Dit leidt tot een bijzondere verantwoordelijkheid en daarom heeft hij deze brief niet ondertekend.

Met hoge achting,

Stichting Graeft Voort,

L.J.A.E. Vankan vicevoorzitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *