Geen nieuws: As the world turns.

Ook als je vroeg bent, zijn ze er al. Buiten stappen de laatste forenzen uit lin 99, thuis zetten raadsleden de lepel in de yoghurt, maar zij zitten al achter de lamellen en het hoge glas van het Graafse stadhuis. Ze hangen in de damp van een kom tomatensoep, roeren in de koffie, en ze luisteren. De Gasten van de Raad. Iedere maand zitten ze met pen en kladblok op schoot in de raadzaal om woord en daad van de Graafse gemeenteraad te volgen. Is het te volgen? Goeie vraag. Burgemeester Wilma Delissen maakt zich namelijk zorgen. Om de lokale democratie. Steeds minder mensen sluiten zich aan bij een lokale partij, lees je dan. Steeds minder mensen volgen de plaatselijke politiek, hoor je dan. Soms is zelfs door de stoelen de tribune niet meer te zien. Nog even, hoor je haar denken, en de politiek is overgeleverd aan de elite. En dan? Nou? Dus mag de burger aanschuiven bij het Diner van de lokale democratie: de gemeenteraad. Maar als de messen en vorken ter tafel komen voltrekt zich een volstrekt onsmakelijke maaltijd. Over burap. Vervolgtraject. Herziening grondexploitatie. Bent U daar nog? Nee, dan de onderlinge intriges, die niet hardop uitgesproken worden, maar de hele avond bklijven schuren. Heb je het CDA weer, met de fietsbrug. Komt de PvdA aan, met dat gezeur over een weggestuurde wethouder. Is de LPG weer, met de Loswal. En ondertussen ondergaat de genode gast met plaatsvervangende schaamte de intieme twisten van een kibbelend stelletje aan de keukentafel. Van sommige raadsleden hoor je dat zelfs de borrel na afloop niet meer gezellig is. En eenzaam nam Jacques Leurs nog een hap uit zijn kleffe broodje koude kroket. Wie wil daar nu bij zijn? Maar er is hoop. As the world turns stopt. En Grave draait door.

Frank Houtappels de Gelderlander.

reageren:f.houtappels@gelderlander.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: