Grave Lokaal

Lezerspanel de Gelderlander: Feestverlichting in dorp of stad is gewoon een gemeentetaak.

Even leek het er op dat Grave het dit jaar zonder feestverlichting zou moeten doen, omdat niet alle winkeliers willen meebetalen en omdat anderen dat “meeliften” zat zijn. Inmiddels heeft de gemeente beloofd dat er, hoe dan ook, dit jaar feestverlichting komt. De stelling in de kop van dit artikel.

Mijn reactie: de gemeente heeft beloofd enz. is onjuist. Daarom de letterlijke tekst van het persbericht en graag een rectificatie van de Gelderlander.


In het nieuwe jaar gaan alle partijen rond de tafel zitten om dit probleem voor jaren te cancellen.

Ondernemersvereniging Graveon heeft vorige week een noodkreet verstuurd naar alle leden omdat de feestverlichting financieel niet meer gedragen kan worden. Vorige week heeft het initiatief ‘de Graafse Straatjes’ contact opgenomen met Graveon. In gezamenlijk overleg is een brief opgesteld waarin Graafse ondernemers worden opgeroepen om de kosten van de feestverlichting mede te financieren.

Tevens werd in deze brief aandacht gevraagd voor andere feestelijke activiteiten rond de periode Sinterklaas & Kerst. Zo is er een Kerstmarkt in de binnenstad en een spaaraktie waarmee prijzen te winnen zijn.

Graveon heeft Bezoekers Management Grave (BMG), de Horeca vereniging en ‘de Graafse Straatjes’ gevraagd om een gezamenlijk overleg. Het BMG trad hierbij als gastheer en voorzitter op. Dit overleg heeft een verhelderend resultaat opgeleverd. Alle partijen dragen hun steentje bij waardoor de feestverlichting ook in 2009 kan branden. De feestverlichting wordt zo goed als zeker nog voor de intocht van Sinterklaas opgehangen.


Gemeente vaart er zelf wel bij.
Peter Schilte (59) Vierlingsbeek, ondernemer.

De meeste gemeenten weten goed hoe winkeliers en ondernemers geld uit de zak te kloppen: precariorechten, vergunningen, heffingen, noem maar op. Hoe meer ondernemers, hoe beter het de gemeente gaat. Dan is het gerechtvaardigd van de gemeente tegenprestatie te verwachten. Voor wat hoort wat. Een feestelijk versierd centrum trekt bovendien veel winkelend publiek. Dat brengt in gemeenten waar betaald parkeren is, ook weer extra geld binnen. Terecht dus dat gemeenten zorgen voor een feestelijk versierde binnenstad of winkelcentrum. Uiteindelijk vaart men er zelf wel bij.

Grave wil toch meer toeristen?
Elly Meijnders (68) Mill.

Aangezien Grave meer toeristen wil trekken, kan ik me in dit geval voorstellen dat de gemeente zelf de verlichting rondom de feestdagen ter hand neemt. Maar ik vind niet dat de gemeente a priori verantwoordelijk is voor de feestverlichting, met uitzondering van de openbare gebouwen. De ondernemers moeten het zich toch aantrekken, als het publiek vindt dat het dit jaar zijn sinterklaas- en kerstinkopen maar niet in Grave doet, “want daar is het zo ongezellig”. Het winkelcentrum is niet eens verlicht”. Wanneer gaan de ondernemersverenigingen in Nederland nu eens eindelijk gezamenlijk optrekken, zich verenigen en dus versterken?

Duidelijke gemeenschapsbelang
Frans Muller (66) Langenboom, kunstenaar

Jazeker! Dit is duidelijk een gemeenschapsbelang. Je moet er niet aan denken dat een centrum donker blijft in de komende maanden. jJuist in deze tijd is het nodig is het nodig om mensen met licht te laten zien dat het niet alleen kommer en kwel is. Ieder beleeft plezier aan openbare feestverlichting, maar sommigen een beetje meer dan anderen. Het is rechtvaardig om alle ondernemers in het centrum een fianciele bijdrage te vragen. Hoe die bijdrage eerlijk te verdelen tussen grote en kleine ondernemers, is een zaak voor de ondernemers.

Natuurlijk taak van gemeente
Trees Cuppens (58) Oeffelt

Natuurlijk hoort (feest) verlichting gewoon bij de taken van de gemeente. Het gaat hier letterlijk om uitstraling. Degemeente laatn in deze donkere dagen, haar centrum als lichtned hart van de gemeenschap zien en wil bijdragen aan een feestelijk gevoel van haar inwoners. De gemeente toont haar karakter en gastvrijheid. Een welkom voor allen. Als het ook nog een lichtend voorbeeldwordt hoe dat energiezuinig kan, zet de gemeente zich op een fantastische manier op de (kerst)kaart. jammer dat voor dit inzicht eerst de winkeliers het af moeten laten weten.

Bron: de Gelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder