Grave Lokaal

Harry Luther King:droom of nachtmerrie?

We have a dream. Het floepte er zomaar uit. Harry Opsteegh presenteerde dinsdag vol trots zijn langverwachte onderwijshuisvestingsvisie (jawel) aan de Graafse gemeenteraad. En citeerde daarbij iemand die ongetwijfeld een groot voorbeeld voor hem is. Martin Luher King. Al voegde Graves wethouder er meteen aan toe dat iedere verdere vergelijking tussen de vermoorde burgerrechtendominee uit Amerika en plannen van een gemeente met 12.000 inwoners voor een brede school een beetje vergezocht is.

“En het liep met hem ook niet best af, eigenlijk”‘ gaf hij bescheiden toe. Tja.

Maar gelukkig was er dus de powerpointpresentatie van een extern bureau. Over de onderwijshuisvestingsvisie. Jawel. Even voor de duidelijkheid. Dat Opsteeghs persoonlijke visie naar een brede school neigt, is net zo geheim als de agenda van een besloten vergadering van de plaatselijke gemeenteraad. Wie de prille discussie een beetje volgt, weet namelijk dat er in de gemeente Grave wat oude basisscholen staan. Dat sommige een leerlingenaantal hebben dat tegen een officiele ondergrens aanhangt. Dat samenvoegen van scholen daarom een logisch gevolg kan zijn. Dat schoolbesturen daar nog wel over moeten praten. Maar waar moet die brede school komen? En wanneer? Wat moet dat kosten? Je wilt het weten. Maar eindelijk was-ie daar dan. De onderwijshuisvestingsvise. Jawel, dames en heren.

De mevrouw van het externe bureau kwam die visie dus presenteren. En vertelde dat er in Grave nogal wat verouderde basisscholen staan. Dat sommige scholen een leerlingenaantal hebben dat tegen een ondergrens aanhangt. Dat samenvoegen een logisch gevolg kan zijn. Maar dat… Nou ja. Binnenkort een keer moet-ie klaar zijn. De onderwijshuisvestingsvisei. Jaja.
Keep on dreaming.

Mijn commentaar:

De scholen van Velp en Gassel blijven buiten schot. Met name de school in Escharen, de Ester, is in twee van de scenario’s al gesloopt. De inzet moet zijn om ook deze school levensvatbaar te maken en op een goed niveau te brengen en houden. Deze school is van wezenlijk belang voor de leefbaarheid van Escharen. En dat zal de Dorpsraad EZV nog wel laten horen vermoed ik.

Harry zal daar naar moeten luisteren. Maar dat is natuurlijk lastiger voor een schoolbestuur en gemeentebestuurder dan samenvoegen met de Sprankel en Hartenaas.

Vervolgens moet het mooie bouwplan van van Dongen zo snel mogelijk uitgevoerd gaan worden. Maar…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *