Grave Lokaal

COA wil nog jaren in Grave blijven.

Het COA wil graag een duurzaam project in Grave realiseren met minimaal 400 bedden.

In Lelystad wordt nagedacht over dit project.


Start van de powerpoint ondersteunde presentatie met uitleg door het COA.

Er blijft nog jaren een asielzoekerscentrum in Grave. En daar wordt een nieuw, duurzaam gebouw voor minstens vierhonderd asielzoekers voor neergezet. Tenminste, als het aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ligt.

Dinsdagavond maakte COA-directeur Nurten Albayrak-Temur haar plannen duidelijk voor de gemeenteraad in Grave. De overeenkomst van het COA met de gemeente Grave loopt per oktober volgend jaar af.

Het COA wil graag in Grave blijven, omdat het de ruimte goed kan gebruiken: voor het einde van 2010 zijn nog zesduizend opvangplekken nodig. Nu is het Graafse azc nog gevestigd op de Generaal de Bonskazerne in Velp. Om dat rijksmonument te kunnen blijven gebruiken, moet het verbouwd worden. Volgens onderzoek kost dat zo’n 20 miljoen euro. Daar gaat het COA niet aan beginnen.

” Al zouden we miljoenen investeren, dan nog zou de kwaliteit niet toenemen” , zegt Albayrak.

Grave en COA zijn al in gesprek over de toekomst van de Generaal de Bonskazerne. Het COA wil ergens anders in Grave een nieuw duurzaam azc bouwen. Dat kan bijvoorbeeld een appartementencomplex zijn of een verzameling zorgwoningen, maar ook een woonwijk met rijtjeshuizen. Als de asielzoekers vertrekken, kan Grave het gebouw of de gebouwen hergebruiken. Het COA houdt dan rekening met de behoeften van Grave over tien à vijftien jaar.

Als de plannen doorgaan, betekent dat wel dat het COA minstens vijf jaar in Grave blijft.

“Anders loont het niet. Het liefst gaan we een samenwerking aan voor onbepaalde tijd” , zegt Albayrak.

Bron: de Gelderlander; Frank Houtappels

Links: http://www.coa.nl/ Hier kunt U diverse locaties zien en zelfs een virtuele rondleiding krijgen. Aanrader!!!
Persoonlijke noot:
Na alles op mij ingewerkt te laten hebben is de beste optie om op het huidige terein een duurzame wijk te bouwen die later in het kader van zorg een andere bestemming kan krijgen zoals Sensis tijdelijk onderdak geeft aan Jeugdzorg. Grave moet en kan een voortreffelijk Bastion van Zorg zijn.
We moeten slimmer over kansen gaan nadenken.
Het Wisseveld zal waarschijnlijk niet op draagvlak kunnen rekenen binnen Grave.
Deze toplocatie moet een mix worden van paalwoningen, starterswoningen, eigen bouwers, Nieuw Maaszicht, zorgwoningen enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *