Grave Lokaal

Onderhandelingen: Verouderd industrieterrein is enige plek die Grave kan bieden.


AZC gaat naar Wisseveld


Ø Asielzoekerscentrum wil in gemeente Grave blijven.

Ø Als het AZC op de Bons blijft, moet het van de gemeente worden verbouwd, wat 20 miljoen euro zou kosten.

Ø Enige alternatief in Grave is Wisseveld.

door Frank Houtappels

Grave/Velp

Het asielzoekerscentrum AZC in Velp verhuist naar het Wisseveld. Tenminste, dat is de enige reele optie voor het AZC, waarvan de bestuursovereenkomst met de gemeente Grave in 2010 afloopt. De gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) onderhandelen over verlenging van dat contract.

Het asielzoekerscentrum wil in Grave blijven.

“We hebben geen reden om weg te gaan. We zijn juist op zoek naar meer ruimte”, zegt een woordvoerder van het COA. Dat zoekt plaats in Nederland voor zo’n vijfduizend personen. “Dus het is niet logisch ergens anders op zoek te gaan naar nieuwe plekken terwijl je hier al een locatie hebt.”

Momenteel is het AZC gevestigd op de voormalige Generaal de Bonskazerne in Velp. Als het daar wil blijven, moet het gebouw beter beveiligd worden. Dat is een eis van de gemeente Grave.

“Anders sluiten we de boel. Het is investeren of verkassen”, zegt wethouder Harry Opsteegh. “De veiligheid is nu een zesje, dat moet veel hoger.”

Het opknappen van de Bons kost volgens onderzoek zo’n 20 miljoen euro. Die investering is natuurlijk veel te hoog voor het AXC, zegt Opsteegh.

“Het liefst wil het COA nieuwbouw op dezelfde plek. Maar dat willen wij niet. Want als het AZC er dan ooit weggaat, zitten wij met een Vinexwijkje op een plek waar wij geen woningen willen.”

Het COA zegt meerdere alternatieven plekken in Grave op het oog te hebben. Maar het verouderde industrieterrein Wisseveld is het enige reele alternatief, volgens Opsteegh.

“Het is de enige plek waar we perspectief kunnen bieden.”

Rond zijn de plannen voor een AZC op het Wiseveld nog niet.

“Het gaat toch over zeshonderd mensen. Dat is niet niks. Bovendien is het de keuze van het COA.”

Het COA wil niet inhoudelijk reageren op een mogelijke verhuizing naar het industrieterrein Wiseveld. “We informeren eerst ge gebruikers en de omwonenden, niet de krant.”

In het najaar neemt de gemeenteraad en besluit over het AZC, en ook over de toekomst van het woningbouwproject Wisseveld. Dat gaat over de bouw van 420 woningen op het industriterrein. Afgelopen najaar bleek dat het project verleisgevend is vor de gemeente.

Bron: de Gelderlander

Googlen op het internet:

In Tilburg gaat men samen met de gemeente ook op zoek naar een woonplek.

Dat wil zeggen dat deze huisvesting niet alleen geschikt is voor de opvang van asielzoekers, maar in een latere fase ook geschikt kan worden gemaakt voor de reguliere woningmarkt of andere maatschappelijke doeleinden. Deze concepten worden al toegepast in Winterswijk (permanente bouw in vorm van flexibele nieuwbouwwoningen) en Dronten (duurzame herontwikkeling bungalowpark met nieuwbouw

http://www.coa.nl/NED/website/nieuws.asp?menuid=16&command=read&article=323

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder