Grave Lokaal

Onderweg naar de Samenwerkingsgemeente Maasland (ONM); gemeentelijke herindeling. 2.

De soapserie wordt vervolgd:

  1. Raadslid en fractievoorzitter PvdA Cuijk bepleit vervolg Beeldenstorm.
  2. Graafs PvdA raadslid en fractievoorzitter Leon Kamps bepleit herindeling.
  3. Kritische geluiden uit Boxmeer.
  4. Naamlijsten gaan samen in Boxmeer.
  5. Raad St.Antonis erg kritisch over samenwerking maar besluit in te stemmen met WGR’s.

5. De vier raadsfracties in Sint Anthonis willen 230.000 euro beschikbaar stellen stellen om het nieuwe orgaan Samenwerken Land van Cuijk (SLvC) gestalte te geven. Maar omdat ze zeggen nauwelijks te zijn geïnformeerd over de samenwerkingsvorm en er nog tal van vragen leven, heeft burgemeester Jos Verbeeten maandagavond moeten praten als Brugman om de raad over de streep te trekken.
Vooral de gebrekkige communicatie is een doorn in het oog bij de raad die graag een flinke vinger in de pap wil hebben bij SLvC.
Onlangs ging ook Grave al akkoord met de samenwerking. Boxmeer, Cuijk en Mill en Sint Hubert nemen in mei een besluit. 2. Streef naar maximaal 2, minimaal 1 gemeente in het Land van Cuijk in 2015.
‘De steen in het water’
Praten over gemeentelijke herindeling is een van de laatste taboes in het Land van Cuijk. Als betrokken burger, tevens lid van de gemeenteraad in Grave wil ik graag dit taboe bespreekbaar maken. In tegenstelling tot Den Haag mag hier, in dit mooie stukje van Nederland, het H-woord ( van Herindeling) niet taboe zijn. Zeker nu dit jaar 2009 de opmaat is voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. Nu zullen er in diverse verkiezingsprogramma’s keuzes gemaakt moeten worden. Gaan we nog door op de oude voet of kiezen we voor de toekomst van onze burgers?
In 1994 heeft er een gemeentelijke herindeling plaatsgevonden. Bijna eenieder die toentertijd daarbij bestuurlijk betrokken was, erkent nu achteraf dat deze herindeling te kleinschalig was. Je ziet dat er sindsdien in dit deel van Brabant correcties plaatsvinden. Zo is Ravenstein alsnog opgegaan in de gemeente Oss, en gaat ook Lith vanaf 1-1-2011 deel uitmaken van deze gemeente. Verder maakt de gemeente Maasdonk zich op voor een toekomst als deel van Oss of Den Bosch. Een kleine gemeente is niet meer op haar taak berekend als het gaat om de complexere samenleving met dito regelgeving. Vaak is sprake van een kwetsbare organisatie met teveel eenpitters die onvoldoende continuïteit en creativiteit kan bieden om nieuwe zwaardere taken naar behoren uit te voeren. Ook op de arbeidsmarkt blijkt meer en meer dat kleine gemeenten niet de kwaliteit in huis kunnen halen die nodig is om de burgers goed te kunnen bedienen. Het alternatief is inhuur van (te) dure externen. Is dit in het belang van onze burgers?
Burgers mogen een krachtige gemeente verwachten die op haar taak is toebereid. De emotie die bij het onderwerp ‘Herindeling’ bij sommige politici nog speelt is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld 15 jaar geleden, veel minder aanwezig bij de burger die uit mag gaan van een goede en adequate dienstverlening van de gemeentelijke overheid. De burger wil een gemeente die beschikt over de bestuurskracht om in te kunnen spelen op diverse kansen maar ook bedreigingen. Het gemeentelijke takenpakket wordt groter en breder. Zo wordt vanaf 1-1-2015 de gemeente HET loket van de overheid. Dit vraagt om meer kwaliteit in een gemeentehuis.
Nu probeert men in het Land van Cuijk door intense samenwerking, met name door het treffen van gemeenschappelijke regelingen, het tij te keren. Maar hierdoor is er sprake van een toenemende formalisering van de samenwerking. De gemeenteraad, het orgaan dat de burgers moet vertegenwoordigen, komt als gevolg van het in het leven roepen van allerlei gemeenschappelijke regelingen steeds meer op afstand te staan. In mijn visie is dit niet de juiste weg en is dit een aantasting van het democratisch gezag van de gemeenteraad. Het is toch niet de taak van de gemeenteraad om enkel begrotingen van gemeenschappelijke regelingen goed te keuren?
Wordt alles direct beter na de herindeling? Niet direct, we zullen tijd nodig hebben om zaken goed op elkaar af te stemmen. Trek daar maar minimaal 4 jaar voor uit! Maar voor de lange termijn is het beter voor de bevolking van deze regio. Een belangrijk item zal zijn de aandacht van het bestuur voor de burgers. Bedenk een modus om de burgers te blijven betrekken bij hun gemeenschap. Want een overheid ontleent zijn legitimiteit aan de betrokkenheid van zijn burgers. Er zijn genoeg praktijkvoorbeelden van gemeenten met een schaal van circa 40.000 inwoners die hun burgers op een goede wijze betrekken bij de besluitvorming.
Ik denk dat het beter is om zelf te kunnen kiezen, om zelf het heft in handen te nemen, dan dat je om welke reden dan ook, gedwongen wordt te kiezen. Mijn voorkeur gaat uit naar maximaal 2 gemeenten in het Land van Cuijk ( Cuijk, Grave en Mill&St-Hubert enerzijds en Boxmeer en St-Anthonis anderzijds) Het ‘next best’-alternatief is 1 gemeente gevormd door alle 5 gemeenten in het Land van Cuijk. Echter, de regio is naar mijn mening te groot voor één gemeente. Bovendien is een gemeente met twee hoofdkernen, te weten Cuijk en Boxmeer, niet te verkiezen. Daarom opteer ik voor een samenvoeging van St. Anthonis en Boxmeer tot één gemeente en Grave, Cuijk, Mill en St. Hubert tot één gemeente.
Er zal een keuze moeten worden gemaakt door de leden van de diverse gemeenteraden. Leden van de gemeenteraden, spring over uw schaduw heen, heb lef en besluit tot een herindeling in het Land van Cuijk (uiterlijk 1-1-2015) !

Léon Kamps
Raadslid PvdA – Grave
4. Lijst Overloon en VDB gaan samen om de zuidwesthoek van Boxmeer beter te kunnen vertegenwoordigen. De twee partijen hebben hun voedingsbodem in de voormalige gemeente Vierlingsbeek. Beide partijen willen met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar als één partij sterker komen te staan.
Doel is om de volgende regeerperiode deel uit te maken van het college. Lijst Overloon levert met Rien Klaassen momenteel een wethouder. VDB had er een, maar wethouder Hermien van den Brand stapte in juni vorig jaar om persoonlijke redenen op. Er werd geen opvolger gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *