Grave Lokaal

Herinrichting Maaskade /Loswal; initiatiefvoorstel LPG.

Inrichting van de Loswal/Maaskade als verblijfsgebied voor burgers en bezoekers van Grave.

Inhoud:

Aanleiding:

Grave is uniek gelegen aan het water en de Loswal/Maaskade is het aangezicht van Grave vanaf de Maas. De huidige situatie is, dat dit gebied er al jaren verloederd en desolaat bij ligt. Hierdoor verliest Grave qua aangezicht en toeristische uitstraling aanzienlijk.

Aan de bewoners van de Maaskade is reeds vaker toegezegd dat dit gebied zal worden opgeknapt maar tot nu toe is er niets aan gedaan. Onze fractie is van mening dat verder uitstel niet kan.

Probleemstelling:

De Loswal en Maaskade wordt gebruikt voor parkeren en voor horeca doeleinden. Daarnaast is de Loswal de toegangsweg vanaf het water naar de stad. De Maaskade is de toegang naar de Scheepswerf. Verder maakt het doorgaand verkeer door de stad ook gebruik van de Maaskade.
De verschillende functies zijn niet op elkaar afgestemd en is niet gereguleerd, hetgeen af en toe zorgt voor een zekere wanorde. Bovendien is het onderhoud aan de bestrating al jarenlang verwaarloosd en ziet de omgeving er triest uit.

Doelstelling:

De Loswal/Maaskade zodanig te her-inrichten, dat met in achtneming van parkeren en eventuele eisen van Rijkswaterstaat, het aangezicht van Grave aanzienlijk wordt verbeterd en het betreffende gebied ook multi-functioneel kan worden gebruikt.

Wijze van aanpak/oplossingsrichting:

Vanaf de stad worden nu al vaak activiteiten georganiseerd door de Horeca, verenigingen en inwoners van Grave,o.a. het zomerfeest, het waterfestival, volksfeesten, de St. Nicolaas intocht, muziek/jeugd enz. enz. Dit soort activiteiten kunnen zeker nog worden uitgebreid.
Daarvoor is het echter wel nodig dat de Loswal wordt heringericht en voorzien wordt van een aantal technische hulpmiddelen. Door een betere herinrichting, kan ook voor horeca-doeleinden en toeristen een betere situatie ontstaan.

Door het verkeer (parkeren) beter te regelen door bv “kort en lang” parkeren en te zorgen voor een overloopgebied (bv. De Koninginnedijk/Wisseveld/Terrein Cox en/of Jan van Cuijkdijk) kan een betere orde ontstaan, waardoor een aangenamer verblijfsgebied ontstaat.

In 1994 is er door George Descombes een schetsplan gemaakt om te komen tot herinrichting van de loswal. Dit plan is nooit uitgevoerd. Het plan bezit wel een aantal grote kwaliteiten en een denkrichting waarvan bijvoorbeeld gebruik kan worden gemaakt.

We vragen het college op korte termijn een plan c.q. visie te ontwikkelen om onze doelstelling te bereiken en daarvoor ook in overleg te gaan met belanghebbenden

Bijlagen:
(onderdeel uitmakend van het besluit)

Plan George Descombes ligt ter inzage.

Besluit

DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRAVE;

Gelezen het bijgaand initiatiefvoorstel d.d. 21 april 2009

Besluit:
In de raadsvergadering van 14 juli 2009 komt het college met een voorstel, visie voor een herinrichting van de Maaskade/Loswal met een financiële onderbouwing en dekking.

De raad voornoemd

De griffier de voorzitter,
J.A.M. Roelofs W.J.G. Delissen-van Tongerlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *