Grave Lokaal

Gaat Stadshart Grave weer kloppen?

Voor de herontwikkeling van Bijl/Hofplein in het centrum van Grave is een nieuwe partij in beeld. Na het verbreken van de samenwerking met woningcorporatie Mooiland Maasland zijn er inmiddels contacten met een gelegenheidscombinatie die invulling gaat geven aan het plan. Deze combinatie bestaat uit de Van der Horst Ontwikkelingsgroep uit Cuijk (waarvan Thijssen Bouw in Escharen onderdeel uitmaakt) en familie Schouten, eigenaren van Hema Wijchen.

En over de globale invulling heeft de Van der Horst Ontwikkelingsgroep al nagedacht. Een kostendekkend plan, dat een breed draagvlak heeft bij de inwoners van Grave. Een plan waarmee niet alleen winkels maar ook betaalbare woningen met voldoende parkeergelegenheid worden gerealiseerd op de locatie van het voormalige stadhuis. ‘Kortom, een plan dat betaalbaar is en inspeelt op de behoefte in Grave’, aldus Bas van der Horst, directeur van de Van der Horst Ontwikkelingsgroep.

‘Tezamen met ondernemersfamilie Schouten, eigenaren van Hema Wijchen is afgelopen maandag een intentie-samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hema Wijchen wil graag een Hema-vestiging in Grave openen en daarvoor biedt het plan alle gelegenheid. Een Hema heeft doorgaans een aanzuigende werking op het centrum waar alle ondernemers van kunnen meeprofiteren, zodat het stadshart weer gaat bruisen. Door in een vroegtijdig stadium de betrokkenheid van Hema vast te leggen wordt er enerzijds een goede basis gelegd voor het plan en kan anderzijds tijdens het ontwikkel- en bouwproces gebruik gemaakt worden van belangrijke know-how en expertise op retailgebied. Gezien het feit dat de Van der Horst Ontwikkelingsgroep alle disciplines en ruime ervaring in huis heeft voor herontwikkelingen van deze omvang, kan een aanpak worden neergezet waarmee, uitgaande van een breed draagvlak, uiteindelijk een slagvaardig plan kan worden gepresenteerd. Een plan ‘in de geest van architect Jo Crepain’. Geen woorden, maar daden en dát is, na de problemen op dit gebied uit het verleden, hetgeen wat Grave nu nodig heeft’, aldus Huub Linders, betrokken als adviseur en woordvoerder voor de gelegenheidscombinatie. ‘Zowel de Van der Horst Ontwikkelingsgroep als de eigenaren van Hema Wijchen hebben hun wortels in de gemeente Grave liggen. Bijna 100 jaar geleden begonnen de activiteiten van Van der Horst in Escharen met het bedrijf Thijssen Bouw, terwijl de familie Schouten in 1969 in het vestingstadje de toenmalige huishoud- en speelgoedwinkel ‘Kuerten’ overnam. Door deze lokale betrokkenheid staat vooral de realisatie van een gezond stadshart voor beiden voorop. Een gezond stadshart met een woon/winkelfunctie die weer in balans is. Wij kennen het gebied, wij kennen de mensen. Inmiddels is contact gelegd met verschillende gebiedspartners om de behoeften te inventariseren. We gaan dit contact na besluitvorming door de Gemeenteraad snel een formeel karakter geven, zodat alle belanghebbenden hun inbreng kunnen hebben.’

De eerste stap in het traject is de aankoop van het voormalige stadhuis. Vervolgens wordt de planontwikkeling opgestart, waarbij goed wordt gekeken naar de behoeften van onder meer de inwoners van Grave, evenals de ondernemers in de binnenstad. ‘Wij gaan pas iets creëren als de behoefte helder is’, aldus Bas van der Horst. ‘De inwoners hebben behoefte aan betaalbare woningen, dus die moeten er komen. Een gedifferentieerd woningaanbod met voldoende parkeergelegenheid. Dat laatste is echt een aandachtspunt in de binnenstad van Grave’.

Aanvulling mijnerzijds: prima initiatief waar de raad vanavond hopenlijk ja tegen gaat zeggen.

______________________________________________________________________

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *