De Gelderlander: Rotonde krijgt naam Tien Koolen.

GRAVERMAAT: De gemeente Grave zorgde nog voor dit eerbetoon. 

‘Misschien wel de enige die naar

frietbakker is genoemd’

Het is officieel. De nieuw aangelegde rotonde in Velp krijgt de naam van patatbakker Tien Koolen.

Tot grote vreugde van zijn familie krijgt de Velpse rotonde, ter hoogte van het ABC restaurant, restaurant Den Tol en motel Koolen, de naam van Tien Koolen. De familie had om het eerbetoon had gevraagd.

Koolen bakte zestig jaar, tot aan zijn dood op 84-jarige leeftijd, friet en snacks voor de inwoners van het dorp en de mensen die met auto of fiets langs het frietkot aan de provincialeweg reden. Het houten gebouwtje heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een gloednieuwe rotonde, maar de naam van Koolen mocht niet worden vergeten, vond zijn schoonzoon Arjen Grootveld.

Hij zette zich in voor de naamgeving en noemt het ja-woord van gemeente en provincie Noord-Brabant ‘hartstikke goed’. ,,Ik denk dat het de enige rotonde in Nederland is die naar een frietbakker is genoemd.”

Grootveld vroeg de naam voor de rotonde aan bij de gemeente Grave, die stuurde hem door naar de provincie die er wel oren naar had op voorwaarde dat de gemeente Grave dat verzoek zou doen. Volgens Grootveld heeft een straatnamencommissie ernaar gekeken en is een antecedentenonderzoek verricht. En nu moet er alleen nog een bordje worden opgehangen.

Het kan nog mooier worden. Het CDA wil de rotondes in Grave verfraaien. Een optie is om het voormalige frietkot op de een of andere manier te laten terugkeren. ,,Dat zou helemaal mooi zijn.”

Joost Ariaans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: