De Gelderlander: Verkiezingen: Winst voor Team Lokaal en CDA?

GRAVERMAAT: De Gelderlander journalist Herman Wisssink speculeert over de verkiezingsuitslag van de Land van Cuijk verkeizingen.

Wie winnen de gemeenteraadsverkiezingen in de fusiegemeente Land van Cuijk? Wie naar de cijfers kijkt van de verkiezingen in 2018 zou zeggen dat dit Team Lokaal en het CDA zijn. Maar veel partijen deden toen niet in alle  vijf gemeenten mee.

Land van Cuijk

Team Lokaal kreeg bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in de vijf gemeenten 11.957 van de 42.587 stemmen. Maar: Team Lokaal is in deze telling een optelsom van alle kleine lokale partijen die zich verenigd hebben in deze regionale partij. Niet gezegd is dat de partij inderdaad al die lokale stemmen krijgt.

Het CDA kreeg 11.393 stemmen. Het CDA was een kleine vier jaar geleden de enige partij die in alle vijf gemeenten meedeed.

Belangrijke vraag is, hoe gaat Liberaal LVC het doen? Daar kon destijds alleen in Cuijk op gestemd worden. Die partij werd gelijk de grootste bij de eerste keer dat ze aan de verkiezingen meedeed, met 2676 van de 11.307 Cuijkse stemmers. Trekt de partij die lijn in de nieuwe gemeente Land van Cuijk door?

En wat doen de stemmers in Mill? Die konden in 2018 alleen op twee lokale partijen (AB’90 en VKP) en het CDA stemmen. Niet op de VVD, niet op D66. Gaan die partijen nu wel stemmen krijgen in Mill en Sint Hubert? En ten koste van welke partij?

Dat geldt in zekere zin ook voor Sint Anthonis. Ook daar konden kiezers in 2018 op slechts drie partijen stemmen: het lokale Sint Anthonis Nu (SAN), het CDA en de VVD. Ook daar gaat dus een verschuiving plaatsvinden.

Het Roemer-effect

De VVD, die in vier van de vijf gemeenten meedeed, kreeg bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen van de 42.587 stemmers in het Land van Cuijk 3387 stemmen. De SP kreeg bijna net zoveel: 3345. Maar in slechts twee gemeenten (Cuijk en Boxmeer) konden kiezers op de socialisten stemmen. En hoe zit het wat de SP betreft met het Roemer-effect? Is dat uitgewerkt? Of is de aimabele voormalig SP-partijleider uit Sambeek, per 1 december de nieuwe gouverneur van Limburg, nog steeds reden om op die partij te stemmen?

D66 was in maart 2018 goed voor 1373 stemmen. Maar ook voor die partij geldt dat er slechts in twee gemeenten op gestemd kon worden: Grave en Cuijk.En dan heb je GroenLinks/PvdA. GroenLinks zat alleen in Cuijk in de raad. Maar in andere gemeenten maakte de partij deel uit van samenwerkingsverbanden als PK in Boxmeer en VPGrave. Wat gaan de lokale partijen als Keerpunt en LPG doen? Gaan die ook stemmers trekken van buiten Grave?

Nieuwkomers in het Land van Cuijk zijn ChristenUnie, 50Plus, Forum voor Democratie en Lijst Bart Theunissen. Iedere stem die deze vier krijgen, gaat ten koste van partijen die in 2018 al wel meededen.

Veel vraagtekens dus. Dat maken de verkiezingen deze week spannender dan ooit. En de antwoorden? Die komen nog. Na woensdag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: