De Gelderlander: Champagne en confetti bij het CDA

GRAVERMAAT: Astrid Bannink en Ben Litjens zijn teleurgesteld. VVD haalde maar twee zetels. TEAM Lokaal haalde 8 zetels en Liberaal Land van Cuijk haalde 5 zetels. CDA haalde 13 zetels. 

Nieuwe gemeente

Het was feest bij het CDA. Tot verbazing zelfs van lijsttrekker Bouke de Bruin is de partij de grote winnaar van de verkiezingen voor fusiegemeente Land van Cuijk.

Boxmeer

In huize De Bruin in Boxmeer, van CDA-lijsttrekker Bouke de Bruin, heerste gisteravond laat al een jubelstemming. Met onder meer een confettikanon. ,,We gaan hier nog wel een glaasje champagne drinken”, zei De Bruin nog voordat alle stemmen waren geteld. Het CDA finishte in de voorlopige zetelverdeling op dertien zetels.

De avond was voor De Bruin een soort rollercoaster. ,,In het begin van de avond denk je dat het nog een gelukje kan zijn.” Maar naarmate de verkiezingsavond vorderde, bleef ze met stijgende verbazing naar de binnenkomende uitslagen kijken.

Willy Hendriks is ‘op zich tevreden’ maar blijft met haar partij Team Lokaal met acht zetels op grote afstand van winnaar CDA. ,,Wij hebben het niet slecht gedaan, maar het CDA gewoon heel goed. Ik had verwacht dat de andere partijen zoals D66 beter zouden hebben gescoord. Misschien was dan het verschil kleiner geweest.”

Lijsttrekker Liesbeth van Heeswijk van nummer drie Liberaal LVC vindt het ‘opmerkelijk gigantisch’ wat het CDA presteert. ,,Zeker als je de landelijke trend bekijkt. Ik had gehoopt op iets meer, maar ben toch blij met wat we bereikt hebben. Met onze, waarschijnlijk dus, vijf zetels kunnen we toch een aardige stempel drukken op het Land van Cuijk.” Dat de opkomst in Cuijk tegenvalt, speelt Liberaal LVC, vier jaar geleden als nieuwkomer nog de grote winnaar in Cuijk, parten.

Arthur Baudet van de VVD was lichtelijk teleurgesteld. De VVD gaat uitkomen op twee zetels. ,,We hoopten de derde of vierde partij te worden. Maar ook GroenLinks/PvdA gaat ons voorbij. En je struikelde in de regio over de verkiezingsborden van het CDA. Misschien heeft het geholpen.”

Mike van Diemen van GroenLinks/PvdA is met drie zetels uitermate tevreden als nummer vier. ,,We halen ineens veertig stemmen in Vianen, zoiets is nooit gebeurd. We staan er ook zelf van te kijken.” Een deel van het succes verklaart hij uit de inhoudelijke campagne die is gevoerd. ,,We hebben ons minder geprofileerd met personen. Onze boodschap is kennelijk aangeslagen.”

John Heckathorn van ouderenpartij 50PLUS heeft de dag na de verkiezingen hoe dan ook feest, want dan is hij jarig. Toch is hij rond middernacht niet in een feeststemming, want nul zetels. ,,Ik had op minstens drie zetels gerekend. Ik had verwacht dat het CDA minder stemmen zou trekken en dat die zich meer zouden verdelen.”

,,Blijkbaar stemmen mensen toch vooral op bekende mensen uit de eigen omgeving en minder op partijstandpunten”, laat lijsttrekker Hetty Egger van de ChristenUnie weten. Haar partij haalt geen enkele zetel. ,,Ik ben wel teleurgesteld, had meer verwacht gezien de energie die we erin hebben gestoken. Met een klein team, weinig ervaring en laag budget was het ook wat veel gevraagd misschien.”

,,Ik had tevredener kunnen zijn”, zegt Bregje van Lieshout, lijsttrekker van de SP. ,,We hadden rekening gehouden met drie zetels, hoopten op vier maar het lijken er maar twee te worden. Mijn complimenten voor het CDA.”

Peter Verstegen van Forum voor Democratie gokte halverwege de avond nog op twee tot drie zetels. Het wordt er eentje. ,,Ik ben een tevreden man.”

Thomas van der Meer (D66) zag naarmate de verkiezingsavond vorderde dat het CDA ‘alles wegdrukte’. De D66-lijsttrekker hoopte nog vergeefs op ‘enkele mooie klappers’. ,,Ik denk dat we het als D66 redelijk consistent gedaan hebben. Maar gezien het aantal zetels, twee wellicht, had ik meer verwacht.”

Eenmanspartij Bart Theunissen van de gelijknamige lijst komt ook niet in de gemeenteraad. ,,Ik word niet ongelukkig nu. Maar ik vrees dat we met kritisch zijn er niet op vooruitgaan in de nieuwe raad straks.” Ook omdat veel kleinere partijen niet in de raad zullen komen, aldus de Cuijkenaar.

Astrid Bannink van de Lokale Partij Grave vindt het voor inwoners van Grave ’teleurstellend’ dat er amper vertegenwoordigers uit Grave in de raad komen. LPG pakt één zetel. Ben Litjens uit Escharen van Keerpunt is ook teleurgesteld. ,,Ik had op drie zetels gehoopt. Maar dit gaat niet goed met nul zetels.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: