De Gelderlander: Wegblijven oud-wethouder Grave bij rechtszaak kan gemeente Grave geld kosten

GraverMaat: De Gelderlander publiceert onderstaand bericht:

Wegblijven oud-wethouder Grave bij rechtszaak kan gemeente Grave geld kosten.

GRAVE – Oud-wethouder Eric Daandels van Grave moest deze week onder ede getuigen bij de rechtbank in Den Bosch. Hij kwam niet opdagen. Dat kan de gemeente Grave geld kosten. De kans stijgt hierdoor dat een buurman van het asielzoekerscentrum in Grave recht heeft op een planschadevergoeding.

Het buurgezin woont al jaren naast de Generaal de Bonskazerne in Velp. Met de komst van de asielzoekers  hadden zij geen problemen. Wel met de nieuwbouwplannen voor het azc. Die was te hoog in hun ogen en te dichtbij hun woning. Ze  vreesden extra overlast en probeerden zonder te succes de uitbreiding te voorkomen. Het nieuwe azc werd in 2016 officieel geopend.

TOG, een door de gemeente ingehuurd adviesbureau, stelde vast dat de buren geen recht hadden op een schadevergoeding. Voor de komst van het asielzoekerscentrum woonden er maximaal zeshonderd soldaten in de kazerne. Nu mogen hier maximaal zeshonderd  asielzoekers verblijven. De bewoners van het azc zorgden volgens de buurman voor meer overlast. Een woordvoerder van de gemeente gaf aan dat het adviesbureau hier wel degelijk rekening mee had gehouden.

Schade erkend door wethouder?

De buurman beweerde dat het gemeentebestuur zijn schade al had erkend. Hij verhaalde van een gesprek met toenmalig wethouder Eric Daandels. Die vertelde toen dat niemand zo’n ontwikkeling in zijn achtertuin wenste. Maar het moest toch bij íemand komen. Dat kon de buurman niet tegenhouden: ‘U komt wel in aanmerking voor planschade. Dat zal een aanzienlijk bedrag zijn’, liet Daandels destijds volgens de buurman weten.

Bestuursrechter D. de Lange wilde de oud-wethouder onder ede vragen stellen over dit gesprek. Was er echt een toezegging gedaan door Daandels? Hij stuurde de politicus drie weken geleden een oproep om te getuigen. Daandels reageerde een paar dagen geleden. Hij had de oproep pas onlangs gezien en kon niet aanwezig zijn. Volgens een woordvoerder van de gemeente Grave was hij op vakantie.

De Lange ‘verwonderde’ zich over de late afmelding. Daandels was verplicht om gehoor te geven aan een oproep van de rechtbank. De rechter gaf aan dat hij een weigerachtige getuige zelfs kon laten aanvoeren door de politie. In de praktijk gebeurt dat overigens zelden en komen mensen na een tweede oproep wel opdagen.

De oud-wethouder kreeg van De Lange geen nieuwe kans om een verklaring af te leggen. De rechter liet de zaak gewoon doorgaan. Maar nu Daandels niet aanwezig was om het verhaal van de buurman te weerspreken, hechtte hij wel ‘meer waarde’ aan de versie van de buurman.

Daandels was van 2010 tot 2017 wethouder in Grave. Momenteel is hij wethouder in Waalwijk. De uitspraak is over zes weken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: