ARENA: Zweedse architect Erskine gaf Graafse binnenstad nieuw leven

GRAVERMAAT: In de ARENA verscheen een artikel over de het 25 jarig bestaan van nieuw deel Infirmerie. 

Nieuw deel Infirmerie bestaat 25 jaar

Door Freddy Klooté
GRAVE – Gravenaar Joop Reinders werkte destijds bij de Woningstichting Grave: “In Grave is er in de jaren zestig van de vorige eeuw, net als op veel andere plaatsen in Nederland, flink gesaneerd. In de dichtbebouwde historische kern zijn fikse gaten geslagen, gevolgd door op nogal willekeurige plaatsen rechthoekige stroken nieuwbouw. Dat was gewoon zo in die tijd en niemand keek er van op. In 1987 werd Piet Zelissen benoemd tot burgemeester van Grave. De nieuwe burgemeester was zeer geïnteresseerd in kunst in het algemeen en architectuur in het bijzonder. Na een bezoek aan een tentoonstelling van de Zweedse architect Ralph Erskine waren hij en de directeur Gemeentewerken, Theo Linders, zo enthousiast dat deze uit Engeland afkomstige en in Zweden wonende architect de opdracht kreeg om nieuw leven in de kom van het historisch stadje te blazen. In oktober 1996 werd het complex van 31 woningen en één winkel aan de Infirmerie officieel geopend. Ik mocht er als medewerker van de Woningstichting als ceremoniemeester mijn steentje aan bijdragen”, glimlacht Joop.

Wilco Gijsbers woont sinds 2003 in het appartementencomplex. Hij is, net als Joop Reinders bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren (VVE). “Grappig is dat ik in 1992 stage heb gelopen op de afdeling Gemeentewerken in Grave. Ik herinner me dat ik in de kelder nog tekeningen van Erskine heb mogen kopiëren. In 2003 ben ik in Grave komen wonen. In een appartement van Erskine. De architect waarover ik in mijn stagetijd zoveel hoorde. Erskine was destijds bekend in Engeland en Zweden. Vooral zijn Byker Wall in Newcastle hoort bij de studiestof van elke student architectuur. Het is een honderden meters lage flat, gemaakt in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Door de grote variatie in details en vormen lijkt alles klein. Een soort Bijlmer, maar dan op menselijke maat gemaakt. En ook in Grave was het gemeentebestuur zeer enthousiast van een flatgebouw in de lengte.”
Joop Reinders was een collega van de Graafse projectleider Jan de Groot van de Woningstichting: “Jan was hoofd technische dienst van de Woningstichting. Het grote probleem was toen wel de communicatie met de Zweden. Hij kreeg hierin hulp van architect Jan Naus van Zebra Advies in Veldhoven. Ook al een fan van Erskine. Hij zag dat Erskine de stedenbouwkundige opzet vanuit het gevoel heeft ontworpen. Het erin passende programma moest ontwerpenderwijs zijn vorm krijgen. Ter plekke kun je voelen dat zo’n aanpak goed kan werken, vond Naus: ‘De Infirmerie heeft de charme van de middeleeuwse binnenstad’. Maar het was best nog een ‘dingetje’ om de Zweedse ontwerpen aan te passen aan de Nederlandse eisen. Gelukkig was Erskine daarbij heel soepel. Plattegronden werden aangepast, kozijnen gestandaardiseerd en uitbouwen getimmerd in plaats van gemetseld.”

Extra woningen
Jan de Groot was een tevreden man. Het is bijzonder hoe de locatie zo is ingevuld dat nieuw past bij oud. “En zo kreeg Grave er ineens 31 woningen bij. Koop- en sociale-huurwoningen. Half om half zo’n beetje. Het was betrekkelijk snel bewoond allemaal. De opening was een groot feest”, vertelt ceremoniemeester Joop Reinders. De Commissaris van de Koningin de heer Houben opende het nieuwe wooncomplex. Samen met burgemeester Zelissen. De Cloveniers waren uiteraard aanwezig. Tot veler verrassing was ook de hoofdpersoon erbij. Architect Ralph Erskine en zijn echtgenote waren natuurlijk de eregasten.

(Op de foto staat hij rechts van de man in de witte regenjas)

. De bergingen van de appartementen zijn ondergebracht in een kelder die onder het hele complex doorloopt. Er zijn drie liften voor de 31 woningen en dat is best veel. Opvallend is dat één woning over een straat heen is gebouwd. “En daar woon ik sinds een jaar of vijf”, lacht Joop. “Een bijzondere plek om te wonen”.

VVE
Zoals in ieder wooncomplex is ook op de Infirmerie een vereniging van eigenaren (VVE). Wilko Gijsbers en Joop Reinders zijn bestuursleden. “De huurwoningen zijn op een bepaald moment overgegaan van de Woningstichting naar Mooiland”, vertelt Wilco. “De koopwoningen aan de Hoofschestraat zijn uiteraard van de eigenaren. Wij zijn als bestuur van de VVE de spil tussen de huurders en de eigenaren. We zorgen ervoor dat het allemaal netjes blijft. We hebben daarvoor een Modelreglement en een Huishoudelijk reglement, waarop we eventueel kunnen terugvallen. Maar de meeste zaken worden gewoon mondeling opgelost. En dan hebben we het over huisdieren, schotels en airco-units bijvoorbeeld. We hebben uiteraard ook veel contacten met Mooiland en de gemeente Grave. We doen heel veel om het complex in ere te houden. De binnentuin, ook wel Bagijnenhofje genoemd, wordt druk bezocht door toeristen en maakt ook deel uit van de Stadswandeling. Zondag 15 augustus vieren we met alle bewoners ons 25-jarig bestaan. Met live muziek en een barbecue. Het wordt een feestje met terug- en vooruitkijken. We hebben een goede basis gelegd en zien de toekomst met vertrouwen tegemoet’”

Freddy Klooté

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: