De Gelderlander: Niets kan herindeling Land van Cuijk nog tegenhouden.

GRAVERMAAT: Op de Gelderlander website is het volgende bericht te lezen:

Niets kan herindeling Land van Cuijk nog tegenhouden: ook Eerste Kamer stemt voor.

DEN HAAG – Helemaal niets kan de samenvoeging van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk nog tegenhouden. Dinsdagmiddag om 13.50 uur werd door de Eerste Kamer, door het wetsvoorstel die de fusie tussen Boxmeer, Cuijk, Mill, Sint Anthonis en Grave regelt, aan te nemen het historische besluit genomen.

Alleen de fracties Nanninga, Forum voor Democratie en de PVV stemden tegen. Daarmee stemden 15 van de 75 leden van de Eerste Kamer tegen de samenvoeging.

Een vorige week ingediend voorstel van PVV’er Alexander van Hattem om in de betrokken vijf gemeenten een referendum te houden  voordat er over de samenvoeging gestemd zou worden, werd niet aangenomen.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken ontraadde de motie vorige week al. Er werd door de leden van de Eerste Kamer verder niet meer gediscussieerd over de samenvoeging.

Sluitstuk

Het voorstemmen van de Eerste Kamer was het sluitstuk in de besluitvorming richting Land van Cuijk. Eerder was er al een wetsvoorstel voor vier gemeenten. Grave wilde aanvankelijk niet meedoen. Maar na de keuze van een meerderheid van de inwoners van Grave om toch te fuseren, in maart dit jaar tijdens een volksraadpleging, moest dat wetsvoorstel worden herzien. De Tweede Kamer had het al behandeld en moest dat, nu inclusief Grave, opnieuw doen.

Op 24 november worden er verkiezingen gehouden voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Land van Cuijk gaat op 1 januari 2022 van start als nieuwe gemeente. De nieuwe gemeenteraad moet vervolgens aan de slag met het aanstellen van een burgemeester. Tot die nieuwe burgemeester er is zal er een, nog te benoemen, waarnemend burgemeester zijn.

Het gemeentehuis komt in Boxmeer. Dat dient eerst verbouwd te worden. Tot die tijd maken de ambtenaren gebruik van de huidige gemeentehuizen in Cuijk en Grave. Het gemeentebestuur komt tot de verbouwing klaar is in Cuijk te zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: