ARENA: Gouden samenwerking Fred van Heesch en Hans van Etteger.

GRAVERMAAAT:  In de ARENA trof ik onderstaand artikel aan.

Van harte gefeliciteerd beiden met de samenwerking.

‘We zitten al 50 jaar naast elkaar’

GRAVE – “In mei 1971 was ik zover dat ik voor mezelf ging beginnen. Ik had het pand Hoofschestraat 16 gehuurd. Moest de winkel alleen doen, want Mieke bleef thuis om voor onze zoon Ralph te zorgen. Dus ging ik op zoek naar een rechterhand. Via Rinus Manders, die bij mij in Nijmegen werkte, hoorde ik dat Fred van Heesch uit Grave net van de vakschool Schoonhoven kwam en een baan zocht. Dus snel naar de Arnoud van Gelderweg, waar Fred met zijn ouders woonde. Tijdens één van onze eerste gesprekken bleek dat mijn toekomstige rechterhand linkshandig was. Ik vroeg hem ook hoeveel horloges hij per dag zo ongeveer repareerde. Ikzelf werkte al zes jaar op een thuiswerkersbedrijf en repareerde daar zo’n twintig horloges per dag. ‘Nou’, zei Fred, ‘meestal één, maar als dat niet lukt, ga ik de volgende dag verder.’ We kunnen daar nu samen om lachen. Op 21 juli gingen we in de Hoofschestraat aan de slag. Spannend was dat. Zouden er wel klanten komen? En jawel hoor. Ze kwamen. In de beginjaren hebben we ook nog voor andere juweliers gewerkt. Voor Nijsse bijvoorbeeld. En voor V&D, voor Kool, Peter Stal en vele anderen. We vulden elkaar prima aan. We gingen nooit samen op vakantie, zodat de winkel altijd open kon blijven. Jij was er ook altijd voor 200%. Ook de etalage was jouw passie. Net als Swarovski. Je bent een horlogemaker in hart en nieren. Verschillende dames en heren kwamen ons team versterken. De meesten blijven lang bij ons werken. We zijn een echt team geworden.”

Deze woorden sprak Hans van Etteger, van de Gouden Luifel, enkele jaren geleden tot zijn steun en toeverlaat Fred van Heesch. Deze week vierden beide heren, samen met hun echtgenotes Mieke en Marga, het feit dat ze al vijftig jaar naast elkaar zitten en werken aan horloges en sieraden.

‘Rust zelve’
“Het is best moeilijk om dingen over Fred te vertellen”, zegt Hans van Etteger. “We hadden die vijftig jaar bijna niet gehaald, want vorig jaar is de winkel gesloten. Gelukkig ging zoon Ralph zelfstandig verder als horlogemaker/verkoper van speciale horloges en sieraden en vroeg hij me of ik hem wilde komen helpen. Natuurlijk wilde ik dat graag, en het liefste samen met Fred. Toen ook hij aangaf best nog een paar dagen per week naast me te komen zitten, was het feest compleet. Fred is altijd de rust zelve. Een uitstekende eigenschap voor een horlogemaker natuurlijk. En ook zeer geconcentreerd. Totdat zijn pieper van de brandweer overging. Dan werd hij een totaal ander mens. Hij liet dan alles uit zijn handen vallen en stormde naar achter, waar zijn fiets stond. Als een volleerd sprinter racete hij door het verkeer in Grave richting de Pater van den Elsenstraat, waar de brandweerkazerne was gevestigd. Hij was ook chauffeur in die tijd en wilde er graag als eerste zijn. Ja, de brandweer. Dat was zijn allergrootste hobby. Hij werd later ook bevelvoerder en nog later hield hij zich intensief bezig met de opleiding van de jeugdbrandweer. Ook de Koning wist Fred te vinden en in 2019 kreeg mijn tafelgenoot een Koninklijke Onderscheiding voor zijn verdiensten bij de brandweer. En als Fred terugkwam in de zaak, zag je meteen hoe het was geweest. Loos alarm of roet in het gezicht. En dan werd hij weer de rustige Fred en zaten we naast elkaar te werken. Geconcentreerd, de radio aan. Fred is heel secuur. Zijn tafel ziet er altijd keurig uit. Er ligt geen schroevendraaiertje scheef. En wat hij doet, doet hij goed. Toen hij zijn 40-jarig jubileum vierde, kreeg Fred de Gouden Speld van de Federatie van Goud, Zilver en Uurwerken. Dat werd flink gevierd. Met de Harmonie Stad Grave erbij. Omdat ik die Speld in 2006 ook heb gekregen zaten we vanaf die dag in 2011 samen in het goud te werken. Letterlijk en figuurlijk.”

Afgelopen zondag werd het gouden jubileum van Fred van Heesch gepast gevierd. Hans en Mieke van Etteger stonden ’s ochtends al vroeg aan de deur bij huize van Heesch (Marga zat in het complot) en gevieren maakten ze er een geweldige dag van in het Openluchtmuseum en ergens, jawel, samen aan tafel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: