De Gelderlander: Brandweer kon kraan niet vinden bij huisbrand in Gassel.

GRAVERMAAT: De Gelderlander schreef een bericht over een onvindbare brandkraan in Gassel bij een woningbrand. De brandweer zet bij branden meteen waterwegen in om niet afhankelijk te zijn van brandkranen. 

Gps-coördinaten van

waterpunten klopten niet.

De brandweer heeft bij een brand in een huis in Gassel in de eerste week van juni lopen zoeken naar een brandkraan, maar kon die pas na een half uur tot een uur vinden.

Joost Ariaans

Gassel

Dat zeggen buurtbewoners. De gps-coördinaten met het waterpunt waar ze naar op zoek waren, bleken niet te corresponderen met de werkelijkheid. De woning moet volledig worden gesloopt. De schade is te groot om het op te kunnen knappen.

Het in eerste instantie niet kunnen vinden van de brandkraan heeft daar echter niets mee te maken, stelt een woordvoerder van de gemeente Grave die het verhaal bevestigt. ,,Er waren in Gassel drie waterwagens ter plaatse die speciaal zijn uitgerust om snel water te leveren. De bestrijding van de brand of een vertraging daarvan is geen enkel moment in het geding geweest.”

Superslordig

Een buurtbewoner noemt de gang van zaken desondanks ‘superslordig’. ,,Brandweermannen liepen hier rond met hun iPad met de plaats van de waterpunten, maar de gegevens klopten niet. Raar toch? Ik heb er een hele tijd naar staan te kijken.” Hij legt de schuld bij de gemeente. Een ander spreekt van ‘onwetendheid van de brandweer die een kraantje niet kan vinden’. ,,Uiteindelijk hebben ze een kraan gevonden en hebben ze vele meters slang moeten uitleggen.”

De woordvoerder erkent die speurtocht. Volgens hem zijn er paaltjes of plaatjes die via geodata aangeven waar de waterpunten zijn. ,,Maar de daadwerkelijke positie van de brandkraan heeft altijd een marge van enkele meters in zich. Daar komt bij dat Brabant Water, eigenaar van de brandkranen, een aantal keer per jaar een vernieuwde kaart met de locaties van de brandkranen aan de brandweer levert.” De data is dus niet altijd actueel.

In Gassel rees zelfs de vraag: is die brandkraan er nog wel? Ja, die is er. Maar door een recente herinrichting van het gebied is die onder het maaiveld terechtgekomen, meldt de gemeente. Er is nu een nieuw paaltje geplaatst dat duidelijk zichtbaar is.

De kwestie is geen Gassels probleem. Brandkranen verdwijnen in de toekomst mogelijk uit het straatbeeld. Ze leveren soms te weinig water. Dat komt omdat leidingen steeds kleiner worden om vervuiling van drinkwater te voorkomen. Voor bluswerkzaamheden zijn ze daarom steeds vaker niet te gebruiken. Vandaar ook dat de brandweer standaard met waterwagens rijdt.

De brand ontstond volgens de brandweer op het dak, bij de zonnepanelen. Een van de bewoners was op dat moment thuis, maar kon vluchten nadat ze was gewaarschuwd door bouwvakkers die er aan het werk waren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: