De Gelderlander: BBB en Forum nemen toch niet deel aan de strijd in fusiegemeente.

GRAVERMAAT: Theo Janssen krijgt het toch niet spits om Forum aan de verkiezingen deel te laten nemen. 

BBB en Forum toch niet, 50Plus

opeens toch wel.

Elf partijen gaan strijd aan in

fusiegemeente Land van Cuijk

De BoerBurgerBeweging en Forum voor Democratie doen niet mee aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in Land van Cuijk. 50Plus mengt zich juist wel in de strijd.

Herman Wissink

Land van Cuijk

,,We hadden graag mee willen doen, maar zien daarvan af”, zegt Willem van den Elzen uit Stevensbeek. Na het behalen van een zetel in de Tweede Kamer wilde BoerBurgerBeweging maar al te graag aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen. In Sint Anthonis haalde de partij vorig jaar zelfs 4,5 procent van de stemmen. ,,Maar de tijd is te kort. We willen een goede partij neerzetten. Geen populistische partij waar iedereen die wat roept deel van kan uitmaken. We richten ons nu op de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2023. En dan misschien de gemeenteraadsverkiezingen in 2026.”

Van den Elzen zegt nog wel op zoek te zijn naar geschikte leden voor BBB. ,,Ik wil in Land van Cuijk graag een sterke man of vrouw naast me hebben. Die heb ik nog niet gevonden.”

Thierry Baudet

Forum voor Democratie wilde wel meedoen, maar Theo Janssen krijgt het niet spits. Hij zou zich met de mensen die hij om zich heen heeft verzameld aan willen sluiten bij Keerpunt 2010. ,,Maar dat gaat zomaar niet”, zegt het Graafse raadslid Ben Litjens, lijsttrekker van Keerpunt. ,,De gedachten van Thierry Baudet en die van mij liggen nog een behoorlijk eind uit elkaar. Ik wil daar eerst met de andere partijleden over spreken.” Theo Janssen was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

50Plus blijkt wel mee te doen aan de verkiezingen voor de gemeenteraad van de fusiegemeente. De ouderenpartij was dat al eerder van plan, zag daarvan af, maar heeft nu toch besloten het erop te wagen. ,,Er is inderdaad wat twijfel geweest, maar we hebben intern wat goede gesprekken gevoerd en gaan het nu toch doen”, zegt Ger Konings uit Sint Hubert. ,,Er was onrust, maar die is weggenomen.”

Konings wil daar niet dieper op ingaan en kijkt vooral naar de toekomst. ,,Er zijn in het Land van Cuijk potentiële stemmers genoeg. Er zijn 33 dorpen die allemaal verschillend zijn. Maar ze hebben één overeenkomst: de vergrijzing.”

Ook de ChristenUnie lukt het als nieuwe partij om een gooi te doen naar een of enkele raadszetels. ,,In Limburg en Brabant is de ChristenUnie nog relatief klein”, zegt Hetty Egger uit Vierlingsbeek. ,,Maar het is gelukt een volwaardige kieslijst samen te stellen. Het is nieuw voor mij om de politiek in te gaan. En nieuw voor Land van Cuijk om op de CU te kunnen stemmen. Maar het kan nooit kwaad als er fris bloed in de regionale politiek komt”, aldus de lijsttrekker die in het dagelijks leven advocaat is.

Er zijn tot nu toe elf partijen die zich hebben gemeld voor de gemeenteraadsverkiezingen op 24 november: VVD, CDA, GroenLinks/Pvda, D66, Keerpunt 2010, ChristenUnie, LPG, 50Plus, Liberaal LVC, Team Lokaal en de SP.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: