De Gelderlander: Toekomstplan supers Grave; niemand echt blij.

GRAVERMAAT: In de digitale Gelderlander stond onderstaand bericht. Niet een supermarkt is er gelukkig mee! 

Vrees voor verdwijnen Albert Heijn

Je maakt een toekomstplan voor de winkels in Grave waarin staat wat wel en wat niet kan als het om uitbreidingsplannen gaat. Wat blijkt? Niet één supermarkt is er gelukkig mee.

De Graafse supermarkten hebben uitbreidings- en/of nieuwbouwplannen. Goed nieuws voor de klanten, vinden ze zelf. Bureau Stec, dat voor de gemeente Grave een ‘detailhandelsvisie’ opstelde, plaatst daar kanttekeningen bij. De grootste angst, als je tussen de regels doorleest? Dat supermarkt Albert Heijn, met de minste mogelijkheden voor uitbreiding, de concurrentieslag verliest en verdwijnt. Die zit in het centrum en zorgt er met zijn aantrekkingskracht ook voor dat andere winkeliers in Grave klandizie hebben. De ‘wijksupers’ mogen niet té groot worden.

Eerst maar eens de plannen. De Lidl wil vertrekken van de huidige plek en mag bouwen op een stuk grond aan de Mgr. Borretweg. Maar de supermarkt heeft zijn oog ook laten vallen op het hockeyveld dat vrijkomt. Een mooie, in het oog springende locatie. Gevolg van het Lidl-plan: Jumbo boos. Want die supermarkt laat weten al ‘sinds jaar en dag’ op het hockeyveld te azen. Die plek aan de Lidl geven, dat kan echt niet. ‘Volstrekt ridicuul en het zou de markt in Grave volledig verstoren.’ Jumbo wil eveneens groeien en liet eerder weten ook interesse te hebben in een lap grond waar eerst basisschool De Sprankel stond, tegenover de huidige winkel.

Albert Heijn dan. Die wil wel in omzet groeien en uitbreiden in het centrum maar daar is nauwelijks ruimte. De ondernemer pleit ervoor de parkeermogelijkheden in het centrum te verbeteren. Alleen dan kunnen meer klanten van buiten het centrum worden aangetrokken. Dat is volgens AH ook goed voor de andere winkeliers in het centrum. Maar dan moet je geen grote uitbreidingen van de ‘wijkwinkels’ – lees de andere supermarkten – toestaan.

De Nettorama? Die wil een nieuwe supermarkt op de huidige plek aan de Arnoud van Gelderweg. Het pand van de buurman is daarvoor al gekocht, vooral ook om de parkeermogelijkheden te verbeteren. De supermarkt wil dat er knopen worden doorgehakt om snel aan de gang te kunnen.

Stec concludeert dat de supermarkten ‘logischerwijs’ de eigen belangen vooropstellen. ‘Er is geen enkele oplossing te vinden waarin kan worden voldaan aan alle wensen van de supermarkten.’ Het hockeyveld als supermarktlocatie ‘op een strategische plek’ wordt sterk afgeraden. ‘De positie van de binnenstad wordt ondergraven en er kan leegstand ontstaan.’

Het is aan de politiek volgende maand te bepalen wat wijsheid is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: