De Gelderlander: Team lokaal moet het gaan doen in het Land van Cuijk.

GRAVERMAAT: In het hart van de nieuwe gemeente Land van Cuijk, Rijkevoort, werd door zeven dorpspartijen de gezamenlijke nieuwe partij opgericht.

Jammer dat de lokale partij uit de stad Grave, LPG, ontbrak. 

Twee lokale partijen gaan apart

verder als concurrenten van

nieuwe partij.

Bij boerderij An ‘t Hoag in Rijkevoort presenteerden gisteren zeven dorpspartijen in het Land van Cuijk hun gezamenlijke nieuwe partij.

Joost Ariaans; journalist van de Gelderlander.

Rijkevoort

Met de nieuwe partij willen de lokale politici in november dit jaar de verkiezingen in gaan.

Waarom één nieuwe partij?

het land van Cuijk nu nog vijf afzonderlijke gemeenten, volgend jaar is dat er nog maar één. De politieke partijen hebben straks in totaal 37 zetels te verdelen. De lokale partijen SAN (Sint Anthonis), LOF (Boxmeer), VDB/LO (Vierlingsbeek/Overloon), ABC (Cuijk), PLC (Cuijk), VKP (Mill) en AB’90 (Mill) denken samen sterker te staan.

Waarom gebeurde dat aan de Walsert? 

Buurtschap de Walsert is hét middelpunt van het Land van Cuijk. Ironisch genoeg was dat ook de plek waar bij een herindeling in de jaren negentig heibel ontstond.  Rijkevoort, waar de Walsert onderdeel van uitmaakt, werd ingelijfd door Boxmeer. Een aantal bewoners protesteerde daar fel tegen. Ze wilden onderdeel zijn van Sint Anthonis. Ze kregen hun zin. Straks woont iedereen weer in dezelfde gemeente: Land van Cuijk.

Ik mis lokale partijen uit Grave? 

Klopt. Keerpunt 2010 en LPG gaan zelfstandig verder en worden concurrenten. Al wordt niet uitgesloten dat in ieder geval LPG zich ooit aansluit bij de gezamenlijke lokale partijen. De partijen hebben wel de intentie uitgesproken met elkaar samen te werken.

Oh ja, niet onbelangrijk: wat is de naam van de nieuwe partij?

Daar komt ie: team lokaal, volgens het bijbehorende logo dat zoiets als verbondenheid moet uitstralen, zonder hoofdletters. Duidelijke naam, met het woord ‘lokaal’ erin wel een beetje voorspelbaar. De partij wil er voor iedere inwoner van het Land van Cuijk zijn. Prettig dat alle namen met onduidelijke afkortingen van de huidige politieke partijen in één klap de prullenbak in zijn gegooid.

De lijsttrekker wordt?

Willy Hendriks, nu nog wethouder in Boxmeer. Kent Oeffelt van binnen en buiten en toen die gemeente werd opgeslokt door Boxmeer ging ze daar onverdroten verder. Opvallend: in de jaren 90 was ze fel tegenstander van die herindeling, Oeffelt moest Oeffelt blijven. Nu is ze fan van het Land van Cuijk. Ze wil niet zeggen hoeveel zetels van de 37 ze verwacht te bemachtigen. ,,Ik ga niet zeggen dat we van de 37 er 30 willen hebben.” Als je de rekenmachine erop los laat met wat alle afzonderlijke partijen nu aan zetels hebben, zou team lokaal de grootste moeten worden.

En het partijprogramma?

Dat staat in de steigers maar wordt nog niet onthuld. Dat wordt eerst aan de leden van de nieuwe partij voorgelegd. Waar team lokaal op in gaat zetten, is ook nog niet duidelijk. Wat de partij voorlopig wil is de kiezers ervan doordringen dat ‘elk dorp in het Land van Cuijk centraal staat’. En ook die ene stad: Grave. Al is daar nog geen vertegenwoordiger voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: