De Gelderlander: Een ode aan de historie van een gloednieuwe gemeente.

GRAVERMAAT: De Gelderlander journalist schrijft over het nieuwe logo van het Land van Cuijk. 

Is dit een modern portret van Jan van Cuijk, de belangrijke edelman uit de 13de eeuw? Met baard. Nee, dit is het nieuwe logo van land van Cuijk. Gisteren onthuld in het gemeentehuis van Cuijk.

Het logo is straks te zien op de auto’s van het wagenpark van de nieuwe gemeente, op het briefpapier, vlaggen, brochures en relatiegeschenken. Tot en met de koffiekopjes.

Het werd onthuld door de Boxmeerse wethouder Bouke de Bruin en Antoine Walraven, burgemeester van Mill en Sint Hubert. Het is een eenvoudig logo, maar met een diepere gedachte die uitleg behoeft. Want het is meer dan een tekening: deze twee accolades, met de naam van de gemeente die 1 januari 2022 ontstaat door de samenvoeging van Cuijk, Boxmeer, Grave, Sint Anthonis en Mill en Sint Hubert.

Het is een ‘modern en open wapenschild, een ode aan de bijzondere historie van het Land van Cuijk’, klinkt de uitleg van communicatiebureau Di-visie uit Cuijk in een wervend filmpje dat is getoond tijdens de lancering van het logo.

Met de tekst ‘Land van Cuijk’ in een lettertype dat gebaseerd is op een middeleeuws handschrift. ,,Het is een stoer, modern logo”, zegt De Bruin, zelf gekleed in een rode hoody met het witte wapen erop.

En over de accolades zegt Erik van de Ven, directeur van D-Visie: ,,De accolade is een klassiek leesteken dat gebruikt wordt om aan te geven wat bij elkaar hoort. Niet alleen in tekst, maar ook in muziek, programmeertaal en wiskunde. Het woord ‘accolade’ betekent ook ridderslag, maar het betekent ook omhelzing, knuffel. De accolade is binnen de architectuur de gotische boogvorm boven een toegangspoort, het verwijst naar de historie. De blokhaak is een moderne vorm van de accolade en verwijst naar toekomst en innovatie.”

Wat het logo gekost heeft? Het wordt niet verteld. Wel zegt burgemeester Walraven: ,,Bij een nieuwe gemeente krijg je van het Rijk geld voor dit soort activiteiten. En zo’n nieuw logo is belangrijk. Dat moet goed zijn, want het is straks overal te zien.”

Wapen

Wat nog volgt is het nieuwe gemeentewapen. Maar dat kan niet zomaar. Walraven: ,,Het gemeentewapen zal vooral betrekking hebben op het Land van Cuijk als historisch, geografisch gebied en zal worden gebruikt op en bij meer officiële documenten en gelegenheden.”

Voor een dergelijk wapen wordt eerst een voorstel gedaan door de zogenaamde Hoge Raad van Adel, een adviescollege van de regering op het gebied van ‘adeldom en heraldiek’. Die raad ontwerpt een gemeentewapen op basis van de historie. Dat is gedaan in samenwerking met de Heemkundekring Land van Cuijk. Uiteindelijk moet de koning toestemming geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: