De Maas Driehoek: Grave komt bij Land van Cuijk, tegen elke prijs….

<p>&#39;Het financieel risico van de scheepswerf wordt door alle inwoners van het Land van Cuijk gedragen&#39;</p>

‘Het financieel risico van de scheepswerf wordt door alle inwoners van het Land van Cuijk gedragen’

(Foto: De Maas Driehoek)

GRAVERMAAT: De Maas Driehoek journalist Martijn Schwillens schreef onderstaand verslag. Ik plaats hierbij een foto uit mijn archief met de Nederlandse driekleur wapperend op onze Sint Elisabeth. 

LAND VAN CUIJK | De gemeente Grave wordt per 1 januari 2022 toegevoegd bij het Land van Cuijk. Zorgen over de Graafse financiën weerhielden de raden er niet van om woensdag unaniem in te stemmen met de toevoeging van de armlastige Maasgemeente. “Alleen vertraging in de Tweede Kamer kan dit proces nog tegenhouden, maar die kans is zeer klein”, aldus stuurgroepvoorzitter Wim Hillenaar.

Door Martijn Schwillens

Het samengaan lijkt reden voor een politiek feestje, maar reden voor champagne is er allerminst. Zo wacht Grave nog een forse OZB-verhoging om de begroting sluitend te krijgen. Omdat de OZB per 1 januari 2022 in alle gemeenten hetzelfde moet zijn, zal die rekening door alle inwoners en ondernemers van het Land van Cuijk worden betaald. “Dat klopt. Die verhoging zal worden uitgesmeerd over 90.000 inwoners. We sluiten niet uit dat de OZB dus voor iedereen ietsjes omhoog gaat”, erkende waarnemend burgemeester Toon van Asseldonk van Grave.
OZB-verhoging op bordje alle bewoners‘We kiezen voor slikken’
De nieuwe gemeente Cuijk gaat met een begroting van 250 miljoen euro werken. “We kunnen dankzij een stevige begroting heel wat opvangen. Het voelt een beetje als slikken of stikken, maar we kiezen voor stikken”, legde Fons van Mil van VDB/LO het overheersende gevoel uit. Judith Logtens van de VVD Boxmeer voegde toe: “Wij hebben grote moeite met uitspraken als: ‘We hebben straks toch 250 miljoen, dus we kunnen wel wat lijden.’ Zo gaan wij niet met gelden van onze burgers om.”

En dan is er nog de claim van de scheepswerf die Grave al jaren boven het hoofd hangt. De werf, die volgens de rechter door besluitvorming van de gemeente in 2012 failliet ging, eist tien miljoen euro. “We verwachten dat die op twee miljoen euro uitkomt”, zei Van Asseldonk. “Het risico van de werf wordt nu niet alleen door Grave gedragen maar door alle inwoners in het Land van Cuijk. Zo zou niemand met zijn eigen huishoudgeld mogen omgaan”, vindt Logtens. Hillenaar: “Die claim heeft geen gevolgen voor de begroting, alleen voor de reserves. Er komt zeker geen failliete gemeente bij.”

Eenheid in verscheidenheid
De gemeente Grave stapt ‘op een trein die op stoom is’, maar er blijft volgens Hillenaar ruimte voor eigen inbreng. “We hebben straks een robuuste gemeente, met 33 kernen die allemaal hun eigenheid en identiteit hebben en behouden. Het eigen Graafse geluid zal ook in de fusiegemeente te horen blijven.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: