Grave Zelfstandig: Nee stemmers: 67,37 %. Ja stemmers: 31,97% Reacties: CDA, Ga Mee, stem NEE, De Gelderlander en ARENA.

GRAVERMAAT: vannacht om 14.00 uur kan ik het verheugende bericht plaatsen dat het de Graafse oppositie gelukt Is om de inwonerspeiling te winnen.

Grave, Escharen, Velp en Gassel proficiat. 

Maandelijks, dagelijks gezamenlijk campagne voeren heeft tot dit resultaat gevoerd.

Chapeau.

Hulde aan CDA, VPGRave, D’66 en Liberaal Land van Cuijk en ook aan een grote groep supporters van medestanders staken hun mening niet onder stoelen en banken.

Met name Leo de Vreede, Hans SattersWil Baaijens en Louis Sparidans bleven hun kritische stukken schrijven.

Graag bleef ik tot de laatste campagnedag aan de berichtenstroom van de voorvechters voor het aansluiten een plekje geven op de Graafse Tegellichter om mijn bijdrage te leveren om tegenwicht te bieden aan de gelikte LPG campagen.

Knap stukje samenwerking om het werk van “Graafse LPG/VVD/Ben +Jan Litjesens bolwerk” te trotseren. 

Ik ben erg verrast dat ons ideaal toch gehaald is.

Kunnen we nu eerder aansluiten bij het Land van Cuijk dan pas in 2026?

Wat gaan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 nog betekenen?

Gelukkig hoeft de bijnaam die mijn zoon Maarten voor Grave in gedachte heeft:

“Be-Grave-plaats” niet overgenomen te worden.

 

Het CDA plaatste onderstaand bericht: 

Inwoners omarmen massaal Land van Cuijk; CDA wil nú doorpakken

Het CDA heeft groot respect voor de overtuiging waarmee de inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp het besluit over de bestuurlijke toekomst van de gemeente hebben genomen. Het is overduidelijk dat zij kiezen vóór het positieve perspectief van het Land van Cuijk. Het oordeel dat is geveld is een helder signaal aan de gemeenteraad, het provinciebestuur en het Rijk. Een opkomst van bijna tachtig procent en een tweederde meerderheid vóór herindeling kunnen geen aanleiding zijn voor misverstanden.

Het kan alleen maar beter worden

Het CDA is blij dat onze stad en dorpen het vertrouwen hebben in het behouden van hun eigen identiteit in een nieuwe gemeente. Het kan vanaf nu alleen maar beter worden. De ja-stemmers zullen ervaren dat zij meer zeggenschap krijgen over ‘hun’ leefomgeving en dat ze kunnen rekenen op een robuuste gemeente die de samenleving ondersteunt en voorzieningen overeind kan houden.

Nú doorpakken

Het is belangrijk dat de gemeenteraad de uitslag van de opiniepeiling ondubbelzinnig overneemt en vertaalt in een glashelder besluit vóór het Land van Cuijk en dus voor herindeling. Wat het CDA betreft wordt dát besluit aanstaande dinsdag genomen.
Het vervolg dient vorm gegeven te worden door de nieuwe burgemeester. Deze vrouw of man treedt op 1 april aan. Meteen is er werk aan de winkel, in samenspraak met de regio, de provincie en het Rijk. Dat vraagt om herstel van goede verhoudingen binnen de raad, maar ook met Land van Cuijk en “Den Bosch”. Daarbij is het uitgangspunt dat de burgemeester het vertrouwen dat de inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp aan het Land van Cuijk geven dóórgeeft. Dat dient te allen tijde leidend te zijn, want daarmee is het algemeen belang gediend.

De toekomst is nú

Het is tijd om vooral vooruit te kijken. Grave heeft de historie, Land van Cuijk de toekomst. Die toekomst is op 17 maart 2021 begonnen, dankzij de inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp.

De CDA-fractie dankt iedereen die, op welke wijze dan ook, direct of indirect, vóór of achter de schermen heeft meegewerkt aan de campagnes en de opiniepeiling, dus ook de voorvechters van zelfstandigheid. Dankzij allen hebben de kiezers een goede afweging kunnen maken en de knoop voor eens en altijd doorgehakt.

De burgemeester maakte het volgende bekend:

Uitslag inwonersraadpleging bekend

Publicatiedatum: Donderdag 18 maart 2021

In de gemeente Grave gingen de inwoners op 17 maart niet alleen naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zij konden ook hun stem uitbrengen voor de inwonersraadpleging over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Grave. Dit werd door 78,96% van de kiesgerechtigde inwoners gedaan.

Tijdens de raadpleging werd de volgende vraagstelling voorgelegd: Bent u voor het behoud van de gemeente Grave?

Door 31,97 % van de stemmers werd JA als antwoord ingevuld.

Door 67,37% van de stemmers werd het vakje NEE ingevuld.

Vrijdag as om 12 uur wordt de uitslag definitief vastgesteld door het hoofdstembureau. Aanstaande dinsdag 23 maart vergadert de gemeenteraad van de gemeente Grave over de uitslag van deze Inwonersraadpleging.

Het voorlopige opkomstpercentage is: 78,96%

Het percentage JA stemmers betreft: 31,97%

 

Tenslotte:

Het percentage Nee stemmers betreft: 67,37%

Kiezers bedankt voor het prachtige, door mij onverwachte, resultaat.

Dus het gezegde “Bij God en in de Graaf is alles mogelijk” is nog heel actueel.

Het is nu 4.00 uur.

Nog even laatste nieuws de Gelderlander plaatsen. 

Overgrote meerderheid Grave kiest voor aansluiten bij Land van Cuijk

GRAVE – Grave moet zich als gemeente aansluiten bij de fusiegemeente Land van Cuijk. Dat bleek uit de inwonersraadpleging die gisteren gelijktijdig met de Tweede Kamerverkiezing werd gehouden.

Gravenaren konden antwoord geven op de vraag ‘Bent u voor het behoud van de gemeente Grave’. Op die vraag werd in 32 procent van de stemmen het antwoord ‘ja’ gegeven. De grote meerderheid kruiste ‘nee’ aan: 67,37 procent.

De gemeenteraad besloot in zijn vergadering van 18 februari 2020 dat de uitslag pas representatief is als er een opkomst van 65,71 procent is. Gisteren bracht 79 procent een stem uit over de bestuurlijke toekomst van Grave. De Graafse gemeenteraad praat volgende week dinsdag over de uitslag van de inwonersraadpleging. Dan pas wordt duidelijk of en welke conclusies er door de diverse raadsfracties getrokken worden.

‘Overduidelijk’

,,Het is overduidelijk dat de inwoners van Grave kiezen vóór het positieve perspectief van het Land van Cuijk. Het oordeel dat is geveld is een duidelijk signaal aan de gemeenteraad, het provinciebestuur en het Rijk”, zegt Alex van Megen van het CDA in Grave.

Het CDA speelde de afgelopen jaren een cruciale rol. Aanvankelijk wilde de partij pas in 2022 praten over samenvoeging met Cuijk, Boxmeer, Sint Anthonis en Mill. Het CDA kon daardoor onderdeel uit gaan maken van de coalitie met de LPG.

Maar na de stemming in Mill werd toch gevraagd om een vervroegd referendum. Daarop werd door coalitiegenoot LPG het vertrouwen in het CDA opgezegd. Vervolgens heeft het CDA zich als oppositiepartij altijd ingezet voor aansluiten bij Land van Cuijk.

,,Het is belangrijk dat de gemeenteraad de uitslag van de opiniepeiling overneemt en vertaalt in een glashelder besluit vóór het Land van Cuijk en dus voor herindeling”, aldus Van Megen.

Mening respecteren

Grave kan pas in 2026 aansluiten bij Land van Cuijk. De nieuwe fusiegemeente heeft aangegeven eerst de nieuwe organisatie goed op te willen zetten.

Astrid Bannink van de Lokale Partij Grave, voorstander van het zelfstandig blijven: ,, We vinden dat zelfstandigheid het beste is voor onze gemeente en inwoners. Maar we hebben ook altijd gezegd de mening van de inwoners te respecteren. Wij  hebben altijd voor samenwerking gekozen met het doel zelfstandig te blijven en de dienstverlening voor onze inwoners op peil te houden. Als politieke partij zullen we ons blijven inzetten tot aan de herindeling in 2026  om te zorgen dat de wensen van onze inwoners worden gehoord in welke bestuurlijke context ook.”

ARENA:

Ruime meerderheid Grave kiest voor aansluiting bij Land van

Cuijk

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl
GRAVE – Ruim tweederde van de inwoners van Grave wil dat hun gemeente aansluit bij de fusiegemeente Land van Cuijk, zo blijkt uit de woensdag gehouden volksraadpleging over de bestuurlijke toekomst.

In de gemeente Grave gingen de inwoners op 17 maart niet alleen naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zij konden ook hun stem uitbrengen voor de inwonersraadpleging over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Grave. Dit werd door 78,96% van de kiesgerechtigde inwoners gedaan.
Tijdens de raadpleging werd de volgende vraagstelling voorgelegd: ‘Bent u voor het behoud van de gemeente Grave?’ Door 31,97 procent van de stemmers werd ‘ja’ als antwoord ingevuld. 67,37 procent van de stemmers kruiste het vakje ‘nee’ aan.
Vrijdag om 12 uur wordt de uitslag definitief vastgesteld door het hoofdstembureau. Dinsdag 23 maart vergadert de gemeenteraad van Grave over de uitslag van de inwonersraadpleging

‘Overduidelijk’
“Het is overduidelijk dat de inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp kiezen vóór het positieve perspectief van het Land van Cuijk”, reageert het CDA Grave op de uitslag van de raadpleging. “Het oordeel dat is geveld is een helder signaal aan de gemeenteraad, het provinciebestuur en het Rijk. Een opkomst van bijna tachtig procent en een tweederde meerderheid vóór herindeling kunnen geen aanleiding zijn voor misverstanden. Als CDA vinden wij het belangrijk dat de gemeenteraad de uitslag van de opiniepeiling ondubbelzinnig overneemt en vertaalt in een glashelder besluit vóór het Land van Cuijk en dus voor herindeling. Wat ons betreft wordt dát besluit aanstaande dinsdag genomen.”

‘Mening inwoners respecteren’
“Als Lokale Partij Grave vinden we dat zelfstandigheid het beste is voor onze gemeente en inwoners. Maar we hebben ook altijd gezegd de mening van de inwoners te respecteren”, zegt coalitiepartij LPG. “Wij hebben altijd voor samenwerking gekozen met het doel zelfstandig te blijven en de dienstverlening voor onze inwoners op peil te houden. Als politieke partij zullen we ons blijven inzetten tot aan de herindeling in 2026 om te zorgen dat de wensen van onze inwoners worden gehoord in welke bestuurlijke context ook. De uitslag gaan we nog bespreken in de raad van volgende week.”

Reactie Ga Mee, stem NEE:

Wat een OVERWELDIGENDE steun! Kiezers bedankt voor het vertrouwen! De uitslag van de opiniepeiling is mega duidelijk. Het voorlopige resultaat is een opkomst van 78,96%. De vraag luidde: “Bent u voor het behoud van de gemeente Grave?” Door 67,37% van de stemmers werd het vakje NEE ingevuld. Dit is een uitslag waar je niet omheen kunt. Onze inwoners hebben massaal de nieuwe gemeente Land van Cuijk omarmd en een stevig signaal afgegeven aan de lokale politiek. De uitslag is een echte ‘game changer’ die nodig is en vraagt nú om echte actie. Gemeente Grave… ‘tis mooi geweest! Samen op weg naar de nieuwe gemeente Land van Cuijk! Mét Grave, Escharen, Gassel en Velp!

Wij willen ook alle mensen en lokale groepen bedanken voor alle inzet, steun en bemoediging van de afgelopen periode. Dat gaf ons als NEE-kamp vleugels.

Einde aan een spannende, onvergetelijke dag en

nacht waarover nog lang nagepraat zal worden.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: