Grave zelfstandig of niet? Het kan nog alle kanten op. Referendum geldig bij opkomst van 65,7 procent

GRAVERMAAT: De Gelderlander  plaatste vandaag dit artikel van de hand van journalist van de Gelderlander.
Is het in Nederland de grote vraag of Mark Rutte met zijn VVD weer de grootste partij wordt, in Grave is een heel andere vraag belangrijk. Wordt er gestemd voor een zelfstandig Grave, of moet er aangesloten worden bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk?
DG

Er is, een dag voordat de uitslag van de inwonersraadpleging bekend wordt, nog niets van te zeggen. Een voorzichtige opiniepeiling bij het stembureau in het stadhuis laat geen eenduidig beeld zien.

Al maanden gaat het er in Grave over. Betrekken de voor- en tegenstanders van zelfstandigheid de stellingen. En deze dagen kan er dan eindelijk gestemd worden op de vraag ‘Bent u voor het behoud van de gemeente Grave’. Oftewel, Grave moet zelfstandig blijven volgens de ‘ja’-stemmers. Of volgens de ‘nee’-stemmers: Grave moet aansluiten bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk die per 1 januari 2022 ontstaat.

Dat aansluiten bij de fusiegemeente waarin Cuijk, Mill, Boxmeer en Sint Anthonis samengaan, kan overigens pas per 2026. Grave heeft eerder aangegeven niet te willen aansluiten en dat er eerst een inwonersraadpleging moet plaatsvinden. Omdat de andere vier gemeenten hebben aangegeven in alle rust de nieuwe gemeente verder te willen opzetten, is bepaald dat alsnog aansluiten van Grave pas na vier jaar kan.

Het beeld gisterochtend bij het stadhuis is niet duidelijk. Er waren net zoveel ‘ja’ als ‘nee’-stemmers. Zei de een dat Grave lekker zelfstandig moet blijven, want ‘klein maar fijn’, zei een ander dat Grave het alleen nooit gaat redden.

,,En” zo zei een Hagenees die al meer dan twintig jaar in Grave woont en zojuist ‘nee’ had aangekruist, ,,ook al hoor je bij een grote gemeente, je kan best je eigen identiteit behouden. Ik ben en blijf Gravenaar. Net als dat ik altijd Hagenaar zal blijven.”

Nieuwsgierigen die niet kunnen wachten op het resultaat van het referendum zullen geduld moeten hebben. De stemmen worden, zo laat een gemeentewoordvoerder weten, pas geteld als vanavond de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn geteld.

En dan is het nog wachten of het opkomstpercentage wordt gehaald. Dat moet 65,7 procent zijn. Vier jaar geleden was het opkomstpercentage voor de parlementsverkiezingen in Grave 83 procent. Maar dat wil nog niets zeggen. ,,Niet iedereen die komt stemmen, doet ook mee aan de inwonersraadpleging”, zegt een medewerker van het stembureau op het stadhuis.

De gemeenteraad heeft dinsdag een vergadering belegd om het over de uitslag te hebben.

Oproep op Facebook

Vandaag zijn de landelijke verkiezingen en houden wij in Grave tevens een inwonersraadpleging. De vraag luidt:

Bent u voor het behoud van de Gemeente Grave? Of sluiten wij aan bij de nieuwe Gemeente Land van Cuijk?

Het is leuk om te weten dat het imposante stadhuis van de Gemeente Grave een ontwerp is van Erik van Egeraat. De stenen merlet op de voorgrond is een van de drie beelden in en om het stadhuis van Grave.

Vergeet niet te stemmen😍

#grave_brabant #beleefhistorischgrave #gemeenteGrave #stadhuis #vanegeraat #architect #verkiezingen #verkiezingen2021 #volksraadpleging #merlet #beeld #landvancuijk #herindeling #fusiegemeente #jaofnee #stemmen #tweedekamer #gemeenteraad #bluesky #blauwelucht #bijnalente #democracy #vote #inwonersraadpleging #glazenpui #vlaggenstokken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: