De Gelderlander: Tegenstander fusie is voor, na raadpleging.

GRAVERMAAT: Herman Wissink, journalist van de Gelderlander, schrijft dat de LPG er op gaat aandringen dat Grave zo snel mogelijk gaat aansluiten bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Grootste partij in gemeenteraad luistert

naar inwoners

De LPG zal er morgen in de gemeenteraadsvergadering op aandringen dat Grave zo snel mogelijk aansluit bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

De grootste partij in de raad, die altijd fel heeft gevochten voor zelfstandigheid van Grave, meldt te zullen voorstellen het gesprek aan te gaan met Land van Cuijk om te komen tot een fusie per 1 januari 2026 ‘of eerder indien mogelijk’.

De LPG reageert daarmee op de inwonersraadpleging van vorige week. De inwoners van Grave hebben daarin duidelijke taal gesproken. Ruim twee derde van de stemmers zei ‘nee’ op de vraag ‘Bent u voor behoud van de gemeente Grave?’ Maar hoe nu verder? De gemeenteraad is aan zet.

De uitslag van de raadpleging is dinsdag het belangrijkste agendapunt van de gemeenteraad. ‘Duiding inwonerspeiling’, staat er op de agenda. De gemeenteraad zal een besluit moeten nemen over de toekomst. De stem van de Gravenaren moet daarbij als niet meer dan een advies worden gezien.

De uitkomst van de volksraadpleging van afgelopen woensdag is voor gedeputeerde Wil van Pinxteren nog geen reden zich nu al met het herindelingsproces te bemoeien. ,,De inwoners van Grave hebben een duidelijk signaal afgegeven. Het woord is nu eerst aan de gemeenteraadsleden van Grave. Het is aan hen naar aanleiding van de uitkomsten van de volksraadpleging een standpunt over de bestuurlijke toekomst van Grave in te nemen”, zegt Van Pinxteren.

Ook burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk zei, als voorzitter van de stuurgroep die de fusie voorbereidt, dat het woord nu aan de gemeenteraad is. Hij liet zich niet uit over de mogelijkheden voor Grave nog dit jaar op de trein te stappen die in volle vaart richting herindeling dendert.

De raadsvergadering morgen is niet de laatste deze maand in Grave. Op 30 maart is er nog een bijeenkomst waarin afscheid wordt genomen van burgemeester Lex Roolvink. Wie de nieuwe – waarnemend – burgemeester wordt, is nog niet bekend. ,,Maar dat kan niet lang op zich laten wachten”, zegt een woordvoerder van Ina Adema, Brabants commissaris van de Koning. Een waarnemend burgemeester wordt aangesteld in samenspraak met een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Grave.

Meerderheid stemt tegen zelfstandigheid

Grave

Vooral in de kerkdorpen van Grave is vorige week gestemd voor aansluiten bij Land van Cuijk. Dat blijkt uit een analyse van de processen verbaal van de negen stembureau’s in de gemeente Grave.

In Velp stemde bijna 83 procent tegen zelfstandigheid van Grave. In Gassel was dat 81 procent en in Escharen 78 procent. In de hele gemeente Grave stemde 67 procent tegen zelfstandigheid.

Van alle stembureau’s in de gemeente kwam alleen bij de bibliotheek een meerderheid voor zelfstandigheid uit de bus: 64 procent.

Bij de zogenaamde ‘vroegstemmers’ op maandag was een meerderheid, 70 procent, voor een zelfstandig Grave was. Het stemmen op maandag en dinsdag was vooral bedoeld voor ouderen van boven de 70 jaar of mensen met een broze gezondheid. Bij de mensen die op dinsdag al waren wezen stemmen, was nog maar 32 procent voor het behoud van een zelfstandig Grave.

In totaal brachten tijdens de inwonersraadpleging vorige week van de 9736 stemgerechtigden 7622 Gravenaren een geldige stem uit. 2453 daarvan kruisten bij de vraag of de gemeente Grave behouden moest blijven ‘ja’ aan. 5169 keer werd ‘nee’ aangekruist. Er waren 33 blanco stemmen en 17 ongeldige.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: