De Gelderlander: Inwoners Grave willen bij Land van Cuijk horen. Mijn suggestie: raden laten beslissen hoe verder!!

GRAVERMAAT: De Gelderlander journalisten Dennis Greijn en Herman Wissink schreven onderstaand artikel. Burgemeester Hillenaar, voorzitter van de stuurgroep van de nieuwe gemeente, is verheugd over de uitslag.

Suggestie:

Misschien moeten de andere gemeenteraden snel in gesprek gaan met de Graafse raad??

In Grave vertrekken per 1 april zowel de burgemeester en de secretaris.

Dus laat de hoogste organen uit de gemeenten beslissen hoe verder te gaan!!

Niet wachten tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen om een besluit te forceren; of nog erger tot 2026.

Nu doorpakken!!

Samen aan de slag naar een mooi Land van Cuijk met een stad. 

Per slot van rekening zijn de raden het hoogste orgaan

op gemeentelijk nivo.

Stemming representatief:

Opkomst van 78,96 procent

De inwoners van Grave hebben tijdens het referendum over de bestuurlijke toekomst duidelijke taal gesproken: Grave moet aansluiten bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Van de stemmers kruisten 67,37 procent het vakje ‘nee’ aan bij de vraag ‘Bent u voor het behoud van de gemeente Grave’. De ‘ja’s’ bleven steken op 32 procent.

Astrid Bannink, fractievoorzitter van de Lokale Partij Grave (LPG), in een eerste reactie: ,,We vinden dat zelfstandigheid het beste is voor onze gemeente en inwoners. Maar we hebben ook altijd gezegd de mening van de inwoners te respecteren.”

De opiniepeiling onder de Graafse bevolking kende een opkomst van 78,96 procent. Dat was ruim voldoende om, zo was vooraf bepaald, de stemming als representatief te bestempelen. Dat zou gebeuren bij een opkomst van meer dan 65 procent.

De LPG is in de gemeenteraad altijd de felste voorvechter van zelfstandigheid geweest. ,,Wij hebben altijd voor samenwerking gekozen, met het doel zelfstandig te blijven en de dienstverlening voor onze inwoners op peil te houden”, herhaalde Bannink namens de LPG nog eens. Om er gelijk aan toe te voegen: ,,Als politieke partij zullen we ons blijven inzetten tot aan de herindeling in 2026 om te zorgen dat de wensen van onze inwoners worden gehoord.”

Hoe het verder moet in Grave, wordt dinsdagavond duidelijk als de gemeenteraad bijeenkomt om de uitslag van het referendum te bespreken.

,,Het is overduidelijk dat de inwoners van Grave kiezen vóór het positieve perspectief van het Land van Cuijk”, zegt fractievoorzitter Alex van Megen van het CDA, voorstander van opgaan in de nieuwe gemeente.

Grave kan wellicht pas in 2026 aansluiten bij Land van Cuijk. De nieuwe fusiegemeente, die per 1 januari 2022 ontstaat uit Cuijk, Boxmeer, Mill en Sint Anthonis, gaf eerder aan eerst de nieuwe organisatie goed op te willen zetten. Maar het CDA in Grave wil niet wachten. ,,De inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp zijn glashelder. Zij willen verandering. Nú en niet pas over vijf jaar.”

De Cuijkse burgemeester Wim Hillenaar, voorzitter van de stuurgroep van de nieuwe gemeente, is ‘verheugd’ over de uitslag. ,,Hieruit spreekt een overtuigend vertrouwen richting de nieuwe gemeente. Maar het is nu eerst aan de gemeenteraad van Grave om deze uitslag te duiden en om aan te geven of men aan wil sluiten. Of aansluiting per 1 januari 2022 in dit stadium technisch nog kan, daar wil ik niet op vooruitlopen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: