De Gelderlander: Grave wil bezuinigingen zo snel mogelijk terugdraaien

GRAVERMAAT: De Gelderlander plaatste een artikel n.a.v. de behandeling van de herstelbegroting die door de provincie was afgedwongen. 

Gemeente hoopt alsnog 750.000 euro te

kunnen besparen

Een extra verhoging van 13 procent van de onroerendezaakbelasting, het mes in de subsidie voor sport, cultuur en welzijn. Als het aan de gemeenteraad van Grave ligt, worden die bezuinigingen zo snel mogelijk teruggedraaid.

En dat is mogelijk, zegt Arno Heemskerk van coalitiepartij LPG. Het moet een spoedig herstel zijn van de effecten van de gisteravond aangenomen herstelbegroting.

Die herstelbegroting was nodig omdat Grave bij de provincie eind vorig jaar geen sluitende begroting kon overleggen. En die begroting was niet sluitend omdat het onder meer niet was gelukt om met de toekomstige fusiegemeente Land van Cuijk een overeenstemming te krijgen over een bezuiniging van jaarlijks 750.000 euro op de inhuur van ambtenaren.

Die inhuur is nodig omdat Grave na de fusie van Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Anthonis op 1 januari 2022, geen ambtenaren overhoudt. Nu werkt Grave nog samen met Cuijk en Mill, maar die samenwerking bestaat na de gemeentelijke fusie niet meer. De ambtenaren in dat samenwerkingsverband gaan allemaal over naar Land van Cuijk.

Maar, zo zegt Heemskerk, ,,als die overeenkomst er straks is, gaat die bezuiniging van 750.000 euro alsnog door en kunnen we de harde maatregelen die nu genomen worden terugdraaien.”

Volgens Heemskerk zal de overeenkomst met de vier fusiegemeenten pas na de inwonersraadpleging van volgende week een feit kunnen zijn. Volgende week kunnen de inwoners van Grave via de raadpleging, gelijktijdig met de Tweede Kamerverkiezingen, laten weten of ze vinden dat Grave zelfstandig moet blijven, dan wel moet aansluiten bij de fusiegemeente.

Maar tot er een overeenstemming is, gelden dus de bezuinigingen en de extra onroerendezaakbelasting. ,,Een kaalslag bij de verenigingen, met grote gevolgen”, zegt Hennie Bongers van Liberaal LVC. ,,Visieloos en harteloos”, vindt oppositieleider Jacques van Geest van VPGrave.

,,Er is in Grave meer uitgegeven dan er binnenkomt en steeds een greep uit de spaarpot doen mag nu eenmaal niet”, zegt Edwin van Kraaij van de LPG. ,,Daar betalen we nu een hoge prijs voor. Maar we hebben nu geen keuze.”

Bongers was sceptisch over de berekeningen van Heemskerk. ,,Gepasseerd op aannames, maar boterzacht.” Financieel wethouder Ike Busser liet weten dat hij het als zijn normale werk ziet om, wanneer dat kan, de bezuinigingen en de ozb-verhoging terug te draaien. ,,Ik zal het een plaatsje geven in de kadernota om te kijken hoe ver onze polsstok reikt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: