De Gelderlander: Grave wil aansluiten bij gemeente land van Cuijk.

GRAVERMAAT: Herman Wissink deed verslag van de historische raadsvergadering.

Andere fusiegemeenten, provincie en rijk

zijn nu aan zet.

Aansluiten bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Dat werd dinsdag tijdens een historische raadsvergadering besloten door een bijna unanieme raad. Alleen Ben Litjens van Keerpunt 2010 was tegen.

Wanneer Grave kán aansluiten, dat is nu afhankelijk van de vier gemeenten, die de fusiegemeente Land van Cuijk vormen, de provincie en het rijk. ,,Grave is even niet aan zet”, zei Rob Bannink van de VVD. ,,We hebben eerst groen licht nodig van de andere partijen.”

Duidelijker kon de uitslag van de inwonersraadpleging van vorige week niet zijn. Na twee correcties van de tellingen gaven de ‘nee’s’ met ruim 71 procent een duidelijk signaal af. De conclusie kón dan niet anders zijn dan kiezen voor aansluiting bij het Land van Cuijk.

De coalitiepartijen LPG en de VVD, twee voorvechters voor een zelfstandig Grave, kwamen samen met de oppositiepartijen Liberaal LVC en CDA (voorstanders van herindeling bij Land van Cuijk) met de opdracht om, zoals de wil van het volk is: de gesprekken aan te gaan om aansluiting mogelijk te maken. Per 1 januari 2026 of, zo werd toegevoegd in de motie, ‘zoveel eerder indien mogelijk.’ Die opdracht werd ook door VPGrave en D66 ondersteund.

Ben Litjens was de enige tegenstemmer. Hij sprak over ‘vals spel’, over het feit dat ,,alles is gedaan om Grave door het slijk te halen.” Maar verder was er een ongekende eensgezindheid. ,,Alle neuzen dezelfde kant op. Richting Land van Cuijk”, zei Hennie Bongers van Liberaal LVC.

Afwachten dus nu hoe de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Anthonis zullen reageren. Die zullen een standpunt moeten innemen over de termijn waarop Grave kan toetreden. De vier gemeenten zullen een advies aan de stuurgroep geven en aangeven onder welke voorwaarden Grave al of niet snel kan aansluiten.

Donderdag is er een gesprek van de gemeenteraad met Ina Adema, de commissaris van de koning. Want ook in Den Bosch zal men mee moeten werken aan een vervroegde toetreding. Net als in Den Haag. Daar moet de Eerste Kamer nog toestemming geven aan de fusie tussen de vier gemeenten, nog exclusief Grave. Maar wellicht komt het onderwerp Grave nu ook daar weer aan de orde.

De drie wethouders lieten weten, ook al waren ze voorstanders van zelfstandigheid, de belangen van Grave prima te kunnen behartigen richting een fusie. ,,Wij zijn niet meer dan volksvertegenwoordigers”, zei wethouder Anja Henisch. ,,Dus we zullen Grave zo goed mogelijk richting Land van Cuijk loodsen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: