Louis Sparidans: Een zinkend schip.

GRAVERMAAT: Louis Sparidans stuurde onderstaande bijdrage aan de Graafse discussie rond de burgerpeiling:

Een zinkend schip


Toen ik bijna 37 jaar geleden in Grave kwam wonen was ik, eerlijk gezegd, wel een beetje trots op Grave. We werden zelfs persoonlijk verwelkomd door burgemeester Jan Grotenhuis en zijn vrouw An. Daar was overigens wel een extra reden voor: we hadden elkaar al eens eerder ontmoet.

Kort daarna kwam zelfs Piet Vollenberg nog aan de deur. Ook hij heette ons welkom en vroeg meteen…; ach, dat doet er eigenlijk ook niet toe.

We troffen een leuk stadje aan, waar het vooral gemoedelijk aan toe ging. Bestuurlijk en financieel bleek het ook een sterk stadje te zijn. Geen enkele schuld op de balans en een gemeenteraad die veelal eensgezind optrad.

Ik sla nu even een paar jaar over. De sfeer in Grave verbeterde tussentijds zelfs. Er kwamen steeds meer jaarlijkse evenementen bij die meer leven in de brouwerij brachten. Dankzij de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers en energieke inwoners. Een bruisend stadje! Gemeentebestuurders keken er naar en klopten zichzelf op de borst, maar daar bleef het dan ook bij.

Hoe heel anders is het overigens daarna met Grave op gemeentelijk (politiek) vlak vergaan, zowel bestuurlijk als financieel. Voordat ik in Grave kwam heb ik in vier andere gemeenten gewoond, maar nergens heb ik geleidelijkaan zo’n gemeentelijke janboel meegemaakt als hier in Grave, met name de afgelopen tien jaar.

Het werd van kwaad tot erger. ‘Iedereen’, van Tweede Kamer, Provincie en Land van Cuijk aan toe, heeft nu zijn zorgen over hoe het verder moet met Grave.

De gemeente Grave heeft nauwelijks nog vrienden. Ook onder Graafse inwoners is niet veel sympathie meer aanwezig. Desondanks wil een aantal partijen in de Graafse gemeenteraad het zinkende schip nog overeind, d.w.z. zelfstandig houden.

Met tal van bezuinigingen en fors hogere gemeentelijke belastingen hopen ze dat nog vijf jaar te kunnen volhouden. Maar in feite kan Grave nú al, als zelfstandige gemeente, de kar niet meer trekken!

Ik vind het dan ook heel verstandig dat onze huidige burgemeester er binnenkort mee ophoudt. Er was immers toch geen houden meer aan. De sfeer waarin er gewerkt wordt is er dan ook naar. En het gaat maar door. Diep frustrerend voor iedereen.

Het moet wel een héél dappere (interim)-burgemeester zijn die hem de komende vijf jaar nog wil opvolgen. De gemeenteraad is tot op het bot verdeeld. En dat niet alleen: verschillende partijen mogen elkaar niet meer. Dat wordt nog een hele klus voor hem of haar!

Louis Sparidans

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: