Dossier samenwerking Land van CuijkGemeenteraadsverkiezingen 2018Grave PolitiekLaatste NieuwsVoorpagina

Grave Politiek: Raadslid Litjens grijpt de macht.

GRAVERMAAT: Op de website van Grave Politiek schreef Hans Satter onderstaande reactie op de Graafse burgerraadpleging zoals die door Ben Litjens, via een motie is afgedwongen. 

Raadslid Litjens grijpt de macht

De inwoners van Grave mogen -naast de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart- deelnemen aan een burgerraadpleging. Deze is nauwkeurig voorgeschreven door raadslid Ben Litjens.

Litjens heeft zijn opvattingen van wat hij noemt een “waardige burgerraadpleging” letterlijk tot in detail in elf punten opgeschreven. De burgemeester en zijn trawanten van de LPG en de VVD heeft hij opdracht gegeven zijn elf geboden na te leven en uit te voeren. Hij heeft het enige tijd geleden vastgelegd in een motie die met steun van de LPG en de VVD in de raad werd aangenomen.

De belangrijkste punten uit de ‘elf geboden’ van Litjens:

–       “Er moet één vraag op het stembiljet worden beantwoord, die luidt: ‘Bent u voor het behoud van de gemeente Grave’ met twee antwoorden die onder elkaar staan, zijnde: ja; nee”.

–       “Er moet bij de stempas een bijsluiter worden gevoegd met enkel feitelijke en objectieve gegevens over de toekomstige gemeente, indien de inwoners van de gemeente Grave bij een representatieve uitslag kiezen voor opheffing van de gemeente Grave. Deze gegevens zijn:

a.     Een duidelijke kaart dat het grondgebied omvat van de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis en Grave;

b.     Waarop een schaal in kilometers staat aangegeven

c.     Waarop het aantal inwoners per genoemde gemeente staat aangegeven;

d.     Waarop alle 33 dorpen en de stad Grave duidelijk met naam staan aangegeven;

e.     Waarop alle aangrenzende gemeenten van de nieuwe gemeente staan aangegeven zoals Venray en Gemert;

f.      Dat in de bijsluiter niet verwezen wordt naar de misleidende naam Land van Cuijk”.

Leg de brief van de burgemeester er voor de aardigheid naast. U ziet, de orders van Litjens zijn letterlijk, maar dan ook letterlijk opgevolgd. Litjens draagt op, de coalitie en het college hebben het uit te voeren. Dat is de politieke werkelijkheid in Grave.

Zo’n brief met zo’n vraag en zo’n landkaart heeft maar één bedoeling: kiezers op het verkeerde been zetten.

Heer en meester

Het mag duidelijk zijn: Raadslid Litjens is heer en meester geworden in de Graafse politiek en de fracties van LPG en VVD hebben zich als apostelen aan hem uitgeleverd. Het centrum van de macht bevindt zich voortaan aan de Graafsedijk in Escharen.

Dat wordt nog eens schaamteloos bevestigd door de met Litjens overeengekomen, dubieuze deal over zijn stenenhandel. Tientallen jaren tartte en beschimpte Litjens het gemeentebestuur. Rechtszaken, handhavingsruzies, vastlopende onderhandelingen, nooit kwam het tot een vergelijk. Maar zie, sinds enkele maanden is Litjens lid van de coalitie en windt hij het Graafse politieke bestuur om de vingers. Best knap als het niet zo treurig was.

Grave is politiek een gemeente van geblunder en schandalen geworden. Het is hoog tijd voor een krachtig signaal van de burgers van Grave. Dat kan bij de komende verkiezingen. Ga vooral stemmen en laat Litjens en zijn kompanen weten wat uw antwoord is op zijn suggestieve vraag.

Bent u voor het behoud van de wijk de Zittert?

Dan nog dit, volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Tegelijkertijd vindt er dan wederom een burgerraadpleging plaats. “Zo krijgt de gemeenteraad een beeld van uw wensen voor de toekomst van onze gemeente”

Op het stembiljet moet één vraag beantwoord worden, die luidt: Bent u voor het behoud van de wijk De Zittert?

U ontvangt bij de stempas een bijsluiter met daarop een duidelijke kaart met de plattegronden van Grave, Escharen, Velp en Gassel, waarop op een schaal in hectometers alle 346 straten duidelijk met naam staan aangegeven met het aantal inwoners per straat. En waarop alle aangrenzende wijken duidelijk zichtbaar zijn. Er mag in de bijsluiter niet verwezen worden naar de misleidende naam Grave.

Hans Satter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d