Dossier samenwerking Land van CuijkGRAVELaatste NieuwsVoorpagina

Frank Stoffer: Schijt aan de geschiedenis.

GRAVERMAAT: Bovenstaande foto is gemaakt aan de Nieuwe Haven voordat er nieuwe woningen gebouwd zijn aan de Koninginnedijk.

Frank Stoffer, oud-raadslid van de SP in Grave schreef: 

Schijt aan de geschiedenis

Een jaar of vijftien geleden waaide een bijzonder fenomeen vanuit Duitsland en Frankrijk over naar Nederland; de camperplaats. Uit Duits onderzoek was gebleken dat wanneer men een gratis kampeerplaats voor campers in het centrum van een dorpje beschikbaar stelde, daar de kampeerders gemiddeld €50,- per dag uitgaven in de lokale winkels en restaurants. De gemeente Grave heeft in het verleden een aantal camperplaatsen gecreëerd, de een succesvoller dan de ander, maar altijd druk bezocht. Hoewel je natuurlijk kunt afvragen waarom met gemeenschapsgeld er gratis kampeerplaatsen voor de rijkeren van deze samenleving (gaat u maar eens opzoek naar een goedkope camper… succes!) gemaakt moeten worden terwijl mensen met een smalle beurs voor hun tentje op een camping moeten betalen. Omgekeerde solidariteit…. Enfin, dit is een andere discussie.

Eén van de eerste locaties voor een camperplaats was nabij de haven. Dicht bij het centrum; lokale ondernemers konden ervan profiteren.

Helaas, of misschien wel gelukkig, moest de camperplaats daar weg. Eindelijk woningbouw in Grave! Uiteindelijk zijn de campers bij de kazematten aan de Maas terecht gekomen. Als ik een camper had, zou ik daar ook graag kamperen, de locatie is mooi. Maar het voldoet niet aan het oorspronkelijke idee dat het een plek in de nabijheid van het centrum moest zijn, om zo lokale ondernemers te ondersteunen. In de eerste lockdown en in de afgelopen beperkende zomer werd er ook veel, heel veel, gebruik gemaakt van deze gratis voorziening. En daar knelt de schoen. Er stonden zo veel campers bij de kazemat, dat men maar bij het Gemaal Van Sasse ging parkeren. Waar iedereen in beperking zat, was het toch wel erg gezellig op deze nieuwe gratis camping

Waar geacht wordt dat een kampeerder met een camper zelfvoorzienend is qua toilet en wasgelegenheid, komt de ware kant van sommige kampeerders naar boven.

Afval gooi je gewoon op de grond, en kakken doe je lekker achter tegen de kazemat aan!

Ja, u leest het goed, onze gratis gasten hebben schijt aan onze geschiedenis! De plek waar in 1940 en in 1944 flink gevochten is, waar we internationale gasten ontvangen en waar onze kinderen de principes van vrijheid en democratie op deze historische plek bijgebracht kunnen worden!

Al een aantal jaren ziet iedereen die daar wel eens langs rijdt, fietst of wandelt dat de verloedering aardig toe slaat. Waar een aantal jaren de Zuidkazemat (bij de bocht in de brug), netjes geschilderd was en het groen de zichtlijnen accentueerde, lijkt nu of de kazemat weer teruggegeven is aan de natuur. Het bankje, een rustplaats voor fietsers, met het informatiebord in de bocht van het fietspad straalt alleen maar treurigheid uit. Het informatiebord is verweerd, net als de omgeving. Dan komt er dus een overvolle camperplaats bij, waarbij men letterlijk de shit achterlaat; geen uitdagende omgeving om van de geschiedenis te leren en onze bevrijders te eren.

Is het dan alleen maar kommer en kwel, nee hoor! Er is een mooie luisterplaats gekomen, waar als je aan een hendel draait een mooi verhaal over de locatie hoort.

Nou is het natuurlijk makkelijk om alleen maar te mopperen over wat er niet goed gaat; daarom een aantal volledig ongevraagde adviezen. Wat er mee gedaan wordt, moeten men zelf weten, maar luisteren kan geen kwaad.

Het zou de gemeente Grave/ de gemeenteraad/ een wethouder sieren om de camperplaats bij de kazemat te sluiten, de locatie ligt te ver af bij de voorzieningen van het centrum en veroorzaakt overlast (er is ook geen enkele vorm van sociale controle). Mocht men toch het gratis kamperen met een camper willen faciliteren; doe dit dat op een plaats in de nabijheid van het centrum. Goed voor de ondernemers en een vorm van sociale controle. Denk bijvoorbeeld aan een afgezet stuk van het voormalige Visioterrein, kan men meteen op bezoek bij ons mooie Graafsche museum.

Aan het bestuur van het Graafs museum (beheerder en exploitant) van de kazematten zou ik willen vragen om het voorbeeld van het Esters heem te volgen. Daar is men actief opzoek gegaan om een dagje te gaan snoeien bij een aantal kazematten. Dit om ze weer zichtbaar te maken en een prominentere plaats te geven, iets wat ze verdienen. Helaas, gooide Corona in het voorjaar roet in het eten, maar wat in vat zit verzuurt niet. Dus bestuurders (zodra de coronapandemie achter de rug is) pik een datum, schrijf een duidelijk persbericht/oproep aan mensen of ze willen helpen snoeien, zwerfafval pikken, schilderen o.i.d., zorg voor koffie en worstenbroodjes en ik weet zeker dat er in Grave en Nederasselt een heel aantal helpende handjes te vinden zijn. Ik ken er al drie.

Frank Stoffer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder