De Gelderlander: Ook Tweede Kamer is voor herindeling Land van Cuijk, zorgen over Grave: ‘Langer wachten op Grave is echt onwenselijk’ Motie aangenomen.

GRAVERMAAT: Op de website van de Gelderlander wordt gemeld dat de Tweede Kamer voor de herindeling Land van Cuijk is.

Ook is er een motie van het CDA en D’66 aangenomen; Grave moet zich voorbereiden op herindeling. Nu krijgt de peiling een extra lading door oproep vanuit de Tweede Kamer. 

 Dankzij Facebook kan ik deze foto van winters Grave plaatsen.

Als de maker van deze foto mij een e-mailtje stuurt dan zal ik de maker hier vermelden.  

Niks staat het samengaan van de vier gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert, en Sint Anthonis nog in de weg. Ook de Tweede Kamer stemt in met de vorming van de nieuwe gemeente Land van Cuijk per 1 januari 2022. Al zijn er grote zorgen over Grave.

Dat bleek gisteren tijdens een urenlang politiek debat in Den Haag over vijf gemeentelijke herindelingen in het land, waaronder die in het Land van Cuijk.

Eerder gaven de vier gemeenteraden en de provincie Brabant al groen licht voor een nieuwe gemeente, van bijna 80.000 inwoners, 29 kernen en in oppervlakte (324 km2) de grootste van Brabant.

Vorige maand zei minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken al dat er geen enkele reden is om de herindeling in het Land van Cuijk, waarover al jaren wordt gesproken, nog langer uit te stellen.

De VVD-Kamerfractie pleitte eerder nog voor een jaar uitstel, zodat Grave alsnog de kans krijgt aan te sluiten. Deze gemeente houdt 17 maart, op de dag van de Kamerverkiezingen, haar langverwachte volksraadpleging over zelfstandig blijven of niet.

Stoom

Ronald van Raak (SP) vraagt zich af waarom de minister niet wil wachten op de uitkomst van de volksraadpleging in Grave over een maand. ,,Dat vind ik raar”, zei het Kamerlid tijdens het debat. ,,Waarom moeten we nu vlak voor de verkiezingen met stoom en kokend water besluiten over deze herindeling?”

Minister Ollongren vindt langer wachten ‘echt onwenselijk’. ,,Dan worden de andere gemeenten het slachtoffer van Grave en zou de impact op die vier gemeenten onevenredig groot zijn. Deze gemeenten hebben juist veel pogingen gedaan Grave erbij te betrekken. We moeten de keuze van de andere vier respecteren.”

Van Raak pleitte gisteren vergeefs voor het bij herindelingen inwoners via een referendum raadplegen. ,,In Mill hebben ze wel een volksraadpleging gehouden. Dan vraag je je inwoners tenminste iets.”

De gemeenten in het Land van Cuijk hebben volgens de minister genoeg gedaan om inwoners bij de herindeling te betrekken. ,,Een referendum is prima, maar het belangrijkste is dat mensen, en dat is aan de gemeenten, gehoord zijn.”

Joost Sneller (D66) uitte zijn zorgen over de financiële en bestuurlijke problemen in Grave. Voor- en tegenstanders van herindeling staan in Grave al jaren lijnrecht tegenover elkaar. Sneller wil, evenals het CDA, weten wat de minister doet aan de problemen in Grave, zodat deze gemeente ‘een volgende keer’, op zijn vroegst zou dat in 2026 kunnen, wel kan aanhaken.

Motie: Regering moet Grave voorbereiden op herindeling

Een motie waarin D66 met CDA en VVD de regering oproept, ‘in nauwe samenwerking’ met de provincie, Grave voor te bereiden op een herindeling is gisteravond in de Tweede Kamer aangenomen. Mocht in maart blijken dat inwoners alsnog stemmen voor opgaan in Land van Cuijk.

Ook Nevin Özütok (GroenLinks) maakt zich zorgen over de dienstverlening aan de burgers van Grave, nu er nog altijd geen (financieel) akkoord is over hoe het armlastige Grave vanaf 2022 ambtenaren wil inhuren bij de nieuwe gemeente.

Minister Kajsa Ollongren wil zich niet direct bemoeien met Grave en dat vooral aan de provincie laten. ,,De provincie heeft, mede door de gemeente onder preventief financieel toezicht te stellen, al intensief contact met Grave.”

Ondanks eerdere kritische vragen is de VVD voorstander van het nu laten doorgaan van de herindeling in het Land van Cuijk. VVD’er Mark Snoeren: ,,Ik zie daar dat de energie ervan af spat.”

Snoeren vraagt zich af of Grave met alle problemen nog wel zelfstandig verder kan. ,,Wij willen dat de minister onderzoekt dit proces te versnellen.” Volgens Ollongren ‘niet realistisch’. ,,Grave moet nu eerst zelf enkele problemen zien op te lossen.”

De Cuijkse burgemeester Wim Hillenaar, voorzitter van de stuurgroep van de vier gemeenten die gaan fuseren, is ‘heel blij met de royale steun’ uit de Kamer. ,,Ons voorwerk wordt beloond. Dat is heel fijn. We zijn al lang met dit proces bezig. Nu een spaak in het wiel gestoken krijgen, zou dramatisch zijn voor de hele organisatie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: