De Gelderlander: Kerkdorpen Grave: “Laat je stem horen” “Beter af bij gemeente Land van Cuijk”.

GraverMaat: De Gelderlander journalist sprak met leden van de dorpsraden van Gassel en Velp.

Hij bekeek ook de Facebookpagina van Dorpsraad Gassel.

Enige tijd geleden werd deze foto gepubliceerd. 

Kerkdorpen Grave: ‘Laat je stem horen’

‘Beter af bij gemeente Land van Cuijk’

,,Het is geen stemverklaring, maar een kwestie van de mensen informeren”, zegt Erwin Jonkman van de dorpsraad.

Op 17 maart mogen de inwoners van de hele gemeente Grave behalve hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamer ook antwoord geven op de vraag ‘Bent u voor behoud van de gemeente Grave?’. Dat geldt dus ook voor de mensen in de kerkdorpen Gassel, Velp en Escharen.

In Velp gaat de dorpsraad niet zover dat een stemadvies wordt gegeven. ,,We willen vooral oproepen op 17 maart te gaan stemmen”, zegt Suzanne van Kempen, voorzitter van de dorpsraad Velp. ,,Maar wij zijn geen politiek orgaan. We gaan brieven rondbrengen met de oproep om te gaan stemmen.”

,,Weg bij Grave”, zegt Jonkman die deze week nog contact had met de dorpsraden van Velp en Escharen. ,,Kijk naar de politieke chaos van het laatste halfjaar. Kijk naar de financiën.”

Drie jaar geleden bleek al dat de inwoners van Gassel, Escharen, Velp liever zagen dat werd aangesloten bij de fusiegemeente Land van Cuijk. Ook toen werd een opiniepeiling gehouden.

Koos toen in de hele gemeente Grave gemiddeld 43 procent van de inwoners voor een zelfstandige gemeente (en dus niet fuseren tot één grote gemeente Land van Cuijk of een gemeente Cuijk/Grave/Mill), in de drie kerkdorpen was maar 31 procent voor een gemeente die zelfstandig blijft. ,,Of die verhoudingen nu nog zo liggen, durf ik niet te zeggen”, reageert Van Kempen vanuit Velp. ,,Je hoort in Velp niet zoveel als het over politiek gaat.”

Eigen dorp

,,We willen straks na de nieuwe peiling op 17 maart kunnen zien hoe in de dorpen wordt gestemd. Daarom is het belangrijk dat mensen in hun eigen dorp gaan stemmen”, zegt de voorzitter van de Velpse dorpsraad. Haar Gasselse collega Jonkman is stelliger: ,,In het dorp horen we geluiden dat de mensen denken dat ze beter af zouden zijn zonder Grave. Zeker nu de gemeente moet bezuinigen op subsidies en het voorstel is om op het geld voor de dorpsraden te bezuinigen.

,,Gassel behoorde tot de vorige gemeentelijke herindeling tot de toenmalige gemeente Beers. Maar in 1993 werd Beers bij Cuijk gevoegd en Gassel bij Grave. ,,Gassel is er niet bij gebaat als Grave zelfstandig wordt. We tellen toch niet mee en dat wordt bij een herindeling op zijn zachtst gezegd niet slechter.”

Jonkman is niet bang dat de peiling van 17 maart mosterd na de maaltijd is. De kans dat Grave alsnog per 1 januari 2022 kan aansluiten, lijkt uitgesloten. ,,Maar er zijn stemmen die zeggen dat een jaar uitstel wel mogelijk is. Als Den Bosch en Den Haag zich er echt mee gaan bemoeien, kan het nog best.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: